Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

U Zadru 48 osoba zaraženih HIV-om

Autor: Hana Radulić

30.11.2012. 23:00
U Zadru 48 osoba zaraženih HIV-om


Čak deset posto populacije zaražene virusom HIV-a nisu rizične osobe već osobe čiji partneri pripadaju rizičnoj skupini, kaže dr. Boris Dželalija, napominjući kako je ove godine zabilježen najveći broj novoregistriranih, čak pet


Trenutačno je u Zadru 48 registriranih osoba kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om, među kojima ima i oboljelih od AIDS-a, ali ni jedan od njih ne liječi se trenutačno u zadarskoj bolnici, kaže dr. Boris Dželalija, rukovoditelj Odjela za infektologiju u Općoj bolnici Zadar, napominjući kako je ove godine zabilježen najveći broj novoregistriranih, čak pet novih slučajeva, dok je prosječno svake godine po jedna registrirana HIV pozitivna osoba.
Redovito praćenje
Na današnji dan obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a liječnici su još jednom upozorili na važnost kontinuiranog provođenja mjera praćenja, sprječavanja, suzbijanja i liječenja HIV infekcije i AIDS-a.
– Čak deset posto populacije zaražene virusom HIV-a nisu rizične osobe već osobe čiji partneri pripadaju rizičnoj skupini, među kojima je najviše homoseksualaca i biseksualaca, navodi dr. Dželalija.
Inače, u Hrvatskoj s HIV-om danas žive 1.002 osobe, od čega je 206 oboljelih od AIDS-a, a broj novootkrivenih s infekcijom iznosi dvanaest do sedamnaest na milijun stanovnika. Ovaj podatak, iznesen povodom Dana borbe protiv AIDS-a, Hrvatsku čini zemljom niskog rizika.
Redovito praćenje proširenosti HIV infekcije među stanovništvom putem godišnjih zbirnih anonimnih podataka, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravstvo, iz svih laboratorija u Hrvatskoj upućuju na niske opće postotke. U 2011. godini ukupno je testirano 292.864 osoba (prema uzorku krvi) od čega je registrirano 161 HIV pozitivnih nalaza ili 0,06 posto.
Podizanje svijesti
Među dobrovoljnim darivateljima krvi (263.724) registrirane su dvije HIV pozitivne osobe ili 0,001 posto, a od ukupno 266 testiranih intravenskih korisnika opojnih sredstava registriran je jedan HIV pozitivan nalaz.
Četiri petine HIV/AIDS slučajeva, pokazuju nadalje podaci, čine muškarci (800 muškaraca i 143 žena), a najveći broj infekcija registrira se u dobnoj skupini od 25 do 49 godina.
U Hrvatskoj, inače, od 2003. godine djeluje deset Centara za anonimno i besplatno HIV savjetovanje i testiranje koji su do kraja 2010. godine pružili 27.379 individualnih savjetovanja za 15.045 korisnika.
Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se od 1988. godine, na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije prvoga dana u prosincu, a cilj mu je podizanje svijesti javnosti o toj bolesti, iskazivanje solidarnosti prema oboljelima, utjecanje na smanjenje diskriminacije i skretanja pozornosti na opasnosti koje donosi rizično ponašanje i širenje pandemije HIV-a. Na današnji dan svake se godine usmjerava pozornost na taj globalni zdravstveni problem.