Članovi KUD-a „Sv. Ivan Glavosjek“ iz Raštana Donjih osvojili 3. mjesto

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Održavali probe pod vedrim nebom, a postali zvijezde folklora
Za mene je ovo izuzetna čast jer ovakav uspjeh zasigurno nismo očekivali, budući da naše društvo radi u vrlo teškim uvjetima. Mi nemamo svojih prostorija, održavamo probe pod vedrim nebom ili u predvorju naše područne škole pa je dimenzija ovog uspjeha još veća, kaže Mladen Katuša
Na 25. susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina Hrvatske predstavili se folkloraši iz Raštana Donjih

U godini obilježavanja 70. obljetnice rada Hrvatskog sabora kulture, uz suorganizaciju Ministarstva kulture Republike Hrvatske ovih je dana u Centru za kulturu u Čakovcu, te u Rafinerijskom domu Sisak održan 25. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina Hrvatske.

Susret se odvijao u kategorijama koreografiranog folklora i izvornog folklora. Na Susretu je nastupilo oko 900 folkloraša, 20 hrvatskih ansambala i skupina, te gostujuće skupine iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Na ponos Zadarske županije

U kategoriji izvornih folklornih skupina nastupili su: KUD “Moslavec“ Voloder, KUD „Dr.Vinko Žganec“ Vratišinec, KUD „Šijaci“ Biškupci, KUD “Klaruš“ Maruševec, KUD „Dangubice“ Kuterevo, KUD „Perkovčani“ Novi Perkovci, KUD „Ždala“ Ždala, KUD „Sveti Ivan Glavosjek“ Donje Raštane, KUD „Palična“ Severin, KU „Linđo“ Ošlje-Stupa, KUD „Ravnica“ Stari Perkovci, KUD „Klek“ Ogulin, KUD „Lipa“ Slavetić.

Pravo sudjelovanja na 25. susretu, ansambli i skupine, izborili su nastupom na županijskim smotrama kojih je ove godine bilo ukupno 18, te putem jednog samostalnog pregledavanja. Ove manifestacije su diljem Hrvatske od ožujka do rujna okupile 182 folklorne skupine, brojkom od 6.100 folklornih amatera diljem Hrvatske, što je zaista impozantna brojka.

Po održanim koncertima, stručno povjerenstvo u sastavu Ivica Ivanković, prof., Tomislav Habulin, mag. mus i Katarina Bušić, viša kustosica, proglasili su nagrađene za najbolje izvedbe večeri, a potom su održali i stručni okrugli stol.

Prvo mjesto pripalo je KUD-u „Lipa“ Slavetić iz zagrebačke županije, drugo mjesto pripalo je KU „Linđo“ Ošlje-Stupa iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Zadarsku županiju predstavljao je KUD „Sveti Ivan Glavosjek“ iz Raštana Donjih, a kao predstavnici Zadarske  županije osvojili su 3. mjesto.

Činjenica da se dvadeset pet članova raštanskog KUD-a, između tih 6.100 folkloraša, plasiralo među tri najbolje skupine, svakako ispunjava ponosom ne samo Raštane, nego i Ravne kotare, ali i cijelu Zadarsku županiju.

Oslanjaju se na izvornost

- Za mene je ovo izuzetna čast jer ovakav uspjeh zasigurno nismo očekivali, budući da naše društvo radi u vrlo teškim uvjetima. Mi nemamo svojih prostorija, održavamo probe pod vedrim nebom ili u predvorju naše područne škole pa je dimenzija ovog uspjeha još veća. Za mene je posebno važno što su članovi stručnog povjerenstva dali podršku u njegovanju tradicije sviranja cvitara (usne harmonike), jer je veliki broj nazovi stručnjaka koji pohode našu županiju tvrdilo kako to nije tradicijska kultura našeg kraja, ističe Mladen Katuša, dodajući kako nikad nisu odustali i na ovom susretu su dobili baš najbolje kritike zbog načina sviranja tog instrumenta.

- Naš KUD postoji već 15 godina i zaista smo radili u teškim uvjetima, no bili smo uporni, ali ono što je najvažnije nikada se nismo odmicali od vlastite baštine, već smo se uvijek oslanjali na našu izvornost. Mogu reći da je organizacija bila zaista na nivou, te da smo proveli dva lijepa dana u Sisku. Lijep je osjećaj biti uz bok Zagrebu i Dubrovniku, kazala je Marica Galešić, dok je Vesna Matešić, voditeljica KUD-a, zahvalila svim svojim članovima na izuzetnom zalaganju i radu, ali isto tako i na prihvaćanju ideje da zaista njeguju isključivo izvorne tradicijske plesove i pjesmu.

- Naše mjesto dosta zaostaje u razvoju za ostalim mjestima u našoj općini, ali evo nekako je došlo vrijeme, kada će sve te naše slabosti postati naše prednosti. Uvijek bi se trebalo voditi mišlju, kako je izvor jedini uzor, jer sve  ono što smo mi, izlazi iz naših korijena, od naših predaka, oni su stvarali naš identitet, a mi smo ga dužni dalje prenositi, zaključuje Matešić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.3 (3 glasova)