Obrovac može biti ponosan na škole, ali đaka je sve manje...

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Učenici i učitelji formirali su prigodnu milenijsku fotografiju

Prigodnom svečanošću i kulturno-zabavnim programom u Domu kulture te 495. po redu milenijskom fotografijom legendarnog Šime Strikomana, jučer je u Obrovcu proslavljen veliki dan - 20 godina rada Osnovne i Srednje škole Obrovac. Danas škole pohađa 223 osnovaca i 101 srednjoškolac - gimnazijalaca, ekonomista, vodoinstalatera i instalatera kućnih instalacija.

- U zgradi Srednje škole 18. rujna 1991., prvu školsku godinu nakon Domovinskog rata, krenule su obje škole. Osnovna škola imala je 67 učenika i 20 učitelja i djelatnika, prisjetio se Željko Modrić, ravnatelj OŠ Obrovac.

Zvono za početak škole dao je tadašnji saborski zastupnik prof. Julije Derosi, blagoslov je udijelio nadbiskup koadjutor Ivan Prenđa, a prigodni program su izveli učenici OŠ Petar Preradović iz Zadra.

Depopulacija uzela maha

- Povijest obrovačkog školstva započela je u drugoj polovici 19. stoljeća. Već u školskoj godini 1870./1871. Na području općine Obrovac radila je mješovita osnovna škola, a u sljedećoj godine pohađa je 31 učenik, podsjeća Modrić.

Do Domovinskog rata matične škole su osim u Obrovcu imali Kruševo, Jasenice, Žegar, Karin i Medviđa. Broj učenika u obrovačkoj školi od 1980. do 1990. kretao se od 614 do 636.

- U  školskoj godini 2006./2007. bilo je 418  učenika uz 47 zaposlenih. Danas je u matičnoj školi u Obrovcu i područnim školama u Karinu, Kruševu i Žegaru upisano 223  učenika. Nažalost, depopulacija uzima sve više maha, što je vidljivo u školskim klupama, kaže Modrić, ravnatelj obrovačke škole s 20-godišnjem stažem.

Preseljenje 2003.

Od školske godine 2003./2004. preselili su u svoju obnovljenu školsku zgradu. Projekt je financirala međunarodna humanitarna organizacija USAID, opremanje japanska vlada preko Veleposlanstva u Zagrebu. Izgradnju školske dvorane 2005. financirali su Zapovjedništvo američkih oružanih snaga za jugoistočnu Europu i Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka.

- Možemo se pohvaliti brojnim uspjesima škole, učenika i učitelja. No, to nije krajnji cilj, svrha i smisao. Bitno da se u svemu zabavimo, naučimo nešto, taknemo dušu jedni drugima, poručio je Modrić.

Kako je srednjoškolski ravnatelj Darko Tokić imao grlobolju, nazočnima se obratila predsjednica Školskog odbora, prof. Irena Šimurina, rekavši kako su s ponosom u srcu prije 20 godina započeli raditi s 26 učenika.

- Do prije sedam godina bili smo s osnovnom školom i nije nam bilo tijesno. U tim godinama suživota naših dviju škola osjećali su se zajedništvo, suradnja, međusobna briga, uz pljesak nazočnih kazala je Šimurina.

Državne i županijske nagrade

Škola 2002. godine prvi put postaje Eko škola, što obnavlja čak pet puta. Iste godine dobiva Državnu nagradu tehničke kulture Faust Vrančić, a 2010. nagradu Zadarske županije.

- Škola je poznata kao škola demokracije, mentora i zlatnog certifikata, novinarske sekcije, modelarskog raketarstva, Globe, Clean Up the Med, međunarodnom EVENS-u ekstremnih sportova, ponosno će Šimurina.

U nazočnosti višeg savjetnika za ravnatelje škola prof. Vlade Matasa, župnika don Kreše Ćirka, predstavnika Zadarske županije i Grada Obrovca, ravnatelja zadarskih i susjednih škola te bivših i umirovljenih učitelja, u nastavku programa uz učenički zbor Osnovne i Srednje škole pod ravnanjem učiteljice Adele Novković, recitiranja pjesme "Zrmanja" prof. Višnje Modrić i filma o EVESU- prof. Zorana Čolića, predstavljeni su najuspješniji školski projekti i aktivnosti. Program su vodile Ana Benković i Zorica Venuti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno