Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Optužbe Sabljar Dračevac su neutemeljene

30.11.2010. 23:00
Optužbe Sabljar Dračevac su neutemeljene


Mi smo se držali Poslovnika Županijske skupštine Zadarske županije prema kojemu vijećnici nemaju pravo na uvid u te podatke. Dakle, sve je učinjeno prema pravilima i vijećnica Sabljar Dračevac nema pravo kada me proziva zbog nepoštovanja pozitivnih zakona RH, zaključila je Iris Pavić Tumpa
Mene je kao ravnateljicu Kazališta lutaka Zadar potvrdila Skupština Zadarske županije. Ako ruku nije digla sama vijećnica Sabljar Dračevac, učinili su to njeni kolege. Radimo po zakonu i naše je poslovanje transparentno. Tu se nema što posebno dodati i stvarno ne znam što reći na njeno traženje moje smjene, prokomentirala je ravnateljica Kazališta lutaka Zadar Iris Pavić Tumpa istup SDP-ove vijećnice Renate Sabljar Dračevac na aktualnom satu Skupštine Zadarske županije održane u petak kada je tražila da se ravnateljicu Pavić Tumpa smijeni jer joj nije dostavila dokumentacije vezane uz izgradnju nove zgrada Kazališta.
Podsjetimo da je vijećnica Sabljar Dračevac izrazila duboko razočaranje odgovorom na svoj zahtjev od pretprošle sjednice da joj se dostave svi računi i aneksi ugovora oko izgradnje nove zgrade KLZ-a te je odgovor koji je potpisala ravnateljica Iris Pavić Tumpa “najdrskiji od svih koje je kao vijećnica ikad dobila”.
Sabljar Dračevac je pozvala župana da joj najkasnije u roku od 8 dana dostavi cijelu dokumentaciju vezanu uz izgradnju Kazališta lutaka Zadar, a upravu Kazališta lutaka Zadar da hitno smijeni ravnateljicu koja ne poštuje pozitivne zakone RH.
– Bojim se da neće biti udovoljeno zahtjevu vijećnice Sabljar Dračevac da joj se dostavi tražena dokumentacija. Posebno ne u tako kratkom roku. Traženje svih ugovora i troškovnika, dio kojih je arhiviran, zahtijeva opsežan posao koji iziskuje i vremena i novca. Mi smo se držali Poslovnika Županijske skupštine Zadarske županije prema kojemu vijećnici nemaju pravo na uvid u te podatke. Dakle, sve je učinjeno prema pravilima i vijećnica Sabljar Dračevac nema pravo kada me proziva zbog nepoštovanja pozitivnih zakona RH, zaključila je Iris Pavić Tumpa.
 


Pismeni odgovor Pavić Tumpe


“U svezi s postavljenim upitom i zahtjevom vijećnice Renate Sabljar Dračevac, kojim traži dostavu službenih informacija trećih pravnih osoba (ustanova, trgovačkih društava) skrećemo pozornost na odredbu članka 16. Poslovnika Županijske skupštine Zadarske županije (“Službeni glasnik Zadarske županije” broj 20/09) kojim su precizno navedena prava i dužnosti člana Skupštine. Uvidom u navedenu odredbu očito je da član Skupštine nema pravo tražiti od upravnih tijela Zadarske županije dostavu dokumenata (ugovora, troškovnika, pisane poslovne korespondencije) trećih pravnih osoba koje u pravnom prometu samostalno nastupaju i posluju, neovisno o tome što je jedna od tih pravnih osoba ustanova kojoj je osnivač Zadarska županija.
Član Skupštine može postavljati pitanja i tražiti izvješće Župana što se odnosi na njegov rad ili obavljanje poslova iz njegova djelokruga te može tražiti i dobiti podatke upravnog tijela Županije potrebne za obavljanje dužnosti člana. Iz navedenog nesporno slijedi da član Županijske skupštine ne može od župana ili upravnog tijela tražiti dostavu i uvid u poslovnu dokumentaciju trećih pravnih osoba, koja osim toga nije u posjedu Zadarske županije niti su te pravne osobe to dužne dostaviti članu skupštine kroz institut vijećničkih pitanja.”