Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Lužina nije onečistila Zrmanju

30.11.2010. 23:00
Lužina nije onečistila Zrmanju


Zbog čega je Zrmanja zamućena znat će se za nekoliko dana kada budu gotove potpune analize, no prema svemu sudeći uzrok onečišćenja nije lužina. Naime, prema informacijama koje smo dobili iz Ministarstva regionalnog razvoja i vodnog gospodarstva, državna vodopravna inspekcija u utorak je provela inspekcijski nadzor rijeke Zrmanje nizvodno od Obrovca. Kako navode u priopćenju, nadzor je proveden neposredno nakon što je stigla informacija o onečišćenju.
– Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije istovremeno je proveo uzorkovanje voda na mjestu onečišćenja. Mjerenja prilikom uzorkovanja i analize provedene u večernjim satima 30. studenog 2010. godine nisu pokazala nikakva prekoračenja maksimalnih dozvoljenih koncentracija koja bi ukazivala na karakter i uzrok onečišćenja. Potpune analize voda bit će dovršene za nekoliko dana, javili su nam iz Ministarstva regionalnog razvoja i vodnog gospodarstva.
Podsjetimo, mještani Obrovca i ekološki aktivisti uzbunili su se prije nekoliko dana kada je na mjestu nedaleko od bazena s lužinom Tvornice glinice, ponovno primjećena velika mrlja na Zrmanji. Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera prije nekoliko dana javio nam je kako su u posjedu dokumenata, čiju vjerodostojnost provjeravaju, a u njima je navodno vidljivo kako su Hrvatske vode i inspekcijske službe Ministarstva zaštite okoliša bile upoznate s ekološkim incidentima, ali su ih nastojale zataškati. Kako nam je kazao danas, više informacija o dokumentima imat će u subotu, a još uvijek tvrde kako je velika vjerojatnost da je do onečišćenja ipak došlo.
– Zrmanja je rijeka, a poznato je da rijeka sve nosi. Uzorkovanje je napravljeno nekoliko dana poslije onečišćenja i ono sad ne pokazuje ništa. Imamo slike iz rujna, kada nije bilo velikih kiša, a mrlja je i tada bila tamo, kazao je Piršić i istaknuo kako je potreban permanentni monitoring i hitna revizija sanacije.
I Stranka hrvatskog zajedništva poslala nam je priopćenje u kojemu navode kako se sanacija izvodi loše te da su sadašnji troškovi veći nego što su bili troškovi izgradnje. Kako su nam rekli, prije nekoliko dana bili su u obilasku bazena.
– Nakon obilaska nismo se mogli oteti dojmu neodgovornosti za ekološku štetu koja prijeti opasnošću dovoljne vjerojatnosti da se u bliskoj budućnosti dogodi. Da nitko ne sagledava razmjere prijetnje i ne nadzire plan i projekt sanacije te naročito plan trošenja enormnih društvenih sredstava. Ima li netko u ovoj administrativnoj i društvenoj vlasti tko se smatra nadležnim za bezvezno trošenje sredstava građana, pitaju se iz SHZ-a i ističu kako se nastavljanjem radova ovom tehnologijom troškovi buduće sanacije enormno povećavaju.
Prema informacijama koje je prije nekoliko dana iznijela Morana Babajko, stručna voditeljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim djelovima prirode Zadarske županije, posljednje onečišćenje dogodilo se 2003. godine, a tada je lužina stigla i u Novigradsko more.