Foto: Ivan JAMIČIĆ
U Zadarskoj županiji bi ekološki proizvedeno maslinovo ulje trebalo uključiti u turističku ponudu i time pridonijeti većem interesu stranih gostiju za naše destinacije, a time i olakšati plasman ekoloških proizvoda na tržište, uvjereni su otočni maslinari
Berba maslina je u tijeku, a razgovori se u fazi nakon prerade svode uglavnom na to koliko su nam one dale, koliko se plaćaju, odnosno kolika je bila njihova zarada. Otok Zverinac je u ovogodišnjoj suši imao i ponešto sreće u nesreći, jer su krajem ljeta pale jedna-dvije kratkotrajne kišice koje su donekle poboljšale prinose.
Maslina ne umire
– Tisuće stabala maslina imaju urod i do 50 posto manji od prošlogodišnjeg te će se do kraja ove godine, ako vremenske prilike dopuste, ubrati oko 15 vagona, odnosno oko 150.000 kilograma plodova. Kako se za 100 kilograma “plati” od 11 do 12 litara ulja, iz stare uljare će poteći od 17.000 do 18.000 litara maslinova ulja, govore nam u jednoj od najstarijih uljara na Jadranu koju je zadarski plemić Fanfogna dao izgraditi još 1746. godine, a danas je ona vlasništvo svih Zverinčana.
Maslina i maslinovo ulje itekako su zaslužni za njihovu opstojnost, život na otoku. To sveto tlo na Zverincu, kao i na drugim otocima zadarskog arhipelaga, oduvijek je vrijedilo kao maslinarska oaza.
– Maslina je vječno rajsko drvo i teško umire. Ne znam kakav bi to bio čovjek koji bi ostavio maslinu da umre, čudi se Dino Škifić.
U berbi se ne koriste pneumatski češljevi, berba je još uvijek ona višestoljetna, ručna. Dok beru otočni maslinari tepaju i razgovaraju s maslinom. Širi se i pokret obnove starih maslina. No, gotovo da i nema maslinova ulja s prostora naše županije koje je deklarirano, etiketirano i ponuđeno tržištu u lijepo dizajniranoj boci. Priča koja prodaje proizvod, u ovom slučaju maslinovo ulje, ne postoji, a o nekom brendu ulja s ovog područja nije potrebno niti govoriti.
Antikancerogena svojstva
Otočno, gotovo ekološki čisto maslinovo ulje, moglo bi se prodavati i po znatno višim cijenama.
Zverinačko ulje zbog prerade ima izuzetnu kvalitetu i poseban miris i okus. No, kvalitetno ulje nije jamac uspjeha na tržištu, osobito u vrijeme kada hrvatsko prodajno tržište preplavljuju jeftina ulja iz Tunisa i drugih zemalja mediteranskog bazena, kako nam kaže Živko Škifić.
– Domaći maslinari uljari moraju isticati kvalitetu ulja prilikom njegova plasiranja na tržište, jer sigurno je da uvozno nije kvalitetno kao naše.
Ekološki proizvedeno maslinovo ulje traženo je na tržištu razvijenih europskih zemalja, zbog svojih ljekovitih, a prema nekim istraživanjima i antikancerogenih svojstava. Štoviše, postiže znatno veću cijenu od maslinova ulja koje je proizvedeno u klasičnoj, konvencionalnoj proizvodnji.
– U Zadarskoj županiji bi ekološki proizvedeno maslinovo ulje trebalo uključiti u turističku ponudu i time pridonijeti većem interesu stranih gostiju za naše destinacije te olakšati plasman ekoloških proizvoda na tržište, uvjereni su otočni maslinari.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
Treća i Četvrta liga
Briševu piripala golijada, »petarde« u četvrtom rangu
Hrvatska
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovu trgu: Što ne otvorimo Pantovčak pa nek’ se ljudi šeću do ureda Milanovića?
Scena
OSCAROVSKI FILM
U Japanu prikazan “Oppenheimer”, uz upozorenja i nelagodu u Hirošimi
Zadar
HOTEL PINIJA
[FOTO] Poznati zadarski hotel obnovio dio svoje infrastrukture: ‘Radovi su bili zahtjevni i teški…’
Hrvatska
PERUŠIĆ
Novo ruho jezerca u Kvartama
Zadar
PREDBLAGDANSKA PONUDA
BILI SMO NA ZADARSKOJ TRŽNICI I RIBARNICI: ‘Prodaja ide slabo, mislim da su centri učinili svoje…’
Scena
DAO PODRŠKU BABY LASAGNI
URNEBESNI VIDEO ZADARSKE LEGENDE Pogledajte kako Grdović pleše na Rim Tim Tagi Dim!
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV 2024.
IMPRESIVAN ULOV DOMAGOJA BAŠIĆA: ‘Samo što san spustija skosavicu u more, bum…’
Zadar
ĐIR PO KVARTU
ĐIR PO KVARTU (6) Kanalizacija na Ploči trebala bi biti prioritet: ‘To je sramota. Nervira me kad…’
Crna Kronika
KRAĐE