Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zaposlenici Grada i gradskih ustanova bez božićnica

Autor: Teuta Babajko Jamičić

30.11.2009. 23:00
Zaposlenici Grada i gradskih ustanova bez božićnica

Foto: Adam VIDAS



Zaposlenici Gradske uprave ove godine neće dobiti božićnice. Osigurani su samo darovi za djecu u vrijednosti od 300 kuna. Takva odluka, kao još jedna mjera štednje u vrijeme gospodarske krize i recesije,  obznanjena je na današnjem Kolegiju gradonačelnika, a rezultat je izmijenjenog kolektivnog ugovora o plaćama koji je dogovoren između predstavnika poslodavca i sindikata. Ugovor je potpisan u ponedjeljak, a odluka o neisplaćivanju božićnica, kako je pojasnio zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, odnosi se i na zaposlenike dječjih vrtića “Sunce” i “Radost”, Gradske i Znanstvene knjižnice te Hrvatskog narodnog kazališta Zadar, dakle sve korisnike Proračuna Grada Zadra.
Spomenute odluke izuzeti su zaposlenici trgovačkih društava u vlasništvu Grada Zadra, u kojima vlada “šarenilo” po pitanju isplate božićnica i regresa. Stoga, kako je naveo dr. Vrančić, oni će dobiti poseban naputak u kojemu stoji kako pravo na isplatu božićnica, imaju samo ona trgovačka društva koja nisu isplatila regrese i to poduvjetom da pozitivno posluju. U tom slučaju, božnićnice mogu iznositi najviše 2.500 kuna.
Na Kolegiju prihvaćen je prijedlog zaključka o prihvaćanju ponude društva “AB FORUM” iz Zadra za izradu idejnog projekta Doma za stare i nemoćne na Olibu. Tamo će se, kako je pojasnio Mario Pešut, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb u Gradu Zadru, graditi Doma za stare i nemoćne za 20 korisnika. Inicijator ovog projekta je Udruga Sveti Nikola, koja godinama prikuplja financijska sredstava za izradnju Doma za stare i nemoćne na Olibu, a u realiziji će im pomoći Grad Zadar.
Isto tako, prihvaćen je i prijedlog zaključka o produženjuu radnog vremena ugostiteljskih objekata na Poluotoku tijekom održavanja manifestacije “Adevent na Poluotoku” prema kojemu će ugostiteljski objekti od 15. prosinca 2009. do 15. siječnja 2010. godine, vikednima raditi do 1 sat iza ponoći.
Prihvaćeni su i prijedlozi odluka o uvjetima i postupku javnog natječaja za davanje u zakup poslovnog prostora, o oslobađanju plaćanja komunalnog doprinosa za gradnju sanitarne grupe na Gradskom groblju i o početku postupka javne nabave za uslugu stručni nadzor za radove – uređenje Poljane Ivana Pavla II. u Zadru, jednako kao i prijedlog zaključka o uređenju javno-prometnih površina, i to u Crnome, na Bilome Brigu i Novome Bokanjcu.
Odlukom gradonačelnika, Grad Zadar je prihvatio i pokroviteljstvo 3. međunarodnog sajma gradnje i stanovanja Constructa 2010. i Međunarodnog natjecanja u ritmičkoj gimnastici Sirena – Zadar 2010. Na jučerašnjem Kolegiju donesene su i dvije odluke o prodaji zemljišnih čestica na Silbi i u Gaženici. Na Silbi, Grad Zadar prodaje zemljište od 30 metara četvornih po cijeni od 200 eura za metar četvorni. Što se tiče Gaženice, tamo se prodaju četiri zemljišne čestice, ukupne površine 3160 metara četvornih. Cijena metra četvornog je 180 eura. Kako je pojasnio dr. Vrančić, spomenute parcele, iako na atraktivnoj lokaciji u Gaženici, Gradu Zadru su neiskoristive jer su uske i duge te kao takve dio su drugih parcela. Susjedni vlasnici su zainteresirani za spomenute čestice, tako da ih Grad Zadar prodaje, čime ne šteti vlastitim interesima.