Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Smiljevac popularizirali “Čačićevi stanovi”

Autor: Dragana Glavočić

30.11.2008. 23:00
Smiljevac popularizirali “Čačićevi stanovi”

Foto: Adam VIDAS



Danas na Smiljevcu živi gotovo 8.000 stanovnika. Riječ je o uglavnom mladim obiteljima s malom djecom, koje su svoj krov nad glavom pronašle u novosagrađenim stambenim zgradama
Gradsko naselje Smiljevac, smješteno na ulazu u grad, dugo godina slovilo je za ruralno naselje, s uglavnom privatnim kućama, bez ugostiteljskih objekata, a OŠ Smiljevac bila je jedini poznatiji objekt na tom području. Početkom izgradnje “Čačićevih” stanova, Smiljevac je počeo mijenjati svoju vizuru, ali i značenje u svijesti Zadrana. Nekad daleko i poprilično zapušteno pregrađe obraslo šikarama i ledinama, izraslo je u moderno uređeno naselje s adekvatnim popratnim sadržajima. O životu u Smiljevcu razgovarali smo s predsjednikom Mjesnog odbora Denisom Karlovićem.
– Na zadnjim je izborima ovdje bilo evidentirano 3.600 birača. Upravo zahvaljujući naprednoj stanogradnji na ovom području broj stanovnika se danas i više nego udvostručio. Tako da danas na Smiljevcu živi gotovo 8.000 stanovnika.
Nova dječja igrališta
Radi se o uglavnom mladim obiteljima s malom djecom, koje su svoj krov nad glavom pronašle u novosagrađenim stambenim zgradama, kazao je Karlović.
Upravo naglim porastom broja stanovnika osjetila se potreba za novim vrtićima i igralištima.
Tako su izgrađena dva dječja igrališta za predškolski uzrast te polivalentno osvijetljeno igralište s tribinama. Za ova tri objekta Grad Zadar je izdvojio 3 milijuna kuna. No, problem prenapučene osnovne škole koju pohađa oko 1.500 učenika i koja radi u tri smjene i dalje ostaje nerješiv.
– Prema mojim saznanjima u planu je izgradnja osnovne škole na predjelu Crvene kuće, koja bi rasteretila OŠ Smiljevac. Grad Zadar je usvojio DPU ove škole te su stvoreni svi preduvjeti za njenu izgradnju, pojasnio je Karlović te dodao da gradska škola ima još jedan problem, a radi se o neuređenom prilazu školskoj zgradi. Naime, zemljište pored škole je u privatnom vlasništvu i dok se ne riješe imovinskopravni odnosi okoliš se neće moći primjereno urediti. Inače, Grad Zadar, s kojim MO Smiljevac prema riječima Denisa Karlovića ima odličnu suradnju, uložio je 300.000 kuna za preuređenje školske zgrade.
Nesavjesni vozači
Stanovnici Smiljevca najčešće negoduju zbog nesavjesnih vozača koji novouređeni nogostup u Ulici Ivana Lucića često koriste kao parkirališno mjesto.
– Vlasnici kuća svoje limene ljubimce svakodnevno ostavljaju parkirane na nogostupu ne želeći ih uvesti u svoje kućno dvorište jer im zauzima dvorišni prostor, kazao je jedan od stanovnika Smiljevca apelirajući na prometnu policiju koja bi u spomenutoj ulici trebala češće provoditi nadzor.
Značajan problem Smiljevcu predstavlja neuređen okoliš oko novoizgrađenih stambenih zgrada. Naime, unutar stambenog bloka podignuto je dječje igralište, uređene su zelene površine, ali je prostor izvan spomenutog bloka ostao neuređen i zapušten. Zbog takvog stanja, djeca se svakodnevno igraju pored neasfaltiranog parkirališta koje se za kišovitog vremena pretvara u blatnjavo tlo, koje predstavlja izvor bakterija i infekcija.
– Projekt uređenja okoliša stambenih zgrada čeka dok se ne riješi problem kanalizacijskog sustava. Naime, kao što je poznato realizacija projekta sustava odvodnje koji je u izgradnji u Ulici Franka Lisice obuhvatit će i Ulicu Petra Skoke kroz koju će proći cijevi, a do tada bi se trebalo pronaći neko sekundarno rješenje. Postoji problem visinske razlike između okoliša stambenih zgrada i prometnice u Ulici Petra Skoke. Kad bi se uredio okoliš oko zgrada, a ne bi se sredio problem odvodnje i kanalizacije, postoji opasnost da se voda nakon kiše slije u obiteljske kuće, pojasnio je Karlović. Gotovo 85 posto domaćinstava Smiljevca priključeno je na kanalizacijski sustav, a 15 posto ima crnu jamu.
Kako doznajemo od predsjednika Mjesnog odbora ovog naselja, u dogledno će se vrijeme na Smiljevcu ponovno moći vidjeti dizalice i građevinski materijal – zbog izgradenje nove stambene zgrade pored sadašnjeg boćališta uz Ulicu Ante Starčevića.