Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Veliko srce malih ljudi

Autor: Marija Ćurko

30.11.2009. 23:00
Veliko srce malih ljudi

Foto: Arif SITNICA



Božić je vrijeme pohoda siromasima, razumijevanja za one koji su daleko od društva, napušteni, zaboravljeni, rekao je mons. Prenđa dodajući kako je već tradicionalno da Caritas upravo u vrijeme Došašća organizira brojne humanitarne akcije


U dvorani Caritasa u Zadru održana konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti Caritasa u Došašću. Na konferenciji su sudjelovali zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa, don Ivica Jurišić, ravnatelj zadarskog Caritasa te voditelji pojedinih službi.
– Božić i Advent su prilika da pružimo dio sebe potrebitima, ne samo u obliku nekog materijalnog dara, iako je to silno potrebno. Božić je i darivanje sebe, to jest svoga vremena, svoje naklonosti prema čovjeku, razumijevanja za njegove probleme. To je vrijeme pohoda siromasima, razumijevanja za one koji su daleko od društva, napušteni, zaboravljeni, rekao je mons. Prenđa dodajući kako je već tradicionalno da Caritas upravo u vrijeme Došašća organizira brojne humanitarne akcije.
 Don Ivica Jurišić je nazočnima predstavio aktivnosti Caritasa uoči Božića.
– U subotu 5. prosinca je Dan volontera, pa stoga kao i prijašnjih godina pozivamo osobe iz crkvenog i javnog života da se uključe u njegovu obilježavanju na način da sudjeluju u dijeljenju hrane u Pučkoj kuhinji u Zadru te ručaju zajedno s korisnicima. Akcija “Za 1000 radosti” je 15. i 16. prosinca u sklopu koje ćemo i ove godine biti prisutni sa štandom na Narodnom trgu i City Galleriji u Zadru te na šetnici ispred župne crkve u Benkovcu. U Benkovcu ćemo biti u utorak 15. prosinca u vremenu od 8.30 do 13 sati, a u Zadru 16. prosinca također od 8.30 do 13 sati. U ovoj akciji prodavat će se donirani artikli, kao što su božićna drvca, božićne čestitke, kuglice, umjetnički radovi. Time će se prikupljati sredstva za najpotrebnije. U četvrtak 17. prosinca je susret nadbiskupa s djelatnicima Caritasa i korisnicima pojedinih programa, od Prenoćišta, djece iz programa “Mala škola”, roditelja poginulih branitelja do voditelja i suradnika Caritasovih programa. Susret se zaključuje zajedničkim ručkom u Pučkoj kuhinji. U utorak 22. prosinca organizirat ćemo ručak s korisnicima Pučke kuhinje u Benkovcu. Na Badnjak 24. prosinca organiziramo ručak s našim korisnicima i donatorima u Pučkoj kuhinji u Zadru te također pozivamo osobe iz crkvenog i javnog života Grada i Županije, govorio je don Ivica Jurišić. On je posebno izdvojio ovogodišnju Nedjelju Caritasa koja se obilježava 13. prosinca pod geslom “Bog ljubi vesela darivatelja”. Obilježava se u župnim zajednicama, a milostinja te nedjelje i dobrovoljni prilozi idu za potrebe Caritasa.
– Akcija “Za 1000 radosti” ove godine ima geslo “Neka bude više svjetla”. U akciju se mogu uključitu tvrtke uplatama na žiro račun 2340009-1510126452 (poziv na broj 09), donacijom proizvoda i usluga, komuniciranjem akcije na svojoj web-stranici, internetu, biltenu, portalu, novinama i slično, pozivima na donacijski telefon 060 9010. Građani mogu sudjelovati uplatama na žiro račun 2340009-1510126452 (poziv na broj 92), online uputama, pozivima na donacijski telefon 060 9010 ili kupnjom magneta “Neka bude više svjetla!” u župama ili u HC-u. Djeca mogu pomoći kupnjom privjesaka “Neka bude više svjetla!” u školama i pozivima na donacijski telefon 060 9010.
 Nadalje, vojna baza u Zemuniku je odlučila u petak 18. prosinca odreći se ručka taj dan i donirati ga Pučkoj kuhinji u Zadru i Benkovcu. Ručak će podijeliti piloti Hrvatske vojske, stoji u riječima don Ivice Jurišića.   
 U siječnju sljedeće godine proslavit će se 20 godina rada Caritasa Zadarske nadbiskupije, a u rujnu u organizaciji ove institucije održat će se četvrti nacionalni susret prihvatilišta za beskućnike.