Banić: Invalidi su u Zadru godinama diskriminirani!

Slika korisnika admin
Autor: 
invalidi
Zvonko KUCELIN

Tjelesni invalid Soni Banić uoči ovih izbora ponovno upozorava na nemogućnost pristupa pojedinim biračkim mjestima u Zadru. Zbog ove problematike Banić je više puta istupao u medijima, a dopis je uputio i pravobraniteljici za osobe s invaliditetom Anki Slonjšak, te njezinoj savjetnici Branki Meić. Baniću je zaobilaznim putem stigao odgovor kojeg je u ime izbornog povjerenstva prošle godine uputio sudac Hrvoje Visković, a Banić smatra da se radi o nezainteresiranosti nadležnih da riješe ovaj problem.

U prvom dopisu Banić navodi kako velik broj biračkih mjesta u Republici Hrvatskoj nije pristupačan osobama s invaliditetom u Obvezatnim uputama o načinu glasovanja birača - osoba s invaliditetom, nepismenih birača te birača koji ne mogu pristupiti na glasačko mjesto. Predviđena su dva alternativna načina na koji osobe s invaliditetom smanjene i otežane pokretljivosti mogu ostvariti svoje biračko pravo: posjeta članova biračkog odbora osobama s invaliditetom u njihovom prostoru ili izlazak člana biračkog odbora pred biračko mjesto u koje osoba s invaliditetom ne može ući. Na zadnjim izborima bilo je prigovora osoba s invaliditetom na oba ova načina budući da u prvom slučaju birački odbor ne može često osigurati posjet, dok se u drugom slučaju dovodi u pitanje tajnost biračkog postupka.

Neosiguravanje pristupačnosti biračkih mjesta

- U obraćanju osobe s invaliditetom iz Zadra vidljivo je kako se neosiguravanje pristupačnosti biračkih mjesta za sve građane pa tako i za osobe s invaliditetom ne može opravdati tehničkom zahtjevnošću, pisalo je u dopisu koji je iz Ureda pravobraniteljice upućen gradskom izbornom povjerenstvu.

Do biračkog mjesta broj 1. koje se nalazi na Trgu Gospe Loretske 6 u prostorijama Mjesnog odbora Arbanasi vodi 25 stepenica uskog gazišta. Samo 300 metara dalje u Ulici Nadbiskupa Vicka Zmajevića 12 nalazi se Gradska knjižnica koja je posve prilagođena osobama s invaliditetom i Što je najvažnije pripada istom biračkom mjestu. Na ulazu u Osnovnu školu "Petar Preradović " u ulici Mihovila Pavlinovića 2 u kojoj su biračka mjesta broj 39, 41 i 43 nalazi se stepenište sa šest stepenica. Točno nasuprot Osnovnoj školi "P. Preradović" nalazi se Sveučilište Zadar koje ima rampu za ulaz osoba s invaliditetom i mnogobrojne prostorije za glasačka mjesta. Biračka mjesto broj 23. i 24. nalaze se u prostorima Mjesnog odbora Jazine II. u ulici Kralja Držislava 10. Na to biračko mjesto pristup osobama s invaliditetom onemogućava stepenica od svega 5- 8 cm.

- Malo cementa i dobre volje i osobe s invaliditetom bi mogle pristupiti i tom glasačkom mjestu, ističe Banić.

U odogovoru pravobraniteljici Visković navodi kako zgrada Gradske knjižnice u Arbanasima nije adekvatna za pristup biračima, a pogotovo biračima sa invaliditetom jer je riječ o zgradi koja se nalazi u uskoj jednosmjernoj ulici bez postavljenog nogostupa koja je dosta prometna.

- Točno, ulica nadbiskupa Vicka Zmajevića je jednosmjerna, širine 3,5 - 4 metra, međutim ulaz za osobe s invaliditetom u knjižnicu nalazi se u sporednoj Ulici Mate Vukića, a osobna vozila se mogu parkirati na za to predviđeno mjesto koje služe knjižnici (5-6 mjesta), ali i u produžetku iste ulice jer se ulica širi u naselje sa više katnica gdje se isto tako može parkirati. Sama knjižnica ima vrt znatne površine gdje se osobe s invaliditetom mogu smjestiti, odgovara mu Banić.

Diskriminacija invalida traje godinama

Banić neprimjerenim drži i odgovor na pitanje o pristupu biračkom mjestu u Osnovnoj školi Petra Preradovića. Visković naime piše kako škola ima mobilnu rampu koja se po potrebi stavlja.

"Naime, prije godinu dana škola je imala učenika koji je bio invalid te su za potrebe njegovog školovanja izgradili ovakve mobilne rampe koje su postizale svoju svrhu. Stoga, smatramo da još uvijek nema razloga za premještanje ovih biračkih mjesta u neku drugu zgradu. Napominjemo da se u školi Petar Preradović inače nalazi i više biračkih mjesta, da je riječ o mjestu gdje se tradicionalno već više desetaka godina održavaju izbori i da bi bilo kakva promjena mogla djelovati zbunjujuće na ostale birače", piše Visković.

- Taj gospodin priznaje da se već više desetaka godina krše prava osoba s invaliditetom i vrši se tiha diskriminacija istih. I to govori sudac koji, vidi se, ne poznaje Zakon o suzbijanju diskriminacije. U članu 4. stavka 2 stoji: Diskriminacijom u smislu ovoga Zakona smatrat će se i propust da se osobama s invaliditetom, sukladno njihovim specifičnim potrebama, omogući: - korištenje javno dostupnih resursa; sudjelovanje u javnom i društvenom životu: - pristup radnom mjestu i odgovarajući uvjeti rada; prilagodbom infrastrukture i prostora, korištenjem opreme i na drugi način koji nije nerazmjeran teret za onoga tko je to dužan omogućiti. Konačno, svakako predsjednika gradskog izbornog povjerenstva treba upoznati ili mu poslati Akcijski plan Vijeća Europe za promicanje prava i potpunog sudjelovanja osoba s invaliditetom: poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom u Europi 2006., navodi Banić.

Savjetnica Meić Baniću je potvrdila kako Ured pravobraniteljice sada piše paralelno izvješće o provedbi Konvencije u RH, te će predložiti da Odbor za prava osoba s invaliditetom Vladu pita i ovo pitanje. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno