Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kampanja na temu fake newsa donijela im nagradu od 3000 eura i Put u Sofiju!

01.12.2020. 09:59


U subotu, 28. studenoga 2020. godine održan je ONLINE HACKATHON medijske i informacijske pismenosti za učenike srednjih škola u okviru IN EDU projekta. (Inclusive communities through media literacy and critical thinking education je dvogodišnji projekt koji se financira sredstvima Erasmus+ programa EU, s ciljem osnaživanja zajednica i socijalne uključenosti kroz medijsku pismenost i kritičko razmišljanje).


U pandemiji opasnost od lažnih vijesti
HACKATHON na temu fake newsa organizirali su Centar za mir, nenasilje i ljudska prava- Osijek, čijem se cijelom timu zadarska ekipa, ovom prilikom, zahvaljuje na podršci, potrebnim informacijama i predanoj susretljivosti. Cilj Hackathona bio je izraditi kampanju u kojoj će učenici kroz kritičko razmišljanje promicati toleranciju, ljudska prava, demokratske vrijednosti te utjecati na to da stereotipi i predrasude u društvu postanu tek usputna pojava.
Na natjecanju je sudjelovao tim Strukovne škole Vice Vlatkovića – »Strukovnjaci«, učenici 3A i 4A razreda (smjer tehničar za računalstvo) u sastavu: David Vukoša, Luka Peričin, Ria Radić, Gabrijel Krišto i Dominik Kovačević. Mentori tima su bili su: Sanja Miočić, Kristina Krstić i Tomislav Bašić.
– Kampanja je tekla u smjeru problema migracija koje postoje – oduvijek! Osobe u potrazi za sigurnošću i sretnijim životom godinama ostaju zarobljene na rubu nesigurnosti, jer im se zatvaraju vrata i podižu zidovi. Iz tog razloga naš tim izradio je Instagram profil pod nazivom »na_granici_istine« i web stranicu na kojoj se mogu provjeriti činjenice i točne informacije o predrasudama s kojima se migranti često stigmatiziraju. Pandemija nas je sve natjerala da više vremena provodimo doma, samim time postoji velika opasnost od lažnih vijesti s kojima smo svakodnevno okruženi kroz medije i društvene mreže, pojašnjava mladi mentorski trojac.


Ponosni mentori
Među deset timova koji su sudjelovali iz cijele Hrvatske strukovnjaci su osvojili prvo mjesto. Nagrađeni su iznosom od 3000 eura za razvijanje svoje kampanje. Osim novčanog iznosa imat će priliku 2021. godine u Sofiji predstaviti svoju kampanju zajedno s pobjednicima Hackathona iz Bugarske, Italije i Slovenije.
– Učenici su pokazali iznimnu zainteresiranost, volju, želju, digitalnu pismenost te znanje iz društvenih područja. Ujedno su cijeloj generaciji primjer kako timski rad, uvažavanje i pozitivna »vibra« uvijek rezultiraju kvalitetnom pričom, koja će u našem slučaju dobiti i svoj nastavak. Ekipa, hvala vam na svemu. Bili ste divni. Hvala i našem ravnatelju na bezuvjetnoj podršci«, poručili su ponosni mentori. (zl)