Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Istine i laži o ljubavi”

01.11.2018. 13:38
“Istine i laži o  ljubavi”


Duhovitom opaskom o tome kako se je uoči dolaska u Zadar upitao "koliko će jugo rastjerati ljude", poznati hrvatski sociolog  Bruno Šimleša u ponedjeljak je u Gradskoj knjižnici Zadar održao promociju svoje najnovije knjige "Istine i laži o ljubavi".
Naime, ova Šimlešina opaska odnosila se na činjenicu da knjižnica  nije bila dupkom puna, kao što je slučaj za svih njegovih promocija,  međutim, unatoč jakom nevremenu oni najvjerniji obožavatelji ipak su  stigli:
– Baš smo danas razgovarali o tome koliko će vas jugo rastjerati jer  nema većih meteoropata od nas Hrvata – našalio se Šimleša, podsjećajući i na svoju promociju u Splitu koja je zbog juga, kako kaže, "bila ajme majko".


Zablude u odgoju
U tako opuštenoj atmosferi Šimleša je predstavio najintrigantnije dijeklove svoje već devete knjige "Istine i laži o ljubavi", čineći to i ovoga  puta na samo njemu svojstven način – komunikacijom s publikom.  Naime, poznati hrvatski "ljubavolog" jedan je od rijetkih koji u promocije knjige uključuje i publiku, dajući im priliku da pitaju što god ih zanima.
Ta interakcija i na ovoj se promociji pokazala idealnom za publiku,  osobito žene koju su ipak bile u većini. Tek rijetki muškarci došli su čuti  što im Šimleša ima reći o ljubavi, odnosno kako njegovati kvalitetnu  vezu.
Predavanje je započeo s problemom za kojega je priznao da je i njegov osobni iz djetinjstva, odnosno o odgoju djece od strane roditelja  koji su mislili da rade ono najbolje:
– Većina nas imala je dobronamjerne roditelje, ali često nisu znali dati ljubav ili nisu to znali učiniti na jeziku koji mi kao djeca razumijemo  – poručio je Šimleša.


Kako stvoriti sretnu vezu
U nastavku je govorio o razlikama između žena i muškaraca o tome  kako pametno odabrati partnera te kako funkcionira Zakon privlačnosti o kojemu toliki autori, pogotovo s područja "self helpa" govore. I  Šimlešin nakladnik, uoči promocije knjige u Zadru, najavio je kako autor pokušava raskrinkati najčešće zablude o ljubavi, objašnjavajući i kako se riješiti toksičnih uvjerenja koja truju um i srce:
– Koliko se muškarci i žene doista razlikuju? Kako se riješiti osjećaja  da ne zavređujemo ljubav? Kako stvoriti sretnu vezu? Kako doista funkcionira zakon privlačnosti? Bruno Šimleša (1979.) autor je knjiga iz  područja popularne psihologije i duhovnosti, a Ljubavologija i Škola  života su najprodavanije. Njegova su djela objavljena i u Sloveniji, Srbiji, Makedoniji i Albaniji, a ukupno je prodano više od 100.000 primjeraka. Diplomirao je sociologiju 2003. na Filozofskom fakultetu  Sveučilišta u Zagrebu. Posebno poglavlje tiče se Zakona privlačnosti jer  dok teorija ima smisla, u praksi se mogu pronaći svakakvi besmisleni  savjeti tipa: Želite li privući partnera, kuhajte za dvoje ili ostavite pola  slobodnog ormara ili napišite na Fejsu da ste već u vezi i Svemir će vam  odmah servirati partnera vaših snova. Valjda se pretpostavlja da je taj  Svemir neki maloumnik kojeg možemo zavarati ovakvim jeftinim forama. Naravno, Bruno objašnjava kako mudrije koristiti Zakon privlačnosti, tako da to ne vrijeđa našu inteligenciju – poručuje nakladnik, a zadrani su imali prilike knjigu odmah i kupiti za vrijeme promocije u  Gradskoj knjižnici.




"Zadrani imaju sjajnu energiju"
O tome koliko Šimleša vodi zadarsku publiku, ali i ona njega, kazuje  njegova poruka uoči promocije:
– Zadrani, a i zadarska knjižnica imaju sjajnu energiju i uvijek smo  imali izvrsne promocije. Uvijek smo zajedno kreirali pravu mjeru inspiracije i korisnih savjeta, ali i valjanja po podu zbog komentara publike!  – poručio je Zadranima omiljeni autor.