Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Plima izlila more na obalu

Autor:

30.11.2008. 23:00
Plima izlila more na obalu

Foto: Sebastian GOVORČIN



Nezapamćena plima i jako jugo neugodno su jutros iznenadili Zadrane kao i stanovnike svih priobalnih naselja u županiji. U Zadru je zbog visoke razine mora poplavila Obala kneza Trpimira, more se prelijevalo i u Jazinama, dok se izvor Vruljica izlio iz korita.
Ipak većih intervencija policije i vatrogasaca nije bilo. Vatrogasci Vatrogasne postaje iz Biograda morali su ispumpati more iz jedne konobe u Turnju, a u Arbanasima je jedan čamac potonuo.
Najviše je pomutnje plima izazvala u Novigradu, jer je more poplavilo kuće i zgradu Općine uz mjesnu rivu.
– Sreća da sam bio u gumenim čizmama jer bi me ubila struja jutros dok sam iskapčao hladnjak koji je pregorio jer mi je kuća poplavila, rekao nam je Tomislav Urić i pojasnio kako u njegovu kuću, koja nije u prvom redu do mora, more nije ulazilo kroz vrata već je prodiralo iz zemlje. Dodao je kako je razina mora u njegovoj kući bila oko 15 centimetara te da ovakva poplava njemu nije neka novost.
Naime, stanovnici Novigrada navikli su na ovako visoke plime koje su se, kako nam kažu, od 1999. godine ponavljale pet puta, a prije toga su bile 1969. i 1939. godine.
Emila Kaštela kojoj je more poplavilo kupatilo, kuhinju i konobu rekla nam je kako je jutros oko 7 sati čula djecu kako ne mogu proći po cesti pa se spustila u prizemlje.
– Kad sam sišla dolje vidjela sam kako more brzo nadolazi pa sam na brzinu obula gumene čizme i brže bolje sam iz zida iskopčala hladnjak i štednjak kako ne bi došlo do strujnog udara, ispričala nam je Emila Kaštela dodajući kako se sve odvijalo u sekundama.
Osim obiteljskih kuća more je poplavilo i zgradu Općine Novigrad u kojoj se nalazi i ured Turističke zajednice. U uredu T.Z.-a se od poplave brane metlicama na dnu vrata i pregradom koju stave ispred vrata.
– Jutros smo došle na posao i vidjeli smo da je sve poplavljeno pa nismo mogli ući u zgradu. Na kraju, nakon tri sata čekanja ja sam ušla u čizmama, a kolegica kroz prozor, rekla nam je glasnogovornica Općine Novigrad Dijana Pedić i dodala kako se prijašnjih godina more odmah povlačilo, a da je ovo prvi put nakon dugo vremena da se ovako dugo zadržalo.
Meteorolog Duško Kraljev objasnio nam je da do ovakvih visokih poplava dolazi zbog ciklone koja se već duže vrijeme zadržala iznad našeg područja. Ona uzrokuje nizak tlak koji podiže more.
– Do visokih plima pogotovo dolazi u mjestima koja se nalaze u velikim zatvorenim valama, kao što je primjerice Novigrad, a neki put čak može doći i do plimnog vala, objasnio je Kraljev dodajući kako ova pojava nije neuobičajena, samo se ne događa često.