Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ODLUKOM ODBORA ZA DODJELU PLAVE VRPCE VJESNIKA Stanku Baniću i brodu Tijat Posebna priznanja

01.12.2018. 16:59
ODLUKOM ODBORA ZA DODJELU PLAVE VRPCE VJESNIKA Stanku Baniću i brodu Tijat Posebna priznanja


Legendarni direktor Tankerske plovidbe Stanko Banić, kao najzaslužniji čovjek što Zadar i danas ima respektabilnog nacionalnog brodara i brod Tijat, koji plovi već 60 godina te predstavlja veliku kulturnu baštinu hrvatskog pomorstva i brodogradnje o kojoj brine skupina šibenskih entuzijasta, odlukom Odbora za dodjelu Plave Vrpce Vjesnika u ponedjeljak navečer će u zadarskom Arsenalu primiti Posebna priznanja. Iste večeri Plave vrpce Vjesnika za 2018. godinu, jedinstveno priznanje za hrabrost i spašavanje ljudskih života na moru koje 54. put za redom dodjeljuje Sindikat pomoraca Hrvatske, bit će uručene komiškom  roniocu Andiju Maroviću i Vatrogasnoj zajednici Dubrovačko-neretvanske Županije.
Plavu vrpcu Vjesnika utemeljio je 1966. godine novinar i pjesnik Ratko Zvrko, dodjeljuje se u pojedinačnoj i momčadskoj konkurenciji za podvige na moru pri spašavanju ljudskih života ili imovine, a nakon 2012. godine i likvidacije Vjesnika, Plava Vrpca je ostala na životu zahvaljujući Sindikatu pomoraca Hrvatske. Imena ovogodišnjih laureata na konferenciji za medije u Arsenalu obznanli su u subotu sindikalist Luka Mišić,  kapetan Dragomir Mucić i tajnik Odbora Damir Herceg koji je ujedno otkrio i razlog zašto je baš Zadar ove godine izabran za svečanu dodjelu Plave Vrpce Vjesnika, usprkos činjenici da Zadrana među dobitnicima nema.
– U minulih dest godina Plavu vrpcu Vjesnika u šest navrata osvojili su Zadrani, a u minulih 14 godina sedam puta. Ispada kako svake druge godine Plava vrpca ide Zadranima te da su oni najhrabriji pomorci u Hrvatskoj. Ove godine nije bilo lako dodijeliti priznaje. Samo je jedno, a nominiranih puno. Svi ti ljudi zaslužili su ga jer su nekome spasili život ili su svoj život  izložili opasnosti kako bi spasili imovinu, kazao je Herceg dodajući kako je odluka u pojedinačnoj konkurenciji ipak pala na komiškog ronioca Marovića zvanog šaptač ugorima, koji je dvaput po olujnom moru zaronio i "zakrpao" turski brod Haksa kojemu je prijetilo potonuće, ali i zagađenje mora budući da je na njemu tada bilo 30 tona goriva i tri tisuće tona megnezita.
U momčadskoj konkurenciji bilo je šest nominacija, no Plava vrpca Vjesnika pripala je Vatrogasnoj zajednici Dubrovačko – neretvanske županije za hrabrost i požrtvovnost prilikom gašenja požara na 40-metarskoj jahti Kanga kod Pelješca.
– U toj su se pogibeljnoj akciji posebno iskazala 17-orica mladića. Oni su se nakon eksplozije u nekoliko navrata sklanjali i vraćali sve dok nisu ugasili požar i tako spriječili veliku ekološku katastrofu, odnosno da se u more izlije 40 tona goriva. Marović je dobio Zlatni prsten Vjesnika, a vatrogasci  Srebrnu plaketu, izjavio je Herceg dodavši kako laureatima uz te nagrade pripada i Plamenac Vjesnika.


Nominirani za ovogodišnje prestižno priznanje
U momčadskoj je konkurenciji bilo je još pet nominacija za poduhvat na moru. Posada danskog tankera Torm Resilence pod zapovjedništvom kapetana Feđe Ratkovića je 3. lipnja na Pacifiku spasila četvoricu ekvadorskih ribara koji su 20 dana bespomoćno plutali u čamcu. Posada japanskog tankera Marvel Falcon pod zapovjedništvom Splićanina Damira Petrovića 13. je svibnja u Karipskom moru po mraku i jakom nevremenu spasila dvojicu državljana Kostarike i Nikaragve koji su pet dana plutali u drvenoj brodici.
Pomorski policajci Valdi Bubić i Tomislav Subota iz Pule su 18. kolovoza po jakoj buri spasili mađarskog mladića koji se zbog iscrpljenosti nije mogao vratiti na obalu. Posada broda "Nehaj" pod zapovjedništvom Vladimira Bjondića 22. rujna je po olujnoj buri u Senjskom kanalu spasila dvojicu hrvatskih nautičara kojima su valovi već napunili gliser.
Posade brodova "Cavtat" i "Vid", te djelatnici Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru nominirani su zbog traganja i spašavanja britanske državljanke Kay Langstaff koja je u noći 19. kolovoza 25 milja od Lošinja pala s kruzera.