Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Gospodarska kriza na Zavod poslala muškarce

Autor:

30.11.2009. 23:00
Gospodarska kriza na Zavod poslala muškarce

Foto: Zvonko KUCELIN



Uzrok ovom znatnom smanjenju broja žena među nezaposlenima dolazi iz povećanog dolaska muškaraca na evidenciju Zavoda i to mahom iz krizom pogođenih tradicionalnih muških djelatnosti, poput građevinarstva, strojarstva, drvodjelstva i slično, kazao je Željko Marić


U povodu ovih dana obilježenog Međunarodnog dana nasilja nad ženama u javnosti je ponovno potaknuto pitanje zaštite prava žena u svim segmentima. Osim problema još uvijek neiskorijenjenog fizičkog zlostavljanja žena u obiteljima, iako živimo u vremenu jednakosti muškaraca i žena, diskriminacija na raznim društvenim poljima još uvijek je očita. Spomenuti je povod bio idealna prilika i da se ponovno potakne pitanje spolne diskriminacije i na tržištu rada, gdje je evidentno da žene još uvijek čine više od 60 posto ukupnog broja nezaposlenih u Hrvatskoj.
Sezonski poslovi
Što se tiče Zadarske županije, situacija ne odudara znatnije od ostatka države, no evidencija o nezaposlenima ipak bilježi smanjenje udjela nezaposlenih žena u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Kako navodi Željko Marić, pročelnik zadarske podružnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, udio žena u ukupnoj nezaposlenosti u Zadarskoj županiji krajem listopada je iznosio 59,5 posto, dok je u listopadu prošle godine udio žena među nezaposlenima iznosio gotovo 63 posto.
– Krajem rujna 2009. godine zadarska je podružnica evidentirala 5.537 nezaposlenih žena, što je u odnosu na kolovoz iste godine povećanje od 6,46 posto, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine, koja nije bila pogođena krizom i recesijom, povećanje od 5,11 posto. Udio žena u ukupnoj nezaposlenosti Zadarske županije krajem rujna je iznosio 59,21 posto, dok je krajem rujna prošle godine taj udio iznosio 62,23 posto, kazao je Marić, dodavši i to da je u listopadu ove godine na Zavodu bilo prijavljeno 6.195 žena, što je u odnosu na rujan povećanje od čak 11,88 posto te u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećanje za 9,68 posto.
Kao najvažniji uzrok prethodno spomenutom samanjenju udjela žena među nezaposlenima u odnosu na prošlu godinu, Marić navodi gospodarsku krizu koja je mahom pogodila ona tradicionalna muška zanimanja i tako na Zavod ove godine poslala veći broj muškaraca nego inače.
– Uzrok ovom znatnom smanjenju broja žena među nezaposlenima dolazi iz povećanog dolaska muškaraca na evidenciju Zavoda i to mahom iz krizom pogođenih trdicionalnih muških djelatnosti poput građevinarstva, strojarstva, drvodjelstva i slično. Osim toga, žene su uglavnom sezonska radna snaga pa su krajem listopada, kada je formirana evidencija, još uvijek bile u radnom odnosu.
To je uobičajeno jer sezonski poslovi podrazumijevaju ugostiteljstvo i turizam gdje se radna snaga uglavnom žene, kazao je Marić, napomenuvši da je evidentno i to da poslodavci sve ranije traže sezonsku radnu snagu čime se i produžuje radni odnos u kojem ostaju žene.
Prekvalifikacije
Marić također navodi da i zadarska podružnica HZZ-a nastoji odigrati svoju ulogu u smanjenju udjela nezaposlenih žena u Zadarskoj županiji i to u smislu provođenja raznih programa osposobljavanja nezaposlenih za atraktivnija zanimanja, prekvalifikacije te stjecanja dodatnih kompetencija.
– Ovi se programi već godinama provode kontinuirano i usmjereni su na dugotrajno nezaposlene žene. To što se uspješno provode, znači da su opravdani, da daju rezultate, jer u protivnom bi bili besmisleni i ne bi se provodili, istaknuo je Marić.
Prema statističkim podacima evidencije nezaposlenih osoba u Zadarskoj županiji vidljivo je i to da se trend povećanja takozvane posezonske nezaposlenosti nastavlja, jer je u listopadu evidentirano ukupno 10.406 nezaposlenih, što je u odnosu na rujan povećanje od 11,32 posto te u odnosu na prošlu godinu povećanje od 15.44 posto.
– Kad gledamo podatke za prvih devet mjeseci 2009. godine, vidljivo je da je u odnosu na isto razdoblje 2008. godine nezaposlenost porasla za 4 posto. To znači da je i ovogodišnje sezonsko zapošljavanje bilo dobro, tek neznatno manje u odnosu na 2008. godine, zaključuje pročelnik.