Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

AFERA UGOVORI Veljača nas lažno optužuje jer nismo htjeli glasovati za nju!

01.12.2018. 13:00
AFERA UGOVORI Veljača nas  lažno optužuje  jer nismo  htjeli glasovati  za nju!


Nakon optužbi izvršne direktorice Hrvatskog saveza slijepih,  Andreje Veljača, na račun rukovodstva njihova zadarskog ogranka, našoj  su se redakciji javili članovi rukovodstva Udruge slijepih Zadar. Naime,  direktorica Veljača izjavila je kako, zbog sumnje na pronevjeru novca  Udruge DORH provodi istragu, zbog čega je i javno prozvala predsjednika zadarskog ogranka Udruge Slobodana Vladovića, umirovljenu tajnicu  Gordanu Čizmin i videćeg pratitelja Sandija Špaletu.
Podsjetimo, Gordana Čizmin i Slobodan Vladović od strane Saveza   osumnjičeni su zbog nezakonitog rada Udruge te se bivšoj tajnici na teret stavlja da joj je s računa Udruge novac isplaćivan preko fiktivnih studentskih ugovora, a sve to uz dozvolu predsjednika Slobodana  Vladovića. Veljača je još izjavila kako je zaposlenik Udruge, Sandi Špaleta, po  njoj "glavni odgovoran za ove gluposti".


Revizori su nas pohvalili
Oni, pak, tvrde drugačije. Kažu kako ih je izvršna direktorica lažno optužila samo zato što je nisu htjeli podržati na novim izborima. Predsjednik Udruge, Slobodan Vladović o tome nam kaže:
– Apsolutno od prve do zadnje riječi je laž. Navela je da su tu nepravilno radi i otima i da su članovi Udruge oštećeni, međutim istina je  sasvim  drugačija. Ja sam na čelo Udruge došao 2015., nakon što se nitko toga nije htio prihvatiti i kroz to razdoblje dolazile su mnoge revizije. Nikad  ništa nepravilnog nisu pronašle, dapače, uvijek smo od svih dobivali  pohvale. Jedan je revizor rekao da bi nas čak trebalo navesti kao primjer  drugima. Bili su prije mjesec dana i iz Ministarstva socijalne skrbi i oni  su rekli da je sve u redu. Ali evo zašto se Veljača uhvatila naše Udruge:  njima gore treba naš glas jer su bili izbori, a prosudili su da od nas ne bi  dobili glas i zato je Veljača poduzimala sve radnje do izbora da ovdje dobije onoga tko  će joj u Zagrebu dati glas, kaže Vladović dodajući kako je  to i jedini razlog zbog kojega je izvršna direktorica prekinula sjednicu  zbora Udruge Zadar na kojoj su već izabrali rukovodstvo i da upravo  zbog toga  "laže o studentskim ugovorima".


Istraga protiv direktorice
Čelnik Udruge pak napominje i detalj za kojega se u javnosti nije znalo  tvrdeći da je protiv Veljače pokrenut istražni postupak.
– On traje od 2015. godine, a odnosi se  na malo veći novac koji su uzimali preko studenata zbog čega ih je otac jedne studentice  dao na sud.  Udruga je sada u pat poziciji, ali radimo redovno i dobili smo potvrdu za  videćeg pratitelja, iako su nam i to pokušali stopirati. Da ima tih fiktivnih  ugovora valjda bi me dosad netko pozvao na razgovor. A Veljača je došla  ovdje u svibnju i otela registre s izvršnih odbora i skupština, kao i pečat i  nisu htjeli potpisati da su uzeli, naglašava Vladović.  
Gordana Čizmin o svemu kaže kako je ogorčena jer ju se nepravedno  povlači po medijima, a nije kriva za ovo što joj se stavlja na teret.
– U Udrugu sam došla 1997. godine i do 2013. mi nije isplaćivan minuli  rad koji se po zakonu mora isplaćivati. Uz to nisam dobivala troškove  prijevoza, božićnice, uskrsnice ni išta drugo osim gole plaće, o čemu i  postoji financijska dokumentacija, sve do dana današnjeg. Stoga sam Izvršnom odboru Udruge dala prijedlog za nagodbu, a u suprotnom bi  sudskim putem zatražila svoja prava. Oni su donijeli jednoglasnu odluku  da me se obešteti za 17 godina neplaćenog minulog rada, odnosno povećali su mi plaću od 0,5 posto za svaku godinu rada, izjavila nam je gospođa Čizmin pojašnjavajući i način na koji joj je taj rad plaćen.




Policija nije bila
– Molila sam ih da me se obešteti i to je dogovoreno na način da se  Udruga što manje financijski ošteti. U Hrvatskom savezu rekli su nam,  za što imam i svjedoka, da cijela Hrvatska to radi preko ugovora Studentskog centra pa tako možemo i mi. Znači, istina je da sam dobivala novac  preko Studentskog centra i preko tuđih imena, ali na taj je način Udruga  najmanje oštećena. Ni danas nisam u cijelosti namirena za minuli rad,  već samo  negdje oko 60 posto. Ovo je sve pokrenuto samo zato da se izbaci djelatnika koji me je naslijedio te da predsjednika Udruge osramote  da je krivo radio, ističe Čizmić napominjući kako im sve ovo vrijeme nitko iz policije uopće nije došao.


Neosnovane prozivke
Prozvani Sandi Špaleta, pak, "odgovorno tvrdi da sve prozivke  prema  njemu nisu ni po čemu osnovane".
– Andreja Veljača kaže da će zbog mene biti ukinut projekt videćeg  pratitelja te je u ime Hrvatskog saveza slijepih Ministarstvu socijalne politike poslala prijavu da se provjeri moja odgovornost u tom projektu.  Kontrola Ministarstva bila je u rujnu  i u reviziji su donijeli zaključak da je  sve u redu, bili su jako zadovoljni onim što su našli, dapače, dali su preporuku da se ponovno javimo za novi trogodišnji program. To najbolje  govori o vjerodostojnosti Andreje Veljača o tome koliko se ona brine o  članovima i za slijepe osobe prijavljujući nešto što nema osnove. Tvrdi  da samo 15 članova zna za videćeg pratitelja, a mi imamo podatak da ih  zna 34, što govori o njenoj vjerodostojnosti. Pozvani smo u Zagreb i na  novo potpisivanje ugovora, najavljuje Špaleta dodajući kako je izvršna  direktorica prekinula i zbor Udruge u Zadru. 
Udruga stoga čeka rješenje Ministarstva kako  bi mogli  nastaviti s radom i održati novu izbornu skupštinu, no poručuju kako je najvažnije da  članovi imaju svu potrebnu pomoć i da nisu zakinuti u niti jednom dijelu.
Na razgovor u Udrugu došlo je i dvoje članova, Mladen Vukosav i Veronika Obrenić,  koji su htjeli podržati svoje rukovodstvo jer rade po zakonu, kažu, i na korist slijepih osoba u Zadru te osuđuju ovakvo ponašanje  izvršne direktorice Veljača.


Špaleta: Veljača je od mene tražila  falsificiranje dokumenata
  – Sve je počelo u svibnju kada je Andreja Veljača od mene tražila da dam lažni iskaz i svjedočim kako bi se napravio dokument koji bi bio službeni dokument Udruge,  znači tražila je da falsificiram dokumente. Tražila je da potpišem zapisnik sa skupštine koja se nikad nije održala s temama o kojima se nikad nije raspravljalo. Dakle,  trebao je biti sastavljen lažni zapisnik s lažno održane skupštine gdje sam se ja trebao potpisati kao svjedok i on bi se predao nadležnim tijelima. Odbio sam to potpisati jer ne želim raditi u Udruzi slijepih da mi prva stavka bude kazneno djelo ili lažni  iskaz. Ili ću raditi korektno ili neću raditi. Odbio sam to i otad kreće pritisak na mene  od strane Andreje Veljača i još nekih članova i to kontinuirano ovih pet, šest mjeseci    
Dakle, ja sam odbio potpisati zapisnik koji bi pomogao njihovom interesu i tu je  krenula hajka prema meni. Na moje odbijanje potpisivanja zapisnika zaprijetila mi je  da ću snositi posljedice jer ako nisam s njima onda sam protiv njih. I sada vidim  kakve se posljedice događaju, kaže Špaleta.


Čizmin: Udruzi sam donijela 760.000  kuna projekata
– Ne  mogu vam reći koji je ovo osjećaj, da se kao samohrana majka ovako povlačim po novinama, a svojim sam radom Udruzi donijela  760.000 kuna s projektima koje sam sama radila i za koje nisam dobivala ni proviziju ni išta drugo, naglašava Čizmin.