Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dukić održao obećanje, Premuda dobila uljaru

01.12.2019. 08:02


Zadarski gradonačelnik Branko Dukić nedavno je najavio kako će Premuda dobiti svu pomoć Grada unatoč činjenici da ni na ponovljenim izborima za mjesne odbore nisu dobili svojega predstavnika. Obećanje je i ispunio – upravo su završeni radovi na Komunjskom magazinu, zajedničkom projektu Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra i Ministarstva kulture, vrijedni 110.953,13 kuna bez PDV-a.
Za projekt, od iznimne važnosti za povijest ovog otoka, Grad je izdvojio 88.691,41 kune, a Ministarstvo kulture 50 tisuća kuna, čime su obnova i konzervacija zgrade dovršeni u punom sjaju. Za mještane je ovo od iznimne važnosti jer sada mogu nastaviti s tradicijom prerade maslinovog ulja na stari otočni način te u sklopu toga i pokrenuti maslinarsku zadrugu.


Sačuvan inventar za preradu
U Gradu Zadru navode kako je u sklopu buduće zadruge moguće organizirati i postav etnografske zbirke maslinarstva, ali i organizirati rad mjesnog odbora. Iako predsjednika MO-a zasad nemaju, u ove će prostorije dolaziti predstavnik Grada kako bi se rad Mjesnog odbora Premuda mogao nesmetano odvijati. Gradonačelnik je tako nedavno za naš list izjavio da su svjesni situacije a udaljenim otocima, pogotovo na Premudi.


»Inventar uljare je očuvan, a sastoji se od pogonskog mehanizma za obradu maslina, dok je na katu očuvano kameno povišeno ognjište-komin s drvenom napom
Grad Zadar
– Na tom je otoku malo stanovnika, pa ćemo doći i vidjeti što im treba. Svako ulaganje na otocima je zahtjevno, ali želimo im pomoći da imaju ono najosnovnije, najavio je Dukić i svoje obećanje ispunio jer su Premuđani već dobili vrijedno mjesto za druženje, ali i otvaranje maslinarske zadruge.
Naime, u nadležnom gradskom odjelu navode kako je upravo zgrada Komunjskog magazina rijetki primjer očuvane gospodarske građevine na području zadarskog arhipelaga s gotovo u cijelosti izvornim inventarom za preradu maslina. I to je ono što bi mještanima ovog udaljenog otoka trebalo pomoći da se njihov izvorni proizvod, maslinovo ulje, plasira do svih potrošača.
Zgrada je inače obnovljena u konzultaciji sa zadarskim Konzervatorskim odjelom, s obzirom da je u austrijski katastar ubilježena još 1824. godine kao vlasništvo zadarskog plemića Demetrija Messe.




Proglašena kulturnim dobrom
– Danas je to zgrada na samoj obali, katnica građena u kamenu, u obliku izduženog pravokutnika, dimenzija 12 x 7 metara. U prizemlju građevine od 19. stoljeća djelovala je uljara – Malin koja je radila do 1966. godine te je inventar očuvan, a sastoji se od pogonskog mehanizma za obradu maslina, dok je na katu očuvano kameno povišeno ognjište-komin s drvenom napom, pojašnjavaju u Gradu.
Hvalevrijedna je činjenica da ova vrijedna stara zgrada nije prenamijenjena za kakav mali hotel ili sličan turistički sadržaj, već da su mještani dobili koristan prostor za razvijanje zadrugarstva. Dapače, proglašena je kulturnim dobrom i nakon obnove dana na korištenje otočanima.
Naime, kao i mještani Puntamike koji su radnim akcijama godinama spašavali crkvicu svete Stošije na Puntamici, tako su i Premuđani održavali akcije čišćenja Komunjskog magazina, provodeći ih pod nadzorom Konzervatorskog odjela. Ovaj najzapadniji zadarski otok, sa svega 64 stanovnika, tako bi mogao oživjeti i u zimskim mjesecima kada se pokrene mjesna zadruga te i berači s kopna dođu na otok, kao i svi zainteresirani za autohtoni otočni proizvod.