Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Što je zamutilo Zrmanju?

30.11.2010. 23:00
Što je zamutilo Zrmanju?


Unatoč tvrdnjama ekologa kako postoji nezanemariva vjerojatnost da je Zrmanja zamućena posljedicom curenja i/ili prelijevanja natrijeve lužine iz bazena u odgovorima koje smo dobili iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost stoji kako lužina i mulj nisu izašli iz bazena. Naime, na pitanje je li proveden nadzor nad sanacijom i izvodi li se ona kvalitetno iz Fonda nam je stigao odgovor kako se zbog velike količine oborina vrši prepumpavanje.
– Prema izvješćima nadzornih inženjera lužina i mulj nisu iscurili iz bazena nego se vrši prepumpavanje iz velikog bazena u mali. Navedeno je potrebno izvršiti zbog više sile, tj. izrazito velike količine oborina koje su u posljednjih mjesec dana dosegle količinu u bazenima od 265 mm/m2 što je bitno veće od svih do sada izmjerenih padalina na tom području u posljednje tri godine, stoji u odgovoru iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Što se tiče ugovora i cijene radova iz Fonda su nam kazali kako je ugovor s izvođačem radova sačinjen nakon provedenog postupka javne nabave, kao i ugovor o izradi programa sanacije bazena crvenog mulja i otpadne lužine bivše tvornice glinice u Obrovcu.
– Izvođač radova je tvrtka Odlagališta Sirovina d.o.o. iz Zadra, građevinski nadzor provodi tvrtka CONEX-ST iz Splita, a stručni nadzor tvrtka APO d.o.o. iz Zagreba. IGH nije angažiran na ovom projektu. Ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosi 135.084.346,45 kuna od čega je do sada izvedeno radova u vrijednosti 103.734.665,25 kuna, stoji u odgovoru Fonda.