Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Rezultati za nekoliko mjeseci

Autor: Jelena Miloš

30.11.2008. 23:00
Rezultati za nekoliko mjeseci

Foto: Vedran SITNICA



Prihvatili smo sugestiju ministra zdravstva i socijalne skrbi Milinovića te smo organizirali dodatni šalter za prijavu određenih pregleda, s napomenom da ipak nismo ukinuli mogućnost upisivanja pregleda po ambulantama, kazao je ravnatelj Vrančić


Zadarska Opća bolnica prije dvadesetak dana započela je s centralnim naručivanjem pacijenata u sklopu projekta nacionalne liste čekanja. Zdravstvena reforma će pacijentima koji na određeni medicinski zahvat čekaju duže od mjesec dana omogućiti obavljanje zahvata prije i to u zdravstvenoj ustanovi u kojoj bude mjesta.
Projekt “BoJCeN”, odnosno Bolnička jedinica za centralno naručivanje pacijenata, po riječima ravnatelja zadarske Opće bolnice dr. Zvonimira Vrančića u zadarskoj bolnici u funkciji je dvadesetak dana.
Naime, u Upravnoj zgradi bolnice gdje, kaže ravnatelj Vrančić, osiguran je dodatni šalter na kojem se svi pacijenti mogu prijaviti za potrebnu operaciju ili pak dijagnostički pregled, i to osobno ili preko liječnika opće medicine, ali i putem e-maila i telefona.
Sama prijava i određivanje termina ne traje više od dvije do tri minute.
– Prihvatili smo sugestiju ministra zdravstva i socijalne skrbi Milinovića te smo organizirali dodatni šalter za prijavu određenih pregleda, s napomenom da ipak nismo ukinuli mogućnost upisivanja pregleda po ambulantama, komentirao je ravnatelj Vrančić, objašnjavajući da su se odlučili i za tu varijantu zbog sprječavanja mogućih gužvi ili pak maltretiranja pacijenata.
Također, ravnatelj Vrančić ističe da su na zahvatima za koje se čeka više od mjesec dana, primjerice određene zahvate na rendgenu, neurologiji te preglede na urologiji, prije mjesec dana organizirali i dodatne popodnevne smjene.
– Od danas u bolnici su organizirane još dvije popodnevne smjene za magnetsku rezonanciju (MR) i kompjutorsku tomografiju (CT) radi smanjivanja lista čekanja za najtraženije zahvate, naglasio je dr. Vrančić.
On, pak, ističe da je još uvijek prerano iznositi statistike budući da su s novim projektom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi započeli tek prije dvadesetak dana, s napomenom da će se prvi rezultati znati za nekoliko mjeseci.
O određenim teškoćama koje bi sa sobom mogao donijeti projekt Bolnička jedinica za centralno naručivanje pacijenata, po riječima ravnatelja Vrančića su moguće teškoće prilikom kompjutorskog upisivanja zahvata, budući da su do sada predbilježbe za zahvate upisivali u bolničke bilježnice.
– Centralno naručivanje pacijenata u budućnosti bi moglo prouzročiti određene probleme, budući da u bolnici već postoje liste čekanja s naručenim pacijentima. Primjerice, nakon što pacijentu liječnik potvrdi urednost nalaza i predbilježi ga na kontrolu za šest mjeseci, ispada da pacijent na određeni zahvat čeka šest mjeseci, što nije točno, ističe dr. Vrančić.