Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Četiri sporazuma vrijedna ukupno 1,1 milijuna kuna

30.11.2010. 23:00
Četiri sporazuma vrijedna ukupno 1,1 milijuna kuna


Članstvo u Europskoj uniji ponudit će Hrvatskoj značajna sredstva za ruralni razvoj. A procjenjuje se da je riječ o čak 483 milijuna eura. Posljednji projekt će financirati nabavu opreme za Hrvatsku gorsku službu spašavanja – stanicu Zadar u vrijednosti 123.000 kuna
Zadarski župan Stipe Zrilić i Louisa Vinton, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u RH, potpisali su jučer u Domu županije četiri sporazuma u ukupnoj vrijednosti 1,1 milijun kuna.
Prema sporazumima, UNDP će pomoći Županiji u stvaranju obrazovnog centra za ugradnju sustava solarne energije, povezivanju skupine zadarskih otoka u lokalnu akcijsku grupu. Ugovorima je osigurana i potpora u izradi dugoročne strategije ruralnog razvoja u županiji te oprema za kvalitetniji rad gorske službe spašavanja na zadarskom području. Župan Stipe Zrilić pojasnio je kako to svakako znači i bolju sigurnost. 
– Projekti su raznoliki, ali imaju zajednički cilj. Svi oni pomoći će slabije razvijenim područjima i grupama u nadilaženju razvojnih prepreka s kojima se susreću, rekao je župan Zrilić.
Ukupna ulaganja UNDP-a s ova četiri projekta dosežu do 9,3 milijuna kuna.
Solarni centar izvrsnosti
Zadarsku županiju vidimo kao bogat izvor inovativnih ideja koje se mogu iskušati i primijeniti na ovom području, a znanje prenijeti drugim regijama u Hrvatskoj, rekla je Vinton naglasivši da je suradnja UNDP-a sa Zadarskom županijom u konstantnom rastu.
Najinovativniji projekt odnosi se na osnivanje „Solarnog centra izvrsnosti” u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića u Zadru, koji ima cilj promicanja korištenja obnovljivih izvora energije i stvaranje „zelenog poduzetništva” u području visoke nezaposlenosti. Novi centar omogućit će program srednjoškolskog obrazovanja za obnovljive izvore energije te program edukacije odraslih za instalatere solarnih, termalnih i fotonaponskih sustava koji će domaćinstvima omogućiti proizvodnju i prodaju električne energije nacionalnoj mreži. Centar će, čulo se u Domu županije, također provoditi obrazovne kampanje za odrasle i djecu o prednostima obnovljivih izvora energije. Naime, Hrvatska se trenutačno suočava s nedostatkom kvalificiranih tehničara solarnih i fotonaponskih sustava. Projekt je vrijedan 358.500 kuna, od čega UNDP osigurava 80.000, a Zadarska županija 178.500 kuna.
Druga dva projekta usmjerena su na potrebe udaljenih i ruralnih područja u županiji. Jedan će podržati pokretanje lokalne akcijske grupe (LAG) na otocima Zadarske županije koji će okupiti većinu otoka zadarskog arhipelaga, odnosno prostor kojim upravljaju: dijelovi Grada Zadra – naselja: Mali i Veli Iž, Rava, Ist, Molat, Brgulje, Silba, Olib i Premuda te općine Kali, Kukljica, Pašman, Preko, Sali i Tkon. Osnivanje LAG-a zahtijeva sudjelovanje dionika iz javne uprave, civilnog društva te privatnog sektora i može biti velika prednost u povlačenju sredstava iz fondova EU namijenjenih za ruralni razvoj.
Izrada strategije ruralnog razvoja vrijedna 300.000 kuna
Lokalna akcijska grupa usmjerit će svoj rad u pripremu razvojnih planova za rješavanje izazova s kojima se suočavaju manji otoci, poput starenja i smanjenja populacije zbog odlaska mladih s otoka na kopno. Ovo je treći LAG podržan od strane UNDP-a u Zadarskoj županiji.
Sporazum koji se odnosi na izradu strategije ruralnog razvoja Zadarske županije vrijedan je 300.000 kuna. Zadarska županija po OECD-ovoj klasifikaciji spada u znatno ruralna područja jer više od 50% stanovništva živi u ruralnom prostoru, pa je stvaranje strategije od posebne važnosti. Članstvo u Europskoj uniji ponudit će Hrvatskoj značajna sredstva za ruralni razvoj. A procjenjuje se da je riječ o čak 483 milijuna eura. Posljednji projekt će financirati nabavu opreme za Hrvatsku gorsku službu spašavanja – stanicu Zadar u vrijednosti 123.000 kuna. UNDP u ovaj projekt ulaže 100.000 kuna, iz sredstava UN Fonda za ostvarivanje milenijskih ciljeva razvoja (MDG-F) čija je sredstva osigurala Kraljevina Španjolska.