Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Računi za struju zabunom veći

Autor: Nives Rogoznica

30.11.2008. 23:00
Računi za struju zabunom veći

Foto: Sebastian GOVORČIN



U ovoj situaciji krize građani su računali svoju potrošnju i uvtrdili da je bila manja od one na računu, i kad bi se došli požaliti u “Elektru” odgovorili bi im kako je to bila zabuna


Saborskoj zastupnici iz redova SDP-a Ingrid Antičević-Marinović nekolicina se građana tijekom jučerašnjeg primanja u stranačkim prostorijama požalilo na račune HEP-a, to jest Elektre, koji su, kazala, bili iznosom veći od stvarne potrošnje.
– U ovoj situaciji krize građani su računali svoju potrošnju i uvtrdili da je bila manja od one na računu, i kad bi se došli požaliti u “Elektru” odgovorili bi im kako je to bila zabuna. Jedna je gospođa tako dobila račun na 360, a potrošila je 190 kuna, ispričala je Antičević-Marinović savjetujući građane, koji to do sad nisu činili, da sami provjeravaju svoje mjerilo potrošnje električne energije.
Budući da je rješavanje stambenog pitanja jedno od akutnih pitanja današnjice, ne iznenađuje što se dio građana koji su potražili savjet zastupnice zanimao upravo za rješenje svojih problema vezanih uz krov nad glavom.
– Obnova kuća i dalje se ne provodi. Još uvijek ima građana kojima su kuće razrušene u ratu, a ne obnavljaju se samo zato što, iako su tu živjeli, ti ljudi nisu imali prijavljeno boravište. Građani se također zanimaju za to kad će već jednom krenuti izgradnja stanova poticane stanogradnje i socijalnih stanova i pitaju se tko će njima nadoknaditi štetu nastalu zbog toga što se ti stanovi godinama ne grade dok za to namijenjen proračunski novac Grada Zadra stoji, također je kazala Antičević-Marinović.
Antičević-Marinović je izvijestila kako se najveći broj građana žalio na postupanje zadarskih ispostava Hrvatakog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.
– Građani imaju odluku Ustavnog suda ili odluku iz drugostupanjskog postupka po kojem Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje trebaju postupiti, ali oni to ne čine. Umjesto toga, ili jednostavno odbijaju promijeniti svoju odluku, ili šalju na daljnji postupak i građani unatoč pravovaljanim odlukama ne mogu ostvariti svoja prava temeljem mirovinskog ili zdravstvenog osiguranja, kazala je saborska zastupnica navodeći kako su građani upozorili i na neprovođenje Deklaracije o antifašizmu donesene u Hrvatskom saboru.
– Još uvijek se ne provodi odredba po kojoj trebaju biti izjednačene mirovine antifašističkih boraca s mirovinama branitelja iz Domovinskog rata. HDZ-ova je vlast jako osjetljiva kad se radi o antifašizmu, ali praksa je takva da je 27.000 ustaša i domobrana dobilo mirovine, a da mirovine antifašističkih boraca, unatoč Deklaraciji i odluci Ustavnog suda, još uvijek nisu izjednačene, zaključila je Antičević-Marinović.