Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Današnjem svijetu nedostaje mir

30.11.2010. 23:00
Današnjem svijetu nedostaje mir


Blagdan sv. Andrije, prvog apostola kojeg već punih šest stoljeća slavi, štuje i hodočasti pučanstvo Rudića i Garića te stanovnici šireg ražanačkog kraja, jučer je proslavljen svečano i dostojanstveno kako to i priliči ovom velikom kršćanskom blagdanu. Najsvečanije je bilo na središnjem euharistijskom slavlju održanom u svečevoj crkvi, koja je unatoč kiši i prohladnom zimskom vremenu bila pretijesna da među svoje zidove primi sve vjernike i hodočasnike okupljene u molitvi i zajedništvu. Uz sudjelovanje domaćeg župnika dekana ražanačkog dekanata don Damira Juričina, župnika Radovina don Srećka Frke Petešića te župnika otoka Vira don Stjepana Vinka homiliju je održao župnik Ljupča dr. don Jerolim Lenkić.
– Slavimo sv. Andriju mučenika koji je prolio krv za kraljevstvo istine, pravde, kraljevstvo ljubavi i milosrđa, koji je jednostavnošću i poniznošću posvetio život Bogu i ljudima. Kada govorimo o poniznosti i skromnosti velikim odlikama i vrlinama sv. Andrije ribara, brata Šimuna zvanog Petar, uvijek iznova promišljamo na pozitivne misli i njegova djela. On je prvi krenuo za Isusom svjedočeći ostalima značenje njegovog dolaska među ljude. Predaja kaže da je raspet na tkz. Andrijinom križu u obliku slova X u Ahaji u grčkom gradu Patrosu odakle su mu poslije relikvije prenesene u Carigrad, a zatim u Italiju. Njegova glava 1462. godine bila je prenesena u Rim, a natrag u Grčku ju je vratio papa Pavao VI. Isto tako spominje se kako se blagdan sv. Andrije mučenika slavio još u vrijeme 4 stoljeća u doba Sv. Grgura Nasijanskog. Njemu u čast podignute su brojna crkvena zdanja, a među najpoznatijima su dvije u Rimu.
– Danas ovom našem svijetu koji je neprestano uznemiren ratovima i nasiljem nedostaje mir. Svijet je jednostavno postao velesajam ponude i potrošnje, materijalizma, hedonizma i konzumerizma. Nema trajnog mira bez pravde, međusobnog poštovanja bez ljubavi Kristove. Sveti Andrija je upravo svjedočio mir Kristov i prema onima koji su ga mučili i na križu im je svima oprostio. Neka ovaj dan i ovaj svetac budu trenutak našeg zajedništva, našeg vidljivog i onog svega duhovnog nevidljivog, istaknuo je don. Jerolim Lenkić.