Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zbog vjetra dojam da je kiša jača nego što zaista jest

30.11.2010. 23:00
Zbog vjetra dojam da je kiša jača nego što zaista jest


S obzirom na količinu oborina situacija je uistinu izvanredna. Kada se prisjetimo da je još prije desetak godina u gradu bilo stotinjak kritičnih točaka, a da ih je danas tek nekoliko koje se vrlo brzo saniraju, to znači da sustav odvodnje izvrsno funkcionira, kazao je Peronja


Ovotjedno izrazito kišno vrijeme je odlika  jeseni i najava nadolazeće zime, koja bi sa sobom mogla  donijeti još ekstremnije vremenske uvjete. S mokrim i  kišnim kolnicima te konstantnim naoblakama i pljuskovima nitko nije oduševljen, no  s obzirom na to da je za ovo  doba godine vrijeme sasvim  uobičajeno, razloga za nezadovoljstvo ne bi trebalo biti.
Sustav odvodnje
Imajući na umu učestale  pljuskove i poplave u drugim  dijelovima Hrvatske, Zadrani  bi trebali biti više nego zadovoljni. Potvrdio je to i Grgo  Peronja, direktor zadarske  Odvodnje, koji kaže da se  sustav odvodnje u Zadru ponovno pokazao jako dobrim  te nikada do sad nije bilo  manje poplava nego ove godine.
– I u ovom dugom kišnom  razdoblju naš se sustav odvodnje ponovno pokazao jako  dobrim, jer dok su drugi gradovi suočeni s velikim poplavama, situacija u Zadru  nije niti približno takva. Rekao bih da sve skupa funkcionira bolje nego ikad, kazao je Peronja, naglasivši da  većih intervencija još nisu  imali, osim u pojedinim prigradskim dijelovima gdje nema sustava odvodnje, a gdje  prirodne udoline za vrijeme  kiše uzrokuju lokve.
Riječ je, kako je rekao Peronja, o nekoliko uvijek istih  točaka, s kojima je Odvodnja  upoznata i redovito priskoči u  pomoć s iscrpljivanjem.
– S obzirom na količinu  oborina, situacija je uistinu  izvanredna. Kada se prisjetimo da je još prije desetak  godina u gradu bilo stotinjak  kritičnih točaka, a da ih je  danas tek nekoliko, koje se  vrlo brzo saniraju, to znači da  sustav odvodnje izvrsno funkcionira. S obzirom na situaciju u drugim gradovima,  naš je sustav odvodnje definitivno iznad prosjeka, kazao je Peronja, napomenuvši  da je za ovako dobru situaciju  zaslužno i suglasje Čistoće,  čiji djelatnici vrlo brzo djeluju  te usisavanjem sprječavaju da  lišće odlazi u šahtove te  začepi cijevi.
Lažni pljuskovi
Da kišno razdoblje u Zadru  ne uzrokuje veću štetu, potvrdio je i Željko Šoša, zapovjednik Javne vatrogasne  postrojbe Zadar, koji navodi  da unatoč obilnim oborinama  znatnih intervencija ovih dana nisu imali.
– Prošlog vikenda se izlio  podrum kotlovnice u zgradi  na Putu Murata, a početkom  tjedna imali smo i jednu veću  intervenciju na Pagu. S obzirom na količinu kiše koja je  ovih dana pala, to nije ništa  važno. Vjerujem da je razlog  tome dobar sustav odvodnje,  ali i što kiša pada konstantno  jednakim intenzitetom te se  niti u jednom trenutku nije  naglo izlila, kazao je Šoša te  se nada da se situacija neće  mijenjati, a ako se i dogodi  neko izvanredno stanje, vatrogasci su spremni za djelovanje.
No, kako doznajemo u razgovoru s Anđelkom Vidovićem, voditeljem zadarske  meteorološke postaje, u studenom je palo znatno više  kiše nego u listopadu, ali situacija je daleko od ekstremne.
– U listopadu je palo 30  posto manje kiše u odnosu na  višegodišnji prosjek, odnosno,  u posljednjih 30 godina, dok  je u studenom situacija uobičajena za ovo doba godine.  U ponedjeljak je palo 20 litara kiše, u utorak je kiše bilo  tek u tragovima, a palo je  ispod jedne litre, dok je u  srijedu već ujutro palo 12  litara, kazao je Vidović, istaknuvši da je današnji, iako  naoko ekstreman, zapravo  upbičajeni kišni dan.
Kako je pojasnio, s obzirom  na to da je današnja kiša bila  nošena jakim vjetrom, činilo  se da je riječ o pljuskovima,  što je tek lažni doživljaj.