Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

U SKLONIŠTU Žrtve nasilja za blagdane će poželjeti samo sigurnost i mir!

01.12.2018. 12:49
U SKLONIŠTU Žrtve nasilja  za blagdane  će poželjeti  samo  sigurnost i  mir!


Zadarsko Sklonište za žene i djecu – žrtve obiteljskog  nasilja ili Mala kuća, godinama se bori s financijama. Nažalost,  kuća je uvijek puna, a dani su sve hladniji. Mora se paziti na potrošnju i struje i vode…
– Grad Zadar nas prati i izdavaja godišnje preko 300 tisuća kuna,  pomaže nam i Županija. Glavarina po ženi je 3.200 kuna i onda nas  znaju pitati kako onda s tim ne možemo na kraj. A, svi zaboravljaju  da te žene kod nas dođu s djecom i u pravilu, bez ičega. Mala kuća  postaje im jedini dom, a svi znamo koliki su nam svakodnevni  troškovi. Nedavno smo dobili i jednu vrlo vrijednu donaciju – klima  uređaje koje sada ima svaka prostorija jer nam je ovoga ljeta bilo  "pakleno". Ali, upozorila sam i zamolila žene da strogo vode računa  o potrošnji – rekla je Gordana Markulin Ježina dugogodišnja koordinatorica Male kuće iz zadarske Udruge za pomoć ženi i djetetu  Duga dodajući i kako s obzirom na to da su mala udruga, nisu  nažalost, u mogućnosti aplicirati na EU fondove.


Uspijevaju okrenuti stranicu
Trenutačno se u zadarskom skloništu nalaze četiri žene s djecom  i iako je svaka od njihovih priča "nesretna na svoj način", većina ih  ipak, ima sretan završetak, pa tako i u slučaju mlade žene s dvoje  male djece koja je punih 11 mjeseci provela u zadarskom skloništu,  a onda je baš nedavno – otišla. Uspjela je uz pomoć dobrih ljudi  opet stati na svoje noge, uzeti život u ruke i krenuti dalje.
– Došla je kod nas, kako to obično i biva, bježeći pred nasilnim  suprugom, bez ičega. Sama – neutješna, očajna i preplašena. Polako  je dolazila sebi, djeca su krenula u školu. Sve je počelo poprimati  obrise noramlnog, svakodnevnog života tako da je nedavno nakon  gotovo godine dana otišla iz kuće. Preselila se u drugi grad i uz pomoć prijatelja pronašla posao. Uglavnom žene uspijevaju. To je za  njih jako teško i bolno razdoblje, ali doista, velika većina zlostavljanih žena uspije okrenuti novu stranicu u životu.


Djeca će dobiti poklone
U ovih desetak, 11 godina tek je bilo nekoliko slučajeva da se  žene i nakon svega, vrate nasilniku. Takvi nas slučajevi uvijek jako  ražaloste, ali u pravilu žena to napravi stvarno jedino i isključivo  onda kada nema baš nikakvog izbora, kada nema nikoga svoga i  kada je ekonomski jako ovisna o suprugu. Kad se to dogodi, onda  ona i djeca dalje budu pod stalnim nadzorom stručnih službi – objasnila je Gordana Markulin Ježina.
No, iako se u kući štedi i pazi na potrošnju, prema riječima Markulin Ježine, djeca uvijek dobiju darove za blagdane, pa će tako biti  i ove godine.
– Zamislite kako bi to bilo da im sv. Luce ili sv. Nikola ništa ne donesu?. Uvijek se pobrinemo da djeca dobiju poklone. Kupimo im,  ali bude tu i donacija. I u školi se znaju organizirati jer stručne  službe škole, moraju imati informaciju o tome da je dijete u skloništu. Sada imamo troje male djece i jedno od 11 godina. Njih će  pokloni čekati ispod bora – naglasila je Markulin Ježina.




Nasilnik ostaje, žrtva mora otići
Koordinatorica Markulin Ježina u razgovoru nas je  podsjetila i na poražavajući podatak i apsurdnu činjenicu, a to je da u Hrvatskoj u pravilu žena – žrtva obiteljskog  nasilja mora otići iz zajedničkog domaćinstva bježeći pred nasilnikom.
– Iako je zakonski regulirano da je nasilnik taj koji treba otići iz zajedničkog kućanstva, to u stvarnom životu obično tako ne bude. Naime, kad policija dobije dojavu o  nasilju u obitelji, do okončanja kriminalističkog istraživanja i dok se sasvim nedvojbeno ne utvrde sve činjenice i okolnosti koje su do nasilja dovele i tko je kriv, prijava  ide i ženi i mužu. Kad se utvrdi da je u pitanju krivica muža, njemu se primjerice,  može izreći mjera zabrane približavanja, liječenje ako je u pitanju problem s alkoholom ili pak, zatvorska kazna. Ali, nakon toga nasilnik se obično vraća kući i to je ono  što je  najgore – naglasila je Markulin Ježina.


Slučaj žene ovisne o kocki
Prema riječima Gordane Markulin Ježina posljednje dvije, tri godine, njihovom  savjetovalištu i udruzi javlja se sve veći broj muškaraca. Naime, događa se da  muškarac bude izvrgnut stalnom psihičkom i verbalnom nasilju koje je vezano uz  ekonomsku situaciju.
– Imamo slučajeva kad je žena na nekoj poziciji i zarađuje više od muškarca. Imamo i slučajeve kad je muškarac ostao bez posla, pa je jedino žena hraniteljica obitelji. U takvim situacijama žena zna postati nasilna jer je ekonomski superiornija.  Dolazi do čestih svađa, trzavica, a muškarac je žrtva. Uvijek su teški slučajevi kad je  u  pitanju bilo kakva vrsta ovisnosti, a nedavno smo imali i slučaj žene ovisne o kocki. Muž je to trpio neko vrijeme, a onda se nama obratio za pomoć. Ona je to dugo  negirala, a onda je pristala doći u naše savjetovalište, pa su oboje bili u našem tretamnu – ispričala je Markulin Ježina. Dodala je i kako je uvijek najteže što su djeca  žrtve u svakom slučaju i iako se brzo oporave, traume ipak, nerijetko ostaju za cijeli  život.