Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Toranj srušen iz trećeg pokušaja

Autor:

30.11.2009. 23:00
Toranj srušen iz trećeg pokušaja

Foto: Filip BRALA



Nakon najnovijeg, trećeg pokušaja minera, jedna od zgrada bivše tvornice Polikem u zadarskoj Gaženici popustila je, nije odolila eksplozivu  i napokon se urušila.
Na prostoru nekadašnjeg Polikema tijekom subote srušene su stare zgrade, ali jedna je odoljela eksplozivu koji ju je trebao sravniti sa zemljom.
– Stručnjaci su napravili potrebna ispitivanja koja su pokazala kolika je dovoljna količina eksploziva. Oni naime, koriste minimalnu količinu eksploziva kako bi izbjegli eventualna oštećenja okoliša. Međutim, izgleda da je ova zgrada izgrađena od jako kvalitetnog materijala i na kvalitetan način pa je to bila nedostatna količina, rekao je Miho Zrnić Marinović, vlasnik Sirovine, tvrtke koja je zadužena za raščišćavanje terena nakon rušenja.
Danas su stručnjaci još jednom pokušali oboriti zgradu, no ona je i dalje ostala “na nogama”. Problem je bio u čvrstoj armaturi,  koja nije popustila niti nakon 15 kilograma potrošenog eksploziva. Radnici su uspjeli destabilizirati zgradu i tako je u trećem pokušaju sravnili sa zemljom.
 – Zaista je zanimljivo i rijetko da zgrada dva puta odolijeva miniranju. Mislim da je glavni razlog jako kvalitetna izgradnja te mnogo armature koja je korištena prilikom izgradnje, rekao je direktor tvrtke Mina projekt, mr. sc. Luka Čačić, dipl.ing. rudarstva koji ima dugogodišnje iskustvo na ovakvim poslovima.
Inače, tvrtka Kepol Terminal zadnjih godinu dana ruši građevine u kompleksu nekadašnje tvornice polimera Polikem gdje uskoro namjeravaju izgraditi tvornicu biodizela.
Ostaci bivše tvornice polimera Polikem, koja je završila u stečaju, uklanjaju se već godinu dana. Dio imovine Polikema u stečaju kupio je Kepol terminal, koji na toj lokaciji planira graditi tvornicu biodizel goriva. Naime, nakon što su kupili Polikem u stečaju, umjesto proizvodnje PVC praha, odlučili su se krenuti sa proizvodnjom biodizela. U prvoj fazi trebalo bi se proizvoditi 25.000 tona biodizela, dok bi u konačnici iz Kepolove tvornice trebalo izaći oko 100.000 tona godišnje. Projekt je vrijedan između 10 i 15 milijuna eura.