Prema prihodu po broju zaposlenih najproduktivnija je firma u stečaju

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Analize FINA-e u Općinu Poličnik stavljaju na 1. mjesto u Zadarskoj županiji, a na 10. mjesto u Hrvatskoj

Općina Poličnik gospodarski je najpropulzivnija Općina u Zadarskoj županiji. Tako barem kažu analize FINA-e u 2013. i 2014. koje ovu malu općinu po gospodarskoj uspješnosti stavljaju na 2013. i 2014. na 1. mjesto u Zadarskoj županiji, a na 10. mjesto u Hrvatskoj. S 1.707.000 milijuna kuna Poličnik je najbolja općina po prihodu po zaposlenom. U Poličniku je također obračunata najveća prosječna mjesečna neto plaća kod poduzetnika, a koja iznosi 5.290 kunan. Za ilustraciju, slijede poduzetnici u općini Zemunik Donji (5.224 kuna), Kali (4.734 kuna), Sukošan (4.678 kuna) i grada Zadra (4.622 kuna). Prosječna mjesečna obračunana neto plaća zaposlenih kod poduzetnika na razini RH u 2014. godini je iznosila 4.878 kuna.

No u svim tim analizama isčitava se i jedan, paradoksalan podatak. Prema produktivnosti u Općini Poličnik, (prihodu po zaposlenom), na prvom mjestu je društvo Nin Elektrocommerce d.o.o. u stečaju, sa 4,2 milijuna kuna po zaposlenom. Međutim, društvo je u 2014. godini imalo samo jednog zaposlenog, a 2013. godine imalo je 3 zaposlena i prihod po zaposlenom u iznosu od 19,1 milijun kuna.

Načelnik: "Stvari su krivo postavljene"

Načelnik Općine Davor Lončar ne skriva zadovoljstvo ovako uspješnim pokazateljima, ali dodaje da su neke temeljne stvari krivo postavljene.

- Izdvajanja 60 do 70 posto sredstva iz našeg općinskog proračuna, proizvela su ovakve rezultate. Priča je jasnija kad joj se dodaju i ulaganja poduzetnika u našim gospodarskim zonama. Situaciju Nin Elektrocomercea koja iskače iz pozitivne analize, mogu komentirati samo tako da se temelji na pokazateljima prije otvaranja stečaja. Važnije je najaviti nekoliko gotovih projekata. Npr. dom za stare i nemoćne u kojem će posao nać preko 20 djelatnika. Završen je detaljan plan za proširenje zone Grabi. Prostor između Metroa i Lesnine odredili smo za sport i slično, rekao je načelnik Lončar.

Na saznanja da se u općini priprema još jedan veliki gospodarski projekt, Lončar nije htio u detalje govoriti. No kao iz topa kaže da je iznos investicija koje je pokrenula Općina približno pola milijarde kuna.

- Samo u razdoblju od 1. rujna 2013. do 1. rujna 2014. je u Općini Poličnik investirano kroz gospodarstvo, infrastrukturu i društvenu djelatnost čak 330 milijuna kuna. Naplaćen je PDV u iznosu 63 milijuna kuna, a poreza na dobit 127 milijuna kuna. Mi u Općini od tih novaca nismo vidjeli niti lipe. To je ono što zakonodavac, tojest buduća vlada trebaju promijeniti. Napose zakone te uvesti one koji će poticati lokalni razvoj kroz primarno decentralizaciju sredstva. Da nama ostane samo 10 posto od naplaćenih poreza i davanja, ne znam gdje bi nam bio kraj. S 50 milijuna kuna, ne treba nam ni EU jer mi bi smo učinili čuda, dodao je Davor Lončar.

"Lokalni šerifi"

Lončar bez dlake na jeziku kaže i koji su to zakoni koje treba promijeniti te proziva DUUDI kao jednog od glavnog kočničara razvoja.

- Ne bismo mi postali još veći 'lokalni šerifi' kako nas neki 'krste'. Ja godinama na skupovima, bez obzira na političku orijentaciju, kažem da treba promijeniti Zakone o Hrvatskim vodama, HEP-u, Hrvatskim šumama, a DUUDI je posebna priča i mogu reći da su isključivi kočničari razvoju ove države. Ma nek samo uzmu primjer Bavarske i vide kako cijeli svijet svoj razvoj temelji na razvoju lokalne zajednice i regija. Mogu otiči i u Austriju, ako im je Bavarska daleko. Oni se ne boje toliko 'lokalnih šerifa', koliko sebe jer nemaju spoznaje koje imao mi koji radimo na terenu i jer nisu nikad radili u njoj. Uostalom, planiranje i provedbu razvoja na lokalnoj razini nikad neće moći efikasno provesti središnja vlast niti joj je to dužnost. Mi imao prostorni plan u kojem definiramo građevinsko zemljište za razne namjene i onda mi ne možemo dobiti prenamjenu zemljišta. Konkretno u slučaju ovog velikog investitora, mi imamo detaljni plan koji predviđa prenamjenu zemljišta koju ne možemo dobiti od DUUDI-a, žalio se na kraju načelnik Općine Poličnik Davor Lončar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno