Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Podgradina nije Islam Latinski!

30.11.2010. 23:00
Podgradina nije Islam Latinski!


Korupcija i izdaja, Državno odvjetništvo i USKOK, posedarski načelnik Ivica Juričević i predsjednik Općinskog vijeća Šime Žuža, bili su najviše puta prozvani na prosvjednom skupu mještana Podgradine održanog kod restorana uz Jadransku magistralu na Jurjevcu, na raskrižju za Podgradinu. Na prosvjednom skupu koji su osiguravali policajci PU zadarske, Podgradinjani su još jednom u posljednje dvije godine upoznali javnost  kako je Podgradina već 13 godina zapravo u Islamu Latiinskom a ne samostalno naselje.
– Našem strpljenju zaista je došao kraj. Ako se do petka i sjednice Vlade RH napokon ne riješi pitanje Podgradine, prosvjedni skup ćemo idućeg tjedna najvjerojatnije održati ili u Zadru ili na Markovom trgu u Zagrebu, sjedištu najviših državnih institucija – Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske i Ustavnog suda. Nema odustajanja ni po kakvu cijenu, sve dok ne vratimo našoj Podgradini status samostalnog naselja, poručio je Zoran Nekić, predsjednik mjesnog odbora Pogradine.
Prošlo je dvije godine od prvog prosvjeda žitelja Podgradine, ništa se nije promijenilo. Poput pjesme koju sam naučio kao mali dječak: ‘učili su učili od srijede do petka, al se nisu makli dalje od početka…’, govori nam ogorčeni i od jake kiše “do kože” mokar i promrzli mještanin Podgradine.
Usprkos pisanim parolama: “Podgradinu je izbrisala Općina” i “Mi smo Palestinci, nemamo sela” još nije odgonetnuto tko je, zašto im zbog čega izbrisao Podrgradinu. To je, često se čulo na prosvjedu, posao za Državno odvjetništvo i USKOK
– Podgradinu su 1997. godine Općina Posedarje i Hrvatski sabor izbrisali s ‘lica zemlje’ i još uvijek je nema na popisu naseljenih mjesta. Umjesto rješenja statusa htjeli su nam tek još više ogorčati život, po poštu smo od danas trebali ići u čak drugu općinu, u Novigrad. Mi smo vam poput fantoma, nevidljivi. Mi smo Palestinci bez svog doma, svog mjesta prebivališta, ogorčeno će naš sugovornik, odlučan prosvjedovati bez prestanka, sve dok ne vidi papir sa službenim priznanjem Podgradine kao samostalnog naselja.
– Zašto je tijekom Domovinskog rata na području Podgradine poginulo 49 hrvatskih branitelja, zašto je na Oltar domovine svoj mladi život položio moj suprug Ratko!? Zasigurno ne zato da se krvlju branjena Podgradina jednostavno briše iz popisa naselja. Neka mi netko odgovori na to. Danas sam u istom psihofizičkom stanju kao onda kad mi je poginuo suprug, sramota, poručila je udovica Zorka Nekić.
Iako Podgradina postoji 700 godina i sa preko 900 stanovnika predstavlja drugo po veličini naselje u Općini Posedarje, u Središnjem državnom uredu za upravu u Zagrebu Podgradine nema na popisu naseljenih mjesta, tek je dio susjednog Islama Latinskog.
– Podgradina je uvijek bila za HDZ i najvjerojatnije će i dalje biti. Upravo zato pozivam premijerku Jadranku Kosor i našeg zadarskog ministra Božidara Kalmetu da što žurnije dođu kod nas u službeni posjet, zatražio je Željko Šalina.
– Mi smo također stvarali nezavisnu i slobodnu Republiku Hrvatsku. U našoj NK Podgradini imamo preko 70 djece i mladeži, imamo preko 100 školaraca i studenata, a Udruga branitelja broji 80 članova, a mi i dalje živimo niti na nebu niti na zemlji. Jednostavno nema nas nema, kao da ne postojimo. Sve je to zbog najatraktivnijeg dijela Podgradine, skupocjenog zemljišta uz obalu Novigradskog mora koje nam žele bespravno oteti i pripojiti Posedarju. Zato se i po nečijem nalogu htio prije razminirati Žabokrek nego samo selo u kojem žive ljudi, govori Nekić koji je također pozvao premijerku Kosor i ministra Kalmeta da što prije posjete Podgradinu.
– Svi mi Podgrađani se osjećamo poniženima. Uvjeren sam da ništa bez Općine i visoke politike nije prošlo kako bi se izbrisala ponosna Podgradina u kojoj žive pošteni, vrijedi, radišni ljudi žuljavih ruku, ustvrdio je Zoran Nekić.


 JURIČEVIĆ: NAJVEĆA PREPREKA – BIROKRATSKI APARAT


– Što drugo reći, ljut sam i ogorčen na sporu državnu administraciju, neprobojni birokratski aparat koji već dvije godine nije u stanju i službeno potvrditi Podgradinu kao samostalno naselje, selo u Općini Posedarje. Zaista se trudimo raditi na dobrobit svih općinskih žitelja. I sad je u tijeku projekt razminiranja Podgradine vrijedan 7,5 milijuna kuna, a uzvraćeno nam je ovako, nožem u leđa. Bože sačuvaj, iz prve je rekao posedarski načelnik Ivica Juričević.
– Državno odvjetništvo već radi na ‘slučaju Podgradina’. Susretljivošću saborskog tajnika Josipa Sesara u posjedu smo i fonograma od 16. i 17. siječnja 1997. godine sa zasjedanja Hrvatskog sabora na kome je vidljivo da se i nije raspravljalo o Općini Posedarje i njenom naselju Podgradina. Otkrili  smo da je nečijom pogreškom iz siječnja 1997. Podgradina ‘ispala’ iz Općine Posedarje,  rekao je Juričević, dodajući kako je načelnikom postao 2001. godine, četiri godine nakon što je Podgradina izbrisana iz popisa samostalnih naselja.
– Država bi trebala imati više senzibilnosti i odlučnosti za rješenje ‘slučaja Podgradina’. Na adresu Središnjeg državnog ureda za upravu još smo 5. rujna 2008. godine uputili službeni zahtjev, sa svom potrebnom dokumentacijom, i još ništa nije riješeno, zaključio je načelnik Ivica Juričević.




 ZELIĆ: PODGRADINA JE HEROJ DOMOVINSKOG RATA


Podršku prosvjednicima došla je dati i udruga HVIDR-a Zadar koju je predvodio Tomislav Zelić, predsjednik Nadzornog odbora.
– Nakon Škabrnje, selo heroj Podgradina je sa 49 poginulih hrvatskih vitezova najveće hrvatsko stratište u Zadarskoj županiji i šire. Osim što je izbrisano iz popisa samostalnih naselja i žrtve Domovinskog rata u Podgradini su obezvrijeđene, nitko da ih se od mjerodavnih uopće sjeti, naglasio je Zelić.