Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Liječnici moraju uzeti u obzir sve moguće posljedice javnih istupa

01.11.2021. 12:30


Svakim danom broj zaraženih koronavirusom sve je veći. Uz zaraznije sojeve virusa, uzroke naglom povećanju broja zaraženih, liječnici i epidemiolozi vide u velikom broju necijepljenih građana, koji je daleko veći od onoga u mnogim europskim državama. Građani iz raznih razloga odbijaju cijepio, a u toj ih odluci ponekad podupiru i neki liječnici. Tako su se i na Kriku za slobodu, održanom početkom rujna u Zadru, okupljenim građanima pridružili i neki liječnici, aktivni ili u mirovini. Među njima je bio i dr. Damir Biloglav, inače predsjednik Udruge liječnika privatnih poslodavaca u ugovornom odnosu, koji je tada istaknuo kako nitko od okupljenih nije antivakser, već samo žele izraziti skepsu.


Odluku prepustiti pacijentima
– Struka treba ispitati neke stvari, kao na primjer, zašto djeca do godinu i pol dana prime 40 doza različitih cjepiva, rekao je dr. Biloglav, iznoseći nekoliko primjera iz svoje liječničke prakse te dodao kako se od početka pandemije koronavirusa njegova strategija svodi na borbu protiv straha. Na pitanja potiče li svoje pacijente na odbijanje cijepiva, doktor Biloglav je odgovorio da to nikad nije radio.
– Svi su moji pacijenti cijepljeni, neki se već pripremaju i na uzimanje treće doze, kaže dr. Biloglav, dodajući kako je i on sam bio na cjepilištu te da izjave da je protivnik cijepljenja nikako nisu točne.
– Na samom početku pojave cjepiva upozoravao sam na neke probleme, ali oni su se više odnosili na administrativne poteškoće s kojima bi se liječnici susretali, tvrdi Biloglav. Kaže kako se sam susreo s pacijentima koji su se iz raznih razloga bojali cjepiva, ali konačnu odluku je prepustio njima.
– To je osobna stvar, nikoga nisam nagovarao na cjepivo, ako ga se iz nekog razloga bojao primiti jer smatram da bi to stvorilo kontraefekt i narušilo povjerenje i odnos između pacijenta i doktora, ali nikoga nisam odgovarao od cijepljenja. Osobno smatram da je preboljenje puno bolja zaštita od cijepljenja, ali sve je stvar vlastitog izbora, kazao je Biloglav.


Uzeti u obzir sve moguće posljedice
Kako ovakvi stavovi pojedinaca iz zdravstvene struke, koja u najvećem dijelu zagovara cijepljenje, utječu na pacijente upitali smo dr. Dubravku Finka, predsjednicu udruge "Zadarski pacijent" koja ističe da takvi stavovi pacijente ponekad mogu dovesti u nedoumicu.
– Liječnici koji sumnjaju u cjepivo, upravo zbog brzine kojom je nastalo, moraju se pridržavati kautela dobre kliničke prakse i govoriti ono što je točno. Trebaju pacijentima govoriti što je i međunarodno priznato, međutim, događa se da im liječnik ponekad da neki svoj pogled na cijelu situaciju koji onda pacijenta dovede u nedoumicu, govori Finka, dodajući kako takvi liječnici znaju kome će reći svoje mišljenje, a češće se događa da pacijente upute na druge instance, poput Zavoda ili na cjepilišta gdje mogu pitati druge liječnike za svijet. Osobno se, kaže, nije susrela s ovakvim primjedbama pacijenata, ali upozorava kako bi liječnici i u svojim javnim nastupima trebali paziti što govore jer neki istupi mogu pacijente dovesti u dilemu.
– Liječnici moraju uzeti u obzir sve moguće posljedice svojih javnih istupa i moraju preuzeti odgovornost za ono što govore, smatra dr. Finka, dodajući kako je nedostatak komunikacije i susreta liječnika i pacijenta uzrok nekim problemima.