Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Protiv Krke kreće bijeg s dna

01.11.2018. 11:44
Protiv Krke  kreće bijeg s  dna


Izgubili smo jer se nismo pridržavali onoga što nam je trener  rekao u svlačionici – rekao je košarkaš Zadra Luka Božić, koji je samo nekoliko dana prije teškog poraza u Zagrebu, oduševio svojom priredbom  u Beogradu kod Partizana. Na žalost tu frazu često ponavljaju hrvatski  sportaši, koja zna biti daleko od istine. Jer na kraju krajeva, može se dogoditi da je neka momčad željela igrati onako kako je trener rekao, ali suparnik je taktički to spriječio. Realno, ova druga konstatacija je kud i kamo bliže istine.
Košarkaši trenera Ante Nazora u Beogradu su odigrali maestralno. U  oba smjera. Potpuno su uštopali napade Partizana, kretanje lopte bilo je  odlično, tranzicija fantastična, a Zadrani su usput pogodili sve što je trebalo pogoditi. U Zagrebu potpuno drukčija slika. Obrana loša, branjenje  tranzicije lošije, napad kriminalan. I onda se logično postavlja pitanje,  koji je Zadar pravi, onaj iz Beograda, ili onaj iz Zagreba. Nazor je nakon  Partizana bio i više nego zadovoljan. Naravno. Nazor je nakon Cibona  bio razočaran. Naravno.


U koštac s problemima
– Imamo problema. Moram se u koštac s njima.
No, moramo biti realni i priznati da su se Zadru u posljednje dvije  utakmice protiv (povijesno) velikih protivnika, suprostavile dvije potpuno različite momčadi. Partizan je bio izuzetno loš. I fizički i tehnički i  taktički. Zadarski košarkaši su pretrčavali "crno-bele" kako god su željeli  (Božić je to itekako iskoristio), napad Partizana bio je bljutav, nakon napada se nije stvarao nikakav višak, a o taktici ne treba previše pričati.  Pošto i vrapci na grani znaju da nije baš pametno ostavljati Šimu Špralju  samog na trici, a paziti recimo na Božića ili Mislava Brzoju. Tako da je  Nazorova momčad idealno koristila središnju pick&pop igru, gdje nije  bilo pomoći prema Špralji, a zadarski veteran to itekako dobro kažnjava.
S druge strane u ponedjeljak Zadrane je dočekala, na papiru znatno  slabija momčad od Partizana, ali objektivno mnogo ozbiljnija s Ivanom  Velićem na klupi, koji itekako dobro poznaje zadarske igrače i zadarsku  igru. I odmah je Cibona pokazala da ne namjerava dati Zadranima da rade u ono u čemu su najbolji. Unutarnju igru Zagrepčani su bez problema  zatvorili, skupljali su se u reket, pustivši Zadranima vanjski šut, a pomagali su s Božića i Brzoje najviše. S druge strane čvrsto su napadali središnji pick i imali nakon toga dovoljno brzu kretnju lopte da (pre)često  ostane slobodni igrač na šutu. Pali su Zadrani na obrambenom ispitu.  Previše puta individualna odgovornost nije postojala, a onda se i kolektivna obrana raspada. I previše puta su u prvom dijelu košarkaši Zadra  bili "žrtve" Cibonine tranzicije. I to je nešto što se nikako ne smije često  događati.


Bez napada…
– Znali smo u svakom momentu što želimo i hoćemo. Guštao sam kako smo kažnjavali protivnika – iskren je bio strateg Cibone.
A za Zadar je posebno opasna jedna činjenica. A to je da su igrači s  Višnjika postigli 55 poena, a najviše koševa su Zadrani dali u posljednjoj  dionici, kada je utakmica već dobrano bila riješena i kada su se "vukovi"  već opustili. A Zadar mora napadom dobiti utakmicu. Naravno, uvijek će  treneri "gurati" onu svoju da sve kreće iz obrane. Naravno, to je istina. Jer  kod većine europskih trenera postoji filozofija da moraš "manje primiti,  nego zabiti". Ali moramo priznati da je ovaj Zadar je obrambeno deficitarna momčad. Najjače obrambene karike su Božić i Brzoja vani, također  uz Marića, koji je izgubio status koji je imao u početku sezone kod Pipana. No, kada Božić i Brzoja igraju zajedno, protivnički treneri vrlo vjerojatno će riskirati ta dva igrača na šutu i skupljat će se u reket. Na taj način  često će se izgubiti unutarnja igra.
U reketu nema dominantne obrambene karike. Kristijan Krajina u  branjenju pick&rolla najviše daje, no niti jedan visoki igrač Zadra nema  manire Dennisa Rodmana.
 S druge strane Nazorovi igrači imaju znatno više napadačkih kvaliteta.  Grant i Little mogu biti opasni, Bašić kada god igra, napravi nešto u napadu, Božić je jak i na napadačkom skoku i u post igri, Krajina može odigrati leđima prema košu, Špralja može itekako dobro pogoditi iz vani,  Vuković također ima dobar šut, a Magarity bi mogao biti koristan i u  unutarnjoj igri i u skoku i može pogoditi s vanjskih pozicija. Preko  pick&rolla Bašića i Granta se mogu raditi dobre akcije, a Little može  odlično napasti i kroz izolaciju. Dakle, za pobjedu protiv "pravih"  momčadi, napad ne smije zaštekati. Što se tiče obrane, valja vjerovati da  će Nazor izvući od igrača dobre stvari. Radio je to dobro i u prošlim  "avanturama" u dresu Zadra. No, čini se da ovaj put ima manje defanzivnih oružja nego proteklih godina.
Zadru slijedi gostovanje protiv Krke, momčadi koja je također pobijedila Partizan, ali i također u prošlom kolu nastradala u gostima kod Igokee. Igrački se ne treba bojati slovenskog sastava. Za spomenuti je da u  rosteru imaju Juru Lalića te poznate nam Dina Cinca i Paola Marinellija.  Krka u ovom trenutku ima pobjedu više od Zadra (omjer 2:3) i ovo će za  Nazora biti izuzetno važan dvoboj. Jer poraz bi ostavio Zadar usamljen  na dnu. A to nije mjesto s kojeg je ugodno gledati.