Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Protiv AIDS-a s Milinovićevim likom na kondomu

30.11.2010. 23:00
Protiv AIDS-a s Milinovićevim likom na kondomu


Dijeljenjem kondoma zapakiranih u promidžbeni letak koji krasi lik ministra zdravstva, Darka Milinovića i pitanje: “Ministre??? Gdje je seksualna edukacija u školama?”, jučer je zadarski Forum mladih socijaldemokratske partije obilježio Međunarodni dan borbe protiv SIDA-e


Dijeljenjem kondoma zapakiranih u promidžbeni letak koji krasi lik  ministra zdravstva Darka Milinovića i pitanje: “Ministre???  Gdje je seksualna edukacija u  školama?”, danas je zadarski  Forum mladih socijaldemokratske partije obilježio  Međunarodni dan borbe protiv  SIDA-e. Mladi esdepeovci  ovogodišnji Međunarodni dan  borbe protiv SIDA-e obilježavaju pod motom “Apstinencija nije jedina prevencija”,  apelirajući na uporabu kondoma koji su najsigurnije sredstvo  zaštite.
Tom prilikom Maja Kaleb,  predsjednica zadarskog Foruma mladih socijaldemokratske  partije, pojašnjava da  FMSDP-a već tradicionalno  obilježava Međunarodni dan  borbe protiv SIDA-e. Ove godine, kako navodi Kaleb,  odlučili su se za izlazak na ulicu  i dijeljenje kondoma s promidžbenim letkom. Što se tiče  odaziva građana, Kaleb je zadovoljna, no vjeruje da bi više  zainteresiranih bilo da ne pada  kiša te da je akciju bilo moguće  organizirati na Narodnom trgu, kao što je prvotno planirano.
– Zadarski Forum mladih socijaldemokratske partije svake  godine obilježava Međunarodni dan borbe protiv SIDA-e.  Tim povodom lani smo se anonimno testirali na SIDA-u, a  ove godine smo se odlučili za  izlazak na ulicu i dijeljenje kondoma s promidžbenim letkom.  Naša poruka je da apstinencija  nije jedina prevencija i da korištenjem zaštite pomažemo  sebi i drugima, istaknula je Maja Kaleb, predsjednica zadarskog Foruma mladih socijaldemokratske partije.
Današnjom akcijom mladi  esdepeovci su podsjetili na niz  zastrašujućih činjenica koje se  vezuju za SIDA-u – kugu 21.  stoljeća. Danas u svijetu od  SIDA-e boluje 12 milijuna ljudi, a virusom HIV-a zaraženo  je 35 milijuna osoba. Od toga je  2,5 milijuna djece mlađe od 15  godina.
– U Hrvatskoj su od SIDA-e  umrle 164 osobe. Do danas su  registrirane 792 HIV pozitivne  osobe. U Hrvatskoj je glavni  način prenošenja HIV-a spolni  odnos i to prvenstveno među  heteroseksualcima. Važno je  napomenuti da HIV pozitivnu  osobu koja je u vezi ili je želi  stvoriti, partner nikako nema  razloga odbacivati zbog pozitivnog HIV statusa, navode  mladi zadarski esdepeovci, dodajući da uz primjenu zaštitnih  mjera i djelotvorno liječenje  oba partnera mogu imati dug i  kvalitetan zajednički život.