Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Branko Kutija kandidat za gradonačelnika

Autor: Velimir Brkić

30.11.2009. 23:00
Branko Kutija kandidat za gradonačelnika

Foto: Zvonko KUCELIN



Branko Kutija, saborski zastupnik sa 10-godišnjim gradonačelničkim stažem i aktualni predsjednik benkovačkog Gradskog vijeća, službeni je kandidat HDZ-a za novog gradonačelnika Grada Benkovca na prijevremenim lokalnim izborima koji će se održati 27. prosinca. Kandidat HDZ-a za zamjenika gradonačelnika je Mirko Erstić, dosadašnji dogradonačelnik. Odluka je to benkovačkog Gradskog odbora HDZ-a donesena na sjednici održanoj kasno večeras.
Dok je Branko Kutija bio jedini kandidat za hadezeovog gradonačelnika za mjesto njegovog zamjenika osim Erstića kandidat je bio i gradski vijećnik Ante Buljat, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Benkovac. No, to je bio tek dio svojevrsnog velikog “demokratskog iskoraka” u benkovačkom HDZ-u. 
– Prijedloge za HDZ-ove kandidate za gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika grada Benkovca donijeli smo na temelju rezultata agencije Puls koja je na slučajnom uzorku od 300 ispitanika provela istraživanje o popularnosti pojedinog člana HDZ-a. Ispitanici su imali odabir između sedam istaknutih članova HDZ-a i to: Mirko Erstić, Ante Buljat, Marko Babić (do izbora u mjesecu svibnju član Gradskog poglavarstva zadužen za društvene djelatnosti), Paulina Kulaš (pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela), Ivica Erlić (direktor benkovačkog komunalnog poduzeća Benkovać), Mile Marić (djelatnik Gradske uprave) i Branko Kutija, pojasnio je Kutija koji će ako bude izabran za gradonačelnika prepustiti  mjesto predsjednika Gradskog vijeća.
Zbog ostavke gradonačelnika Željka Katuše zbog zdravstvenih razloga, u paketu i dogradonačelnika Mirka Erstića, Vlada RH već prije je donijela odluku kojom je za 27. prosinca, istog dana kad se održavaju i izbori za trećeg predsjednika Republike Hrvatske, raspisala prijevremene lokalne izbore za gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Benkovca. Do izbora novog gradonačelnika izvršnu vlast obnaša povjerenik Vlade zadarski odvjetnik mr. Zrinko Zrilić.
Prijedlozi kandidatura za izbor gradonačelnika i njegovog zamjenika moraju prispjeti nadležnom izbornom povjerenstvu najkasnije do ponoć u ponedjeljak, 7. prosinca. Nakon toga benkovačko izborno povjerenstvo u roku od 48 sati mora objaviti sve pravovaljane kandidature i izborna kampanja može i službeno započeti. Oni koji se namjeravaju kandidirati za gradonačelnika svoju će kandidaturu morati potkrijepiti potpisima najmanje 200 birača.
Od 9. prosinca počinje izborna promidžba koja traje do ponoći u petak na sam blagdan Božića 25. prosinca. U noći s petka na subotu, točno u ponoć započinje izborna šutnja koja traje do 27. prosinca do 19 sati kada se i zatvaraju biračka mjesta. Na dan izbora 27. prosinca birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a građane Benkovca, odnosno žitelje svih 42 naselja će dočekati dva biračka listića – jedan listić za izbor predsjednika Republike Hrvatske i drugi listić za izbor
Na prvim lokalnim, neposrednim izborima održanim treće nedjelje u mjesecu svibnju bilo je pet kandidata za benkovačkog gradonačelnika. Kandidat HDZ-a Željko Katuša u prvom krugu izbora dobio je čak 61 posto glasova te je uvjerljivo pobijedio četvoricu nezavisnih protukandidata.