Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Tradicijske vrijednosti nekoliko krajeva Hrvatske na jednom mjestu

Autor:

30.11.2009. 23:00
Tradicijske vrijednosti nekoliko krajeva Hrvatske na jednom mjestu

Foto: Zvonko KUCELIN



Cilj ove manifestacije je široj javnosti predstaviti ponudu naše obale, otoka i zaleđa, a svi ovi proizvodi izraz su naše autohtonosti i hrvatske tradicijske vrijednosti, kazao je Denis Ikić
Četvrta po redu izložba hrane, pića, delikatesnih proizvoda i suvenira “Naši mali gusši 2009” započela je danas u prostorima Arsenala, a održavat će se i danas zanimljivim repertoarom degustacija i radionica. Današnjem su svečanom otvorenju ove izložbe nazočili mnogi uvaženi Zadrani, predsatvnici Grada Zadra, Zadarske županije te Gospodarske komore Županijske komore Zadar, kao organizatora ove izložbe, ali i brojni građani koji su ovu priliku iskoristili kako bi se podsjetili brojnih tradicijskih vrijednosti svoga kraja. Kao uvaženi gosti manifestacije istaknuti su bili Stipe Zrilić, župan Zadarske županije, Damir Valčić, predstojinik Državne uprave, Ivo Grbić, saborski zastupnik i Darko Kasap, zamjenik gradonačelnika Grada Zadra. Prije samog otvorenja izložbe prisutnima se u ime organizatora i suorganizatora obratio Denis Ikić, tajnik Gospodarske komore Županijske komore Zadar, podsjetivši kako je riječ o već tradicionalnoj manifestaciji s ove godine rekordnim brojem izlagača.
– Ista nas manifestacija po četvrti put okuplja u Arsenalu gdje je ove godine nastupio čak 81 izlagač. Posebno nas veseli što su ovaj put osim izlagača iz naše županije, s nama i proizvođači iz čak šest drugih županija. Za mnoge od njih je ovo prigoda da se po prvi put predstave javnosti. Cilj ove manifestacije je široj javnosti predstaviti ponudu naše obale, otoka i zaleđa, a svi ovi proizvodi izraz su naše autohtonosti i hrvatske tradicijske vrijednosti, kazao je Ikić, izrazivši naposljetku i nekoliko riječi zahvale svim partnerima koji su ovogodišnju manifesatciju na bilo koji bačin podržali.
Službeno otvorenje izložbe pripalo je županu Stipi Zriliću, koji je prije samog proglašenja kazao nekoliko riječi o važnosti i značenju ovakvog događaja ne samo za Zadarsku županiju nego i za cijelu Hrvatsku.
– Svrha ove manifestacije je na jednom mjestu okupiti tradicionalne proizvode naše županije, a lijepo je da su ovaj put s nama i izlagači drugih županija kako bismo ih promovirali među našim ljudima. Moramo znati da je ovaj naš prostor naša velika vrijednost, kao i bogata tradicija koju njegujemo. O proizvodima našeg kraja možemo govoriti i u kontekstu održivog razvoja, jer ništa od ovih proizvoda ne šteti prirodi. Ovom manifestacijom želimo promovirati kulturu rada, kazao je župan, naglasivši kako je unaprjeđenju takvog razvoja dužna pomagati i država i županija te da u tom smislu već postoje različite subvencije.
Naglasio je također kako je potrebno da se svi skupa udruže kako bi konkurirali na širem tržištu te da je njegova želja da se ovakve izložbe održavaju i drugdje te da se Zadarska županija prezentira i u drugim eurospkim sredinama jer činjenica je da ima što pokazati.
Uslijedila je potom degustacija vina Zadarske županije pod vodstvom enologinje Marine Pavlović. No, ovdje ipak nije bilo riječ o klasičnoj degustaciji vina, jer žiri nije činio klasični stručni ocjenjivački sud nego je bio sastavljen od nekoliko poznatih Zadrana. Ovaj put, naime, cilj degustacije nije bio proglašenje šampiona među vinima, nego edukacija i širenje kulture vinarstva.
Glazbena podloga ovoj svečenosti bila je muška klapa “Kantaduri”, koji su svojim izvedbama prostor konsatnto punili tradicionalnim dalmatoinskim ozračjem, a publici se ovom prigodom predstavio i KUD “Sv. Lovre” iz Vrsi.
Arsenal je od danas okupiran bogatim štandovima, a među čak 41 izlagačem iz Zadarske županije te još toliko iz šest drugih županija bilo je proizvođača morske soli, usoljene ribe, ribljih proizvoda, dalmatinskog pršuta, maslinovog ulja, voćnih likera i rakija, cvijeća i suvenira, meda i proizvoda od meda te raznih drugih autohtonih proizvoda, koji čuvaju vrijednu tradicijsku baštinu.
Na ovogodišnjem se sajmu “Naši mali gušti” tako predstavila i tvrtka Arbacomerc, koja je ovom prilikom prezentirala filete slanih inćuna u maslinovom i suncokretovom ulju.
– Tvrtka postoji od 1994. godine, a proizvodnjom inćuna se bavi od 2006. godine. Sjedište nam je u Zadru, a tvornica se nalazi u Labinu i sve naši proizvodi su stopostotno hrvatski. Prvi put smo na ovom sajmu i za sad mi se čini da je organizacija jako dobra, kazala je Nives Zubčić, iz Arbacomerca, napomenuvši kako o uspjehu njihovih proizvoida govori i to što njihova tvrtka već četiri godine sudjeluje na European Seafood Exhibition, najvećem sajmu riblje industrije u svijetu.
Među zadarskim se izlagačima ovaj put kao još jedan novi izlagač predstavila i veoma mlada zadarska tvrtka “Zdravi kutak d.o.o.”, koja se bavi proizvodnjom organske kozmetike za njegu lica, tijela, kose, kože, a izlagačica Marija Buhal, uputila je sve pohvale organizatorima naglasivši kako ovom prilikom najviše priželjkuje i očekuje dobru promociju ove nove zadarske tvrtke, utemeljene tek ovog ljeta.
Među izlagačima ostalih županija, od kojih su mnogu pd njih prvi put u Zadru i u posjetu Arsenalu, je i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo “Božičević” iz Sisačko-moslovačke županije, točnije mjesta Žažina u Općini Lekenik, koje se bavi uzgojem koza i proizvodnjom sira te proizvodnjom kravljeg sira iz otkupa.
– Redovito sudjelujemo na sajmovima i natjecanjima, a do sad smo polučili samo dobre rezultate i dobitnici smo nekoliko zlatnih, srebrnih i brončanih plaketa. U Zadru smo prvi put i za sad nam je odlično, ljudi se interesiraju, žele isprobati naše proizvode i zadovoljni smo, kazala je Marija Božičević.
Nikola Rakić, vlasnik tvrtke Nira d.o.o. iz Drniša, točnije iz Pakova sela, također se danas prvi put predstavio u Zadru i svojim odavno poznatim Drniškim pršutom. S obzirom da ova tvrtka postoji već 20 godina te da je poznatije sajmove u Hrvatskoj obišla i po nekoliko puta o kvaliteti njihovih proizvoda suvišno je govoriti.
Centar za odgoj i obrazovanje “Šubićevac” iz Šibenika postoji već 40-ak godina, no u prosincu 2004. godine u sklopu Centra je osnovana Učenička zadruga “Šibensko blago”, čiji su radovi danas po prvi put predstavljeni u Zadru.
– Kroz suvenirsku sekciju te krojačku, tkalačku, likovnu i keramičku sekciju i sekciju izrade šibenske kape, naši učenici izrađuju zanimljive suvenire s kojima se već četiri godine predstavljamo na sajmovima. U Zadru do sada nismo bili, no mogu reći da smo oduševljeni, osobito prostorom, koji je fantastičan, zapravo, niti jedan sajam na kojemu smo sudjelovali nije imao prostor poput ovog, izuzetno prilagođen ovakvom događaju, kazala je Branka Bego, ravnateljica Centra.