ANTON DRAŽINA: Policijska uprava u narednom razdoblju ide prema velikim rješenjima

Slika korisnika valentinam
Anton Dražina, načelnik PU Zadarske, u prvom intervjuu nakon imenovanja na čelo ove ustanove, najavljuje
Dva mjeseca nakon preuzimanja njegove dužnosti, s Dražinom smo razgovarali o planu razvoja PU zadarske i najnovijim projektima u njegovom već drugom mandatu na čelu ove ustanove
PIXSELL
Anton Dražina: Sigurnosna situacija na području koje pokriva ova uprava je dobra, ali uvijek ima prostora učiniti je boljom

Anton Dražina po drugi je put preuzeo Policijsku upravu zadarsku kada mu je Ministarstvo unutarnjih poslova iskazalo povjerenje i s dotadašnje ga dužnosti zapovjednika Specijalne jedinice policije Split opet poslalo u Zadar. Na njegovu predstavljanju krajem rujna, izaslanstvo MUP-a napomenulo je kako je izabran za ovu dužnost jer će doprinijeti ciljevima što su ih definirali na državnoj razini. Dva mjeseca nakon preuzimanja njegove dužnosti, s Dražinom smo razgovarali o planu razvoja PU zadarske i najnovijim projektima u njegovom već drugom mandatu na čelu ove ustanove.

Što za Vas osobno i Vašu profesionalnu karijeru zapravo znači povratak u Zadar?

- Povratak u Policijsku upravu zadarsku na neki način je retrospektiva i to za policijski posao može biti od koristi. Prije svega veseli me i suradnja s ljudima koje poznajem iz Domovinskog rata koji su dokazano stručni i motivirani uhvatiti se u koštac s izazovima policijskog posla. Vjerujem da mogu svojim entuzijazmom razviti dodatnu stabilnost u radu policijske službe. Moja obitelj je svjesna koliko mi posao znači i već su navikli da sam zbog prirode posla često odsutan. U tom smislu jako mi je važno njihovo razumijevanje i podrška.

Neprestano usavršavanje

Preuzimajući po drugi put dužnost načelnika PU zadarske rekli ste da ste prvi put imali motivaciju, ali je nedostajalo kompetencije, a sada imate i jedno i drugo. Osim iskustva, što je to što ste dosad stekli, a najviše će Vam koristiti u budućem radu?

- U sustavu MUP-a sam od 1991. godine, kao pripadnik Specijalne jedinice policije Poskoci, postrojbe koja je dala nemjerljiv doprinos u obrani i stvaranju Domovine. Za vrijeme rata i nakon rata neprestano sam se usavršavao i educirao te prošao, relativno mlad, zahtjevne razine rukovođenja. Moj radni učinak je uslijed velike motiviranosti uvijek bio na gornjoj granici i sam po sebi je možda u nekim momentima prikrio eventualne nedostatke. Stečeno znanje, danas i iskustvo, posvećenost i fleksibilnost su ovog trena u dobrim omjerima.

Policiju približiti građanima

Bili ste načelnik PU zadarske od 2004. do 2010. godine, što se zapravo od tog razdoblja promijenilo u radu Uprave, radi li se prije svega riječ o naprednijih tehnikama ili nekim principima rada?

- Policija je 'živi organizam', stalno se dograđuje i usavršava. Svaki načelnik policijske uprave ima svoje nešto, svoj stil i način rada, ali u konačnici svima je cilj učinkovita provedba zakona i zaštita ljudskih prava.

Koji je trenutno Vaš najvažniji cilj, što ste sebi zacrtali u ovom mandatu?

- Najvažnija zadaća policije je sigurnost građana. Policijska služba treba služiti i za cilj imati približavanje građanima te na taj način zadobiti nužno povjerenje. Donošenje planova i izvedba određenih aktivnosti je, zajedno sa suradnicima, stalna obaveza. Hrvatska nije imuna na globalne negativne trendove sigurnosti i stalne pojave novih oblika kriminala tako da je potrebna permanentna edukacija policijskih službenika kako bi pravodobno i efikasno odgovorili na sve izazove.

Osim imenovanja načelnika policijskih postaja, hoće li biti još reorganizacija unutar Policijske uprave?

- Zatekao sam dosta mladog i ambicioznog kadra koji će sigurno u perspektivi imati dosta otvorenog prostora za napredovanje. Osim toga, godinama poznajem sav rukovodni kadar pa držim da ću uz poštivanje svih zadanih procedura ispravno procjenjivati tko može, a tko ne, uspješno odgovoriti izazovima policijskog posla.

Dobra sigurnosna situacija

Najavili ste da će policija biti maksimalno na usluzi građanima i da ćete u tom smislu nastaviti neke dobre prakse, ali i uvesti nove. Možete li navesti koje?

- Žao mi je što danas u policijskoj službi nisu živi projekti kao što su Biciklističke ophodnje i Jet-sky na moru. Ova uprava je između ostalog poznata s ova dva projekta. U prilog rečenoj retrospektivi potrudit ću se nastaviti ove dobre i dokazane prakse.

Imaju li po Vama svi građani svih dijelova županije jednaku zaštitu policije?

- Svi građani imaju jednaku zaštitu policije. Naravno postoje objektivne okolnosti zbog kojih je policija malo bliže i dostupnija građanima u urbanim sredinama. U tom pravcu služba se nastoji maksimalno prilagoditi i imati brzinu i kvalitetan odgovor na svaki problem ma gdje on bio.

Kako biste u ovom trenutku ocijenili sigurnosnu situaciju na području PU zadarske?

- Sigurnosna situacija na području koje pokriva ova uprava je dobra, ali uvijek ima prostora učiniti je boljom. U tom pravcu nastojimo cijelu policijsku organizaciju na području uprave fokusirati na bitne stvari, a to znači predviđanje vjerojatnog razvoja sigurnosne situacije i prilagođavanje službe tome. Najbolji primjer je nedavna reakcija na nedavnu seriju razbojstava koje smo uspješno zaustavili u začetku.

Zasebna policijska postrojba

Zbog nedavnih elementarnih nepogoda najavili ste osnivanje namjenskih policijskih snaga koje bi u takvim slučajevima bile od pomoći građana, je li u tom smislu nešto pokrenuto, imate li "blagoslov" Ministarstva za taj projekt?

- Policijska uprava ima oformljenu Zasebnu policijsku postrojbu, u kojoj bi trebali biti dodatno probrani policijski službenici, a koja u nametnutim okolnostima može biti namjenski organizirana snaga. Njihovom dodatnom edukacijom i uvježbavanjem možemo dobiti nove sposobnosti koje bi u slučajevima elementarnih nepogoda bile od velike pomoći ugroženima. Dakle, imamo okvir kojeg je potrebno još dopuniti novim sadržajima.

Kakvi su po Vama trenutno materijalni status i uvjeti rada policijskih službenika u Zadru?

- Dosta se govori o materijalnom statusu policije i jedan od prvih koraka ministra gospodina Davora Božinovića je upravo usmjeren ka poboljšanju uvjeta rada i bolje opremljenosti. Policajac će puno kvalitetnije obavljati svoj posao ako je adekvatno opremljen i egzistencijalno zadovoljan. Isto tako svjesni smo da kao svi građani RH moramo dijeliti teret krize. Naša uprava u narednom periodu ide prema velikim rješenjima kojima će se poboljšati materijalni i tehnički uvjeti rada, no o tome nešto više u narednom razdoblju.

Odmak od politizacije

Koliko je po Vama u ovom trenutku atraktivan posao policajca?

- Ne bih upotrijebio riječ 'atraktivan'. Policijski posao je odgovoran, bremenit i traži predanost. Za policijski posao možemo i reći da je 'nevidljiv', nekad prođu dani pa mjeseci usmjerenih aktivnosti i tek tada se rezultat može vidjeti. Ne samo građaninu, nego i meni kao policijskom rukovoditelju je ponekad potrebno razumijevanja i strpljenja kako bi se neki poslovi okončali.

Smatrate li da je danas dužnost načelnika policije ispolitizirana ili načelnik svoj posao može obavljati profesionalno?

- Mislim da je napravljen veliki odmak od politizacije ili ispolitiziranosti. Zakon o policiji kaže da policijski službenik ne smije biti članom političke stranke i to je svima potpuno jasno i razumljivo. Uvjeren sam da je policija danas i svakim novim danom sve neovisnija, a tome u korist govore i neka istraživanja u kojima je povjerenje građana značajno poraslo u policiju.

U županiji zabilježeno najveće smanjenje broja ovisnika

Kada se govori o narkomaniji, Zadar se uvijek svrstava na vodeća mjesta u državi, je li situacija doista takva ili PU zadarska ipak bilježi veći broj ovisnika?

- Statistički podaci govore da su na kontinentalnom dijelu RH osobe sklonije konzumaciji alkohola dok su u priobalnom dijelu sklonije konzumaciji droga. Također, u svim zapadnoeuropskim zemljama općenito je zabilježen trend povećanja konzumacije droga. Što se tiče broja ovisnika, o navedenim podacima policija ne vodi službenu evidenciju već je to u ingerenciji drugih službi, međutim raspolažemo podacima kako je prema Izvješću o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga za 2014. godinu stopa broja liječenih ovisnika o drogama u Hrvatskoj je 270,8 na 100.000 stanovnika u dobi od 15. do 64. godine, a u sedam županija stopa je viša od prosjeka Hrvatske te je Zadarska županija sa stopom od 504,2/100.000 na drugom mjestu nakon Istarske županije koja ima 528,1 na100.000. Zadarska županija izvijestila je o stabilnom broju opijatskih ovisnika u odnosu na 2014. godinu, s time da je u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji zabilježeno najveće smanjenje broja ovisnika i konzumenata koji su tijekom 2015. godine zatražili pomoć ili bili u tretmanu CZSS.

Prema godini i broju liječenih ovisnika za Zadarsku županiju to izgleda: 2014. – 582 ovisnika, 2015. – 568 ovisnika, 2016. – 523 ovisnika.

Kao što je svima poznato na području naše županije svake godine se bilježi značajno povećanje broja turista, pa samim time i konzumenata droge te su policijski službenici ove PU aktivno uključeni u aktivnosti vezane za zlouporabu droga i to ne samo na području zadarske županije već i na području susjedne ličko-senjske tj. grada Novalje. Također je zabilježeno kako značajne količine droga, uglavnom sintetičkih tzv. party droge, tijekom ljetnih mjeseci, na područje naše županije donose i sami turisti kao konzumenti ili preprodavači.

Kontakt policajci dostupni su svim građanima

Što je s projektom "Policija u zajednici" ili "Kontakt-policajci", funkcionira li, obraćaju li se građani policajcima u svom kvartu, znaju li ih uopće?

- Projekt policije u zajednici, po uzoru na europske, pogotovo njemačku policiju, započet je u ožujku 2003. godine i traje još uvijek. U sklopu tog projekta posebno su obučeni policijski službenici po policijskim postajama koji su godinama na svojim kontakt rajonima u bliskom kontaktu s građanima, predstavnicima institucija, posebno škola, ugostiteljima, obrtnicima, predstavnicima stanara i drugim subjektima. Imena i fotografije s brojevima telefona nalaze se na WEB stranici PU zadarske i tako su dostupni svim građanima. Na razini postaja i uprave određeni su koordinatori koji imaju zadaću uvezivati u njihov rad i osmišljavati projekte od značaja za zajednicu, a na temelju problema koje su policajcima iznijeli upravo građani u neposrednom kontaktu.

Iako opterećen objektivnom problemima poput manjka policajaca i povećanja opsega policijskog posla posebno u sezoni, projekt i dalje daje rezultate. Od 2010. godine na razini PU ustrojena je i služba za prevenciju koja osmišljava i provodi brojne preventivne projekte, kako nacionalne tako i lokalne poput kampanje "Manje oružja, manje tragedija", "Stop nasilju među djecom", "Zdrav za 5", "Sigurnost osoba treće životne dobi", "Sigurnost djece u prometu" i slično. U provođenju aktivnosti i radionica na lokalnoj razini aktivno su uključeni upravo kontakt policajci koje tako građani, a posebno najmlađi, prepoznaju kao svoje prijatelje i zaštitnike.

Izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku

- Od 1. prosinca ove godine stupaju na snagu odredbe Zakona o izmjenama i dopunama zakona o kaznenom postupku koje u najvećoj mjeri odnose na ulogu policije. Naime, postupanje policije je prošireno osobito u području uspostave minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela, te prava na pristup odvjetniku u kaznenom postupku i u postupku na temelju europskog uhidbenog naloga te o pravu na obavješćivanje treće strane u slučaju oduzimanja slobode i na komunikaciju s trećim osobama i konzularnim tijelima.

Ovim izmjenama Zakona uvode se i odredbe o zamrzavanju i oduzimanju predmeta i imovinske koristi ostvarene kaznenim djelima u Europskoj uniji te o kaznenopravnoj zaštiti eura i drugih valuta od krivotvorenja. Stupanje na snagu izmjena Zakona o kaznenom postupku je u svakoj državi vrlo važan događaj jer se njegove posljedice odražavaju u području koje je vrlo osjetljivo za prava građana i za rezultate policije.

Uvođenjem novih odredbi pojačana je zaštita osumnjičenika prema kojima se provode pojedine policijske radnje poput ispitivanja, a radi sprječavanja vlastitog samooptuživanja.Uz tu kategoriju, pojačava se zaštita žrtava tijekom postupka (žrtva je svaka fizička osoba koja je pretrpjela imovinsku štetu ili bol), na što je policija posebno osjetljiva od početka postupanja. Upravo žrtvama kaznenih djela se mora davati posebna pozornost - kaže načelnik Dražina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.3 (6 glasova)