Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

S otoka dolaze proizvodi natprosječne kvalitete

Autor: Z L

30.11.2012. 23:00
S otoka dolaze proizvodi natprosječne kvalitete

Foto: Josip PORTADA



Četiri proizvođača s područja Zadarske županije dobila su oznaku Hrvatski otočni proizvod


Oznaku kvalitete “Hrvatski otočni proizvod” (HOP), koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u četvrtak navečer u hvarskom Arsenalu dobilo je 47 otočnih proizvođača za 79 proizvoda i proizvodnih linija.
Njih 17 je iz Splitsko-dalmatinske županije s otoka Visa, Hvara, Brača i Šolte, deset ih je iz Dubrovačko-neretvanske županije s Korčule, Lastova i Pelješca, tri iz Šibensko-kninske županije s Prvića, četiri iz Zadarske županije s Paga i Dugog otoka (uz jedan iz Novalje), te 12 iz Primorsko-goranske županije s otoka Raba, Krka i Cresa.
Uručujući oznaku HOP, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU, Venko Ćurlin ukazao je na kvalitetu proizvoda izniklih iz tradicije otoka i značaj otočnih proizvođača, te zahvalio svima koji su ove godine pokazali izvrsnost, kao i onima koji su zadržali kvalitetu pokazanu proteklih godina. Od 2007. godine, kad je započela provedba ovog projekta, ukupno je oznaku “Hrvatski otočni proizvod” dobio 121 otočni proizvođač za 334 proizvoda i proizvodne linije s 19 otoka i poluotoka Pelješca.
Ovim projektom, otočni proizvođači potiču se da kroz samozapošljavanje ostaju na otocima, te potrošačima nude proizvode natprosječne kvalitete. Radi se o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, džemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima, te suvenirima. Oni su rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije čija razina kvalitete mora biti mjerljiva.
– Neka ova nagrada bude svima podstrijek u proizvodnji, kazao je na svečanosti u Hvaru Visko Haladić, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana dok je Pjerino Bebić, hvarski gradonačelnik rekao da ovi proizvodi govore o ostanku na otocima.
U petak je upriličen susret otočnih proizvođača s dužnosnicima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, te posjet nositeljima oznake HOP s otoka Hvara. (H)


 ZADARSKI OTOČNI PROIZVODI




Paška čipka
Samostan sv. Margarite
Mediterano, Parenjak, Paprenjak
Paška sirana d.d.
Jadranska sardina
Mardešić d.o.o.
Marinirana grdobina, Džem
D i M, Verunić


 Od restorana “DiM” do autohtonog otočnog proizvoda


Posebnost ovog uvrštenja, uz naravno zadovoljstvo sa svim prepoznatim autohtonim otočnim proizvodima ovog kraja predvođenih Pagom, Paškom siranom i Mardešićem, je “prinova” s Velog Rata, odnosno Dugog otoka. Zajednički ugostiteljski obrt DiM, znan onima koji brode ovdašnjim akvatorijem po restoranu istog imena u Velom Ratu, dobio je ovu oznaku za mariniranu grdobinu te džemove od bijelih ili crnih smokava, odnosno maginja.
– Ovo je, svakako, priznanje za upornost u njegovanju autohtonosti i kvalitete zbog čega nam je drago, kaže Ante Galošić, koji je jučer bio na Hvaru.
Priča je krenula iz restorana DiM u Velom Ratu, jednom od lijepih odmorišta nautičara, u kojem se mogu isprobati različiti jedinstveni specijaliteti, poput špageta na granciguli, ali i palačinki s domaćim džemovima.
 – U trudu da u restoranu ponudimo izvornu domaću kvalitetnu hranu, došli smo do toga da jednim dijelom iskoračimo k malom tržištu s našim proizvodima. Ne radi se, dakle, o nekim znatnim količinama, već onoliko koliko priroda da, a mi stignemo odraditi, kazuje nam Ante, čiji je otac Dragan pokrenuo ovaj obiteljski posao. Znači, grdobina se marinira koliko se ulovi, a “maginja i smokav koliko ovdje rodi”.
 I kako doći do takvog proizvoda?
– Pa za sad smo na početku i može se dobiti ako nas se nazove na telefon, a za dalje ćemo vidjeti, kazao nam je Galošić. (D. M.)