Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Stotinjak zahtjeva za stanove na Crvenim kućama

28.11.2010. 23:00
Stotinjak zahtjeva za stanove na Crvenim kućama


U petak 26. studenog istekao je rok za predaju zahtjeva za kupnju stanova iz programa POS-a na lokaciji Crvene kuće.  Javnim pozivom koji traje od 26. listopada 2010. za kupnju preostalih neprodanih stanova još uvijek se prikupljaju zahtjevi, odnosno čekaju se oni koji su poslani putem Pošte.
Iz Grada Zadra ističu kako je za ove stanove prikupljeno 100-tinjak zahtjeva, odnosno nešto malo više s obzirom da se s ovima koji su poslani poštom ne očekuje neki dramatičan porast zahtjeva.
Kako smo već pisali, pokazalo se da za  POS Crvene kuće ne vlada toliko zanimanje građana kao što se predviđalo. Naime, početkom lipnja ove godine, kada je počela gradnja, u Gradu Zadru su isticali kako  za 65 planiranih stanova ima čak 154 zainteresiranih stranki.  Prema svemu sudeći, kako doznajemo iz Grada, trećina zainteresiranih je od kupnje stanova iz programa POS-a na lokaciji Crvene kuće odustala. Kao razlozi često se navode neatraktivna lokacija, te upravo po mnogima koji su odustali od kupnje i vrlo loš projekt, ali i činjenica da je cijena kvadrata POS-a Crvene Kuće od 1.109,37 eura tek neznatno manja od zakonski utvrđenog maksimalnog iznosa cijene korisnog kvadrata stana iz Programa poticajne stanogradnje.
Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje u Gradu Zadru opovrgava ovakve insinuacije tvrdeći da je za odustajanje pojedinaca najvećim dijelom kriva njihova kreditna sposobnost, odnosno nemogućnost ostvarivanja kreditnih uvjeta.
– S obzirom da je petak bio zadnji dan za predaju zahtjeva,  još uvijek nemamo pravu informaciju o konačnom broju zahtjeva s obzirom da još uvijek očekujemo one koji su poslani poštom. Do petka smo zaprimili oko 100 prijava, a još čekamo te zadnje prijave kako bismo znali konačan broj. Nakon toga će posebna komisija odnosno povjerenstvo koje je određeno obraditi te zahtjeve i napraviti listu koja će tada biti objavljena, a nakon toga ostatak posla spada na APN koji dogovara prodaju stanova.
– Bilo je raznih objašnjenja zašto su pojedinci povlačili zahtjeve za kupnju tih stanova, navodno nekima nije odgovarao unutarnji raspored tih stanova, odnosno projekt dok je najveći broj razloga ipak bio taj što ljudi nisu bili kreditno sposobni, te su ih banke odbile kao potencijalne kupce. Sumnjam da su oni sami htjeli odustati te smatram da je to jedan od najvećih razloga. Posao komisije će sada izvršiti bodovanje pristiglih prijava te bi u roku 15 dana već mogli imati definiranu listu kupaca POS-ovih stanova Crvene kuće, kazala je Dadić te dodala kako je za cijenu stanova nadležan APN koji ju je i postavio.   
Iako iz Grada tvrde kako je za odustajanje građana od POS-ovih stanova Crvene kuće koji je najavljivan kao još jedan u nizu velikih projekata uvjetovan kreditnom sposobnošću građana, mnogi smatraju da je za to najvećim dijelom zaslužna i cijena koja se  od prvog projekta na Smiljevcu  udvostručila. Za POS Smiljevac državno zemljište i priključke na infrastrukturu je darovao Grad Zadar, a za POS Crvene Kuće zemljište nekadašnje vojarne JNA je morao otkupiti APN. Cijena stanova na Smiljevcu bila je i ispod 600 eura za metar četvorni, a POS-a Crvene kuće 1.109,37eura. Razlog tome jest što je ispalo kako je država na Crvenim kućama sama sebi prodala zemljište što je u konačnici, između ostalog učinilo POS-ovu gradnju krajnje neatraktivnom svima onima koji su od ovog projekta očekivali rješavanje svog stambenog pitanja po najpovoljnijim mogućim uvjetima koje je najavljivano za iduće ljeto. Mnogima će to ipak još uvijek ostati nedosanjani san.