Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Meštrović, Čulina i Gregov zajedno promijenili 16 stranaka!

02.12.2019. 09:15


Kada je 2016. godine naš list pisao o najvećim zadarskim prebjezima, vrh liste držali su političari s četiri stranke, no danas imamo "kapitalce" s promijenjenih – sedam stranaka!
Upravo to je rekord – možda i hrvatski – kojega drži novopridošli Bandićev član, županijski vijećnik Mladen Meštrović, kojemu je ulazak u Stranku rada i solidarnosti, vjerovali ili ne, već sedma stranka. Pažljivo smo ih pobrojali te otkrili da je ortodoksni pravaš Meštrović doista potpisao sedam stranačkih iskaznica, uključujući one s ekstremno desnog spektra, kao što je bio Hrvatski plamen pokojnog Zvonka Bušića, pa do najnovije, lijeve, stranke Milana Bandića.
Zaredalo se tako u Meštrovićevoj karijeri podosta stranaka oprečnih svjetonazora, pa njegovi bivši kolege u šali znaju reći da vjerojatno ni sam ne zna gdje je sve bio. On i ostali zadarski konvertiti najradije bi zaboravili na svoju "bogatu" političku prošlost, ali ih povijest neumoljivo podsjeća na nju.


"Otkantao" Hasanbegovića
Najnovijim Bandićevim akvizicijama stoga smo pobrojali sve stranačke iskaznice, a ukupan zbroj daje nevjerojatnih – 16 stranaka! Upravo toliko stranaka i klubova zajedno su promijenili novopečeni zadarski bandićevci: Mladen Meštrović sa sedam stranaka, Drago Čulina sa šest stranaka i klubova vijećnika te Ksenija Gregov s tri.
No, zagrebačkom gradonačelniku politička prošlost zadarskih prebjega očito ne smeta jer je dolaskom ove trojke dobio troje županijskih vijećnika. Pokušavajući zanemariti njihovo konvertitstvo, za nedavnog dolaska u Zadar čak im se "zahvalio što dijele isti svjetonazor", iako nitko živ u Zadru više ne zna kojeg su uopće svjetonazora ovi prebjezi.
Naime, Bandić se doista može pohvaliti kako mu je prešao velik broj saborskih zastupnika i vijećnika diljem Hrvatske, no zasigurno ni sam nije mogao vjerovati da će u njegovo krilo doći i ultra desničari poput Zadranina Mladena Mešterović. Ovaj je pak na promociji nove stranačke iskaznice ovih dana u Zadru bio još patetičniji od Bandića, pravdajući svoju sedmu stranku sljedećim riječima:


Nadaju se slabom pamćenju birača
– Tri izborna ciklusa u manje od dvije godine su pred nama, pa smo odlučili da nećemo ići ni lijevo ni desno, nego tražimo jednu centrističku programsku stranku i jedinu koju smo našli na tom političkom polju je MB 365 – stranka rada i solidarnosti, izjavio je Meštrović, očito računajući na amneziju birača. A ponašao se ovako i sa svim prošlim strankama. Sve su bile "jedine" i "zadnje". Kao i Dragi Čulini i Kseniji Gregov. Krenimo stoga redom.
Meštrović je tako dosad bio u: HDZ-u, HSP-u, HSP AS-u, Mostu, Hrvatskom plamenu Zvonka Bušića i NHR-u. Stranku Ruže Tomašić napustio je još 2011. godine pod izgovorom da Tomašić za nositelja liste za IX. izbornu jedinicu nije htjela staviti Zvonka Bušića.
Meštrović je nakon ovog poteza nastavio mijenjati stranke, nadajući se da birači imaju slabo pamćenje, no njegovi neuspjesi na izborima pokazuju da mu ovu političku nezrelost ne praštaju. Naime, Meštrović je nedavno jasno dao do znanja da se pridružuje stranci Zlatka Hasanbegovića bojkotirajući izborni sabor NHR-ove predsjednice Brune Esih u Zadru, no Hasanbegovića je na kraju "otkantao" i otišao daleko moćnijem Bandiću.




Od Partije do Bandića
U jasle zagrebačkog gradonačelnika otišao je i drugi novootkriveni bandićevac – Drago Čulina. Upravo kada pomislite da nas ovaj umirovljeni radijski voditelj više ne može iznenaditi, on uskoči u još jedne političke jasle. Naime, da su ovoga trenutka izbori, birači bi bili jako zbunjeni Čulininom stranačkom situacijom, a evo i zašto: na internetskoj stranici Županijske skupštine uz njegovo ime piše "MODES", iako je do prije nekoliko dana bio u Klubu vijećnika Živog zida, a danas je već član Bandićeve stranke.
Prebrojimo stoga i stranke i klubove Drage Čuline.
Pažljiva pretraga povijesti lokalnih izbora otkriva da ni njegova stranačka povijest nije ništa siromašnija od Meštrovićeve jer nabraja čak šest političkih opcija kojima je Čulina dao svoj potpis! Počeci njegova "višestranačja" tako sežu još u Jugoslaviju u kojoj je bio članom KPJ, a nakon Domovinskog rata sebe je pronašao u Hrvatskim laburistima Dragutina Lesara. No, razočaran činjenicom da su mu Zadrani na izborima dali svega 3,59 posto glasova, napušta i Lesarovu stranku.


Čulina potpisao i za ORaH
Bilo je to u svibnju 2013. godine, no samo pet mjeseci kasnije Čulina odlazi u Zagreb staviti svoj potpis na osnivanju stranke ORaH Mirele Holy. Tada je istaknuo kako ipak postoji mogućnost da će prije isteka mandata ući aktivno u stranku bivše ministrice jer "sve što je čuo, vidio i doživio vezano uz ORaH ulijeva mu povjerenje".


 
»Odlučili smo da nećemo ići ni lijevo ni desno, nego tražimo jednu centrističku programsku stranku i jedinu koju smo našli na tom političkom polju je MB 365 – stranka rada i solidarnosti
Mladen Meštrović


No, da mu orahovci ipak nisu "ulili povjerenje" kazuje nastavak njegove političke karijere kada je, formalno ostajući nezavisnim kandidatom, na zadnjim lokalnim izborima svoje ime stavio u službu MODES-a. Međutim, ni ljubav s ovom strankom nije dugo trajala, pa se Čulina u lipnju ove godine pridružio Klubu vijećnika Živog zida. No, taman kada se udobno smjestio u njihovu županijskom klubu, Živi zid je zbog Sinčićeve afere na europarlamentarnim izborima počeo propadati te je Čulina najzad spas svoje karijere pronašao u – Milanu Bandiću.
Moglo bi se reći da se zapravo vratio na početak svog političkog puta jer je Stranka rada i solidarnosti, barem po nazivu, najbliže onome što je proklamirala Partija. Radnici, trudbenici, solidarnost i ostali atributi stranaka koje se proklamiraju kao lijeve, možda Čulini konačno budu zadnja karika neslavne političke karijere ptice selice.


Gregov najavila odlazak Orepiću
I tu je treća Bandićeva zadarska akvizicija, također nezavisna županijska vijećnica, Ksenija Gregov, koja je promijenila "samo" tri stranke. Prije ove zagrebačkog gradonačelnika, klela se u onu bivšeg ministra MUP-a Vlahe Orepića, javno najavljujući ulazak u tu stranku. Naime, evo što je nova Bandićeva uzdanica iz Zadra izjavila prošlog ljeta:
– Kada se vratim s bolovanja plan mi je u Županijskoj skupštini djelovati kao vijećnica Nove politike jer poštujem Vlahu Orepića kao iznimno časnog čovjeka. Ne znam zašto mi Most još nije poslao ispisnicu, ali više nisam njihova članica, u Skupštini djelujem kao nezavisna vijećnica. No trenutačno me nema jer prolazim kroz teške operacije, a kada se vratim voljela bih biti vijećnica Nove politike, najavila je tada svoj odlazak u Novu politiku vijećnica Gregov.
No, da je od "iznimno časnog" Vlahe Orepića našla još časnijeg predsjednika druge stranke svjedoči njeno najnovije političko ruho, ovo Milana Bandića.
Analiza lokalnog konvertitstva stoga otkriva tri bitne stvari: prva je da je ovaj sastav Županijske skupštine dao najviše prebjega u povijesti svojega rada, da je najviše prebjega bilo s liste Akcije mladih i Mosta te da su vijećnici pritom prelazili u stranke – ekstremno različitih svjetonazora.


Stipe Bjeliš bio u HSP-u, HDZ-u, Mostu i NHR-u
U zadarske rekordere po broju stranaka spada i bivši NHR-ovac Stipe Bjeliš, no on još nije odlučio ide li Zlatku Hasanbegoviću ili Milanu Bandiću. A kojem god da ode, to bi mu bila već peta stranka. No, problem je što je javno obećao da više neće mijenjati stranke kada je, na njegovu i Meštrovićevu žalost, nakon odlaska iz NHR-a, poručio:
– Ja i Meštrović smo nezavisni, dosta nam je više stranaka i sada ćemo na sjednicama Županijske skupštine podržavati sve što bude dobro i nema više potreba za novom strankom, kazao je Bjeliš. Međutim, njegov je kolega već otišao Bandiću, a ostaje vidjeti hoće li Bjeliš otići Hasanbegoviću ili će i on za Meštrovićem u Bandićeve jasle.