Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

DIP: HSLS zakinuo državnu blagajnu za 20 tisuća kuna

30.11.2011. 23:00
DIP: HSLS zakinuo državnu blagajnu za 20 tisuća kuna


Imamo 900 tisuća izmišljenih birača, predsjednik DIP-a ne zna može li Glavaš biti nositelj liste, a ovdje se radi o 20.000 kuna. Hrvatin se uključio u kampanju, žestoko je reagirao Darinko Kosor


Državno izborno povjerenstvo prijavilo je HSLS općinskom državnom odvjetništvu zbog sumnje u kršenje propisa o financiranju izborne kampanje. Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin izvijestio je na konferenciji za novinare da je M. H. uplatio HSLS-u 50.000 kuna nakon čega je stranka toj osobi vratila tu uplatu da bi nakon toga M. H. uplatio 30.000 kuna koliki je zakonski maksimum za fizičke osobe. To bi značilo da je proračun oštećen za 20.000 kuna jer se svaka kuna donirana iznad maksimalno dozvoljenog iznosa mora uplatiti u proračun. Jedini M. H. koji je HSLS-u prema njegovu financijskom izvješću uplatio 30.000 kuna je odvjetnik Marijan Hanžeković, inače član stranke čije je Odvjetničko društvo Hanžeković doniralo stranci 200.000 kuna.
– Na te tvrdnje gospodina Hrvatina mogu se samo nasmijati, izjavio je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor nakon čega je kritički i oštro govorio o predsjedniku DIP-a.
– Mi imamo 900.000 izmišljenih birača, predsjednik DIP-a ne zna može li Glavaš biti nositelj liste, a ovdje se radi o 20.000 kuna. Žalosno je da takvi ljude vode takve institucije. Hrvatin se direktno uključio u kampanju, kazao je Kosor i naveo da je moguće da je M. H. zapravo Marijan Hanžeković, ali on o tome nema podatke jer se ne bavi izravno financijama.
Inače, državni je proračun zahvaljujući pojedinim nedozvoljeno visokim donacijama bogatiji za 178.000 kuna, izvijestio je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin na konferenciji za novinare. Mogu se očekivati i nove uplate jer je jedna neovisna lista primila 90.000 kuna donacije od fizičke osobe što je 60.000 više od maksimuma, a jedna stranka 60.000 kuna također od fizičke osobe i kako je kazao Hrvatin, čeka se njihova reakcija, odnosno hoće li uplatiti višak u proračun.
U zakonskom roku je preliminarna financijska izvješća dalo 57 stranaka, 14 nezavisnih lista i 36 kandidata nacionalnih manjina, poslije roka četiri stranke, jedan nezavisni kandidat i devet kandidata manjina, a izvješća uopće nisu dostavile dvije stranke, od kojih jedna nije otvorila ni poseban račun za kampanju i 11 kandidata manjina. Hrvatin je upozorio da pojedina izvješća nisu dostavljena na propisanim obrascima, a neka su izvješća nepotpuna. Nagovijestio je da će dopisom tražiti da već na naslovnicama svojih internetskih stranica jasno naznače gdje se nalazi financijsko izvješće.
Za ove izbore u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj pripremljeno je 6.572 biračkih mjesta, a računajući i posebna te mještovita biračka mjesta bit će ih ukupno 6.873. Izbori će biti organizirani i u 52 države na 124 biračka mjesta, a najviše će ih, 30, biti u Bosni i Hercegovini.