Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U Zadru registrirane 33 HIV pozitivne osobe

Autor:

30.11.2009. 23:00
U Zadru registrirane 33 HIV pozitivne osobe


Vrlo je važno testirati se što ranije, kako bi se što ranije dobila dijagnoza, a potom, ako se radi o zaraženim osobama, kako bi što prije mogle započeti s liječenjem. Time će zaštititi osobe s kojima jesu, odnosno svoje partnere, ali i sve druge, kaže dr. Medić


Prvog prosinca obilježava se Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti radi usmjeravanja pozornosti na ovaj globalni javnozdravstveni problem, a u povodu toga dr. Alan Medić, voditelj Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Zadar, još je jednom upozorio na važnost testiranja, kako na HIV, tako i na viruse hepatitisa B i C.
U Zadru su registrirana 33 slučaja HIV pozitivnih osoba, većinom muškaraca, odnosno u najvećem broju se radi o heteroseksualnim promiskuitetnim osobama. No, u rizične skupine, kaže dr. Medić, spadaju svi oni koji su imali rizični nezaštićeni odnos, intravenski ovisnici, oni koji su prije 1990. godine primili transfuziju krvi, potom i osobe koje su imale incidentne ubode, na primjer, na iglu ovisnika.
– Vrlo je važno testirati se što ranije, kako bi se što ranije dobila dijagnoza, a potom, ako se radi o zaraženim osobama, kako bi što prije mogle započeti s liječenjem. Time će zaštititi osobe s kojima jesu, odnosno svoje partnere, ali i sve druge, kaže dr. Medić, navodeći da je u programu testiranja na viruse hepatitisa i HIV u Zadru u protekle tri godine, koliko djeluje Savjetovalište u Ulici don Ive Prodana u prostorijama bivšeg Crvenog križa, dosad testirano oko 700 ljudi. Testiranje je besplatno i anonimno, a svakome tko dođe na testiranje pruža se i savjetovanje uz upozorenja na sve rizike spolno prenosivih bolesti.
 


 PROJEKCIJA FILMA TRANSIT




U povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a Gradsko društvo Crvenog križa Zadar danas organizira projekciju filma “Transit”. Projekcija će se održati u prostorima kina “Pobjeda”, a namijenjena je učenicima drugih razreda zadarskih srednjih škola. Uvodnu riječ o problematici AIDS-a održat će dr. Marijana Surać.