Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

»Baraković« od jučer online

01.12.2020. 08:53


Gimnazija Jurja Barakovića od jučer provodi nastavu online. Nakon tri mjeseca nastave u redovnom obliku, uz pridržavanje epidemioloških mjera i bez nekih problema, prošlog tjedna se u Barakovića utvrdilo da ima 5 učenika pozitivnih na koronavirus, doznajemo od ravnatelja Ranka Artukovića.
– Radi se učenicima kojima je netko u obitelji bio pozitivan pa su se i oni zarazili te išli u samoizolaciju. Skupa s njima, trebao je ići u samoizolaciju svaki od njihovih razreda. Dakle, nije bilo transmisije virusa u školi, a da bi tako ostalo, odlučili smo dva tjedna raditi kompletno online pa vidjeti kako se razvija situacija, ističe Artuković, dodajući da se nisu htjeli igrati s virusom, već reagirati na vrijeme.
– Vidjeli smo da je situacija s virusom ozbiljna, razgovarao sam s epidemiološkom službom i sa svojim djelatnicima i zaključili smo da je najbolje poslati svih doma, a ne da škola postane neki izvor zaraze, govori Artuković.
Osim što je mislio na sigurnost i zdravlje učenika i djelatnika, Artuković govori kako je odluka donesena i zato što je teško bilo organizirati nastavu s 4-5 razreda u samoizolaciji.
– Postoji dva oblika online nastave. Jedan je dopisni u kojem se rješavaju zadaci i šalju u bilo koje doba. Ali to je stihijska nastava i nismo željeli na taj način raditi. Nama se već u onom zatvaranju u ožujku pokazala kao dobra varijanta nastava preko microsoftove teams aplikacije, pri čemu učenik mora biti prisutan na nastavi u određeno vrijeme, sedam nastavnih sati, kaže Artuković.
Tako će se nastava izvoditi online u realnom vremenu te prema redovnom i trenutno važećem rasporedu. Svi nastavnici i učenici rade online u jednoj smjeni, počevši od 9 sati, a 7. sat završava u 15 sati.
Svaki online nastavni sat traje 45 minuta, s petominutnim stankama te velikim odmorom iza trećeg sata u trajanju od 20 minuta.
– Profesori koji nemaju kod kuće uvjete za rad, mogu doći držati online nastavu iz škole. Učenici su svi tehnološki pokriveni i imaju pristup internetu i aplikaciji. Voditelj smjene kontrolira jesu li učenici online prisutni na nastavi. Profesor nema trideset učenika pred sobom, već ima online učenike na aplikaciji, ali i njihove roditelje, širu publiku, javnost te sve treba biti odrađeno na nivou, zaključuje Artuković, dodajući kako će se pratiti stanje kod učenika i djelatnika te bi se, ukoliko to epidemiološki uvjeti budu dozvoljavali, vratili na nastavu od ponedjeljka, 14. prosinca.
Dok je Gimnazija Jurja Barakovića od početka školske godine imala redovnu nastavu, neke su škole u Zadarskoj županiji imale kombiniranu nastavu, djelomično od doma, djelomično u školi.