Najbolji lovni tereni u Europi

Slika korisnika admin
utakmicepasa1109_2
Branko BOŽIĆ
Sudionici međunarodne utakmice pasa ptičara oduševljeni lovnim terenima i organizacijom

Nakon što su ovih dana u hotelu Funimation službeno otvorene 41. međunarodne utakmice pasa ptičara pod nazivom "CAC-CACIT Zadar-Nin 2009" na lovnim terenima ninske Lovačke udruge "Jarebica" u Rašinovcu, Vošama, Poljicima, Prahuljama i Dumerači vrlo je živo.

 Iz dana u dan može se uočiti sve veći broj specijaliziranih kombi vozila za prijevoz pasa na kojima su većinom istaknute registarske pločice raznih talijanskih gradova.

Ima također vozila s hrvatskim i češkim registracijama, ali u znatno manjem broju u odnosu na one talijanske. Riječ je, naravno, o dreserima i vlasnicima pasa pasmina engleskih i irskih te kontinentalnih ptičara, sudionika ovogodišnjih međunarodnih utakmica pasa, što ih je po odobrenju Međunarodne kinološke federacije i Hrvatskog kinološkog saveza iz Zagreba, uz pomoć Lovačkih društava "Jarebica" iz Nina i "Diana" iz Zadra, organiziralo renomirano Kinološko društvo "Dalmatinski pas" iz Zadra. Pored dresera i vodiča te njihovih pasa na terenu su i kinološki suci iz Italije, Hrvatske i Češke koji ispituju i ocjenjuju pse dodjeljujući im za njihov rad u kvalifikacijama kandidaturu hrvatskog šampiona CACT i međunarodnog šampiona CACIT. Nezaobilazni su i delegati hrvatskog i talijanskog kinološkog saveza, koji za svoje matične kuće te ujedno za Međunarodnu kinološku federaciju nadziru čitav tijek događanja na lovnim terenima.

- I nas je zainteresiralo kako na terenu izgleda rad pasa ptičara. Stoga smo se uz prvotno odobrenje organizatora pridružili sudionicima ove međunarodne kinološke manifestacije na jednom od njihovih najomiljenijih i najposjećenijih lokaliteta - u Rašinovcu. Sastali su se svi sudionici, a među njima i predstavnici domaćina čelnici ninske LU "Jarebica" s predsjednikom Nevenom Ljubičićem.

 O tome kako teku ovogodišnje utakmice, Razgovarali smo s delegatima hrvatskog i talijanskog kinološkog saveza Daliborom Pešušićem i Leandrom Leandrijem te predsjednikom KD-a "Dalmatinski pas" Brankom Šarom.

- Danas se natjecalo oko 120 pasa uglavnom talijanskih vodiča. Nije bilo psa koji nije bio u prilici da se susretne s jatima jarebica trčki, što natjecanju daje posebnu draž. Malo koji vodič ne poželi da upravo njegov pas ljubimac bude najbolji i najljepši iako se danas kod suvremenog pristupa lovstvu natjecateljski karakter stavlja u drugi plan. Za ninske lovne terene možemo iskreno reći da su zaista trenutačno najbolji u Europi, dok je organizacija besprijekorna i zaslužuje sve pohvale, složili su se Pešušić, Leandri i Šare.

Riječi trojice priznatih stručnjaka potvrdili su i renomirani hrvatski međunarodni kinološki suci Neven Ljubičić, Berislav Pucar Bere i Marijan Hruš.

Na kraju druženja svim sudionicima 41. međunarodne utakmice pasa ptičara zaželjeli smo puno uspjeha do 10. prosinca kada će se u zadarskom hotelu "Funimation" proglasiti pobjednici u klasi engleskih i kontinentalnih pasa.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno