Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Počinje prodaja dionica NK Zadra

30.11.2011. 23:00
Počinje prodaja dionica NK Zadra


Reno Sinovčić, prvi klupski operativac, najavio je povlačenje s aktualne pozicije nakon završetka prodaje dionica


Danas počinje prvi upisni krug za uplatu dionica Nogometnog kluba Zadar. Predviđena su potencijalno četiri takva kruga, a iznimno može ih biti i pet. Svaki krug traje 15 dana, a od danas do 15. prosinca pravo upisa dionica ima samo Grad Zadar kao jedinica lokalne samouprave u kojoj je središte kluba. Potom na red, bude li i dalje dionica na prodaju, u drugom i trećem krugu dolaze zainteresirani članovi NK Zadra, a u četvrtom klubu dionice će moći kupovati sve pravne i fizičke osobe kao i članovi sportskih udruga. Prevedeno, u četvrtom krugu, ako se u prethodna tri dionice ne prodaju, na red dolaze navijači koji nemaju klupsku iskaznicu, zapravo svi ostali građani koje iz bilo kojih razloga zanima kupovanje dionica.
– Temeljem Zakona o sportu NK Zadar obavio je preko ovlaštene revizorske kuće reviziju poslovanja za proteklih pet godina. Na taj način izradili smo Elaborat koji je dobio suglasnost Povjerenstva za profesionalne sportske klubove pri Ministarstvu kulture i sporta. Revizijom poslovanja utvrđeno je da su ostvareni uvjeti za pokretanje stečajnog postupka koji, međutim, nije pokrenut i na taj način stečeni su uvjeti za preoblikovanje kluba u sportsko dioničko društvo – kaže Josip Bajlo, predsjednik Zadra. Svakako najzanimljiviji dio je temeljni kapital klub, odnosno cijena dionica.
– Temeljni kapital kluba je procijenjen na 30 milijuna kuna, a u prodaji će biti 150 tisuća dionica po cijeni od 200 kuna po dionici. Zainteresirani ulagači dionice mogu upisati u Erste banci u pet određenih poslovnica u Zagrebu, Rijeci, Šibeniku, Splitu i Zadru. U Zadru ta je poslovnica na Obali kneza Branimira. Pri uplati dionica ne plaća se nikakva naknada – dodaje Bajlo.
Koncesija na Stanove
U temeljni kapital kao najvrjednija stavka ušao je stadion na Stanovima, odnosno koncesija na 50 godina koju je na stadion Grad Zadar dao NK Zadru. Dakako, koncesija ne podrazumijeva vrijednost zemljišta na kojem se stadion nalazi. Osim stadiona u temljeni kapital, između ostalih, ulaze i dugovanja kluba kao i vrijednost ugovora igrača.
– Ako se dug kluba prema vjerovnicima pretvori u dionice to je otprilike 15 posto dionica – tvrdi Reno Sinovčić, nominalno vanjski stručni suradnik, a u praksi posljednjih 11 godina prvi klupski oprativac. Sinovčić smatra da je klub javnosti “transparentno pokazao cjelokupno poslovanje”, a očekivanja od upisa dionica su velika.
– Naša je želja da Zadar u budućnosti bude ustrojen po principu Barcelone, odnosno da bude što više onih koji će imati dionice. Očekujemo i veće ulagače i na taj način bih ja svoj dio posla u NK Zadru mogao privesti kraju – tvrdi Sinovčić.
Na kraju skupština
Na pitanje što će se s klubom dogoditi ne prodaju li se dionice i nakon petog kruga na Stanovima za sada ne razmišljaju. Po idealnoj opciji nakon prodaje dionica klub se upisuje u sudski registar kao sportsko dioničko društvo. Do toga je dug put u kojem će u Ulici Hrvoja Ćustića trebati poraditi i na animaciji potencijalnih ulagača. Jer aktualna vremena ne čine se najpovoljnija za ulaganja. Kako bilo, 31. ožujka 2012. godine prestaje obveza upisnika dionica ako se do tada društvo ne prijavi za upis u sudski registar. Ustroj kluba uredit će se na osnivačkoj skupštini dioničara. Do tada Josip Bajlo i dalje će obavljati, u aktualnom ustroju kluba, tri najvažnije uloge, predsjednika, direktora i sportskog direktora.


Grad minimalno treba kupiti pet tisuća dionica




Od 30 milijuna kuna Grad Zadar u prvom krugu teoretski može kupiti sve dionice, no minimalna vrijednost kupljenih dionica ne smije biti manja od milijuna kuna. O tome hoće li Grad Zadar kupiti toliko dionica i hoće li uopće sudjelovati u privatizaciji kluba sa Stanova treba odlučiti Gradsko vijeće.