Mala učenička zadruga, a velika nagrada

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
SVESTRANA »MARAŠKA« Za trud i poduzetnost odlikovana Grbom
Autor: 
Cilj nam je potaknuti naše učenike na kreativnost, razvijanje različitih vještina kako bi stekli samopouzdanje, kritičko vrednovanje sebe i drugih. Cilj je i prijateljski duh te otkrivanje potencijala koje učenici još nisu spoznali i, naravno, razvijanje poduzetničkog duha u našoj školi, kaže predsjednica Učeničke zadruge »Maraška« Dušanka Dujić
Vedran SITNICA
Predsjednica Učeničke zadruge Maraška Dušanka Dujić radosna je zbog Grba Grada Zadra

Učenička zadruga Maraška iz zadarske Osnovne škole Bartula Kašića dobitnik je Grba grada Zadra zbog uzornih uspjeha i rezultata postignutih u području izvannastavnih aktivnosti, kao i zbog humanitarnog rada.
Razgovarali smo s učiteljicom Dušankom Dujić, predsjednicom Zadruge, koja kaže kako su ugodno iznenađeni što je mala učenička zadruga dobila tako veliku nagradu.
- Krenuli smo s radom prije nekih 6 godina, tiho, skromno, ali uvijek s vizijom što želimo, koliko želimo i na koji način to sve ostvariti. Osim nas nekoliko kolegica koje smo Zadrugu stavile na čvrste noge, moramo naglasiti da ničeg ovog ne bi bilo da nije bilo naših učenika. Oni su ti koji sve naše ideje provedu u djelo, ali ne bilo kako, rade to oni sa srcem i s puno ljubavi, kazuje Dujić pozdravljajući i bivše učenike koji su također dali izniman doprinos.

Okrunjeni rad

Dušanka Dujić je, kao i svi ostali, presretna jer se prepoznao njihov rad, ali još važnije - rad djece. Oni s guštom sudjeluju u svim aktivnostima i razvijaju svoje vještine.
- Ova nagrada je kruna našega rada, ali i obveza. Mi ćemo ju svakako nastojati opravdati, ona je motivirajuća i ohrabrujuća, ističe Dujić.
A sada pobliže upoznajmo vrijedne ruke Maraške, njihovo veliko srce i okrunjeni rad.
Budući da su u »Bartulu Kašiću« svjesni kako je od presudne važnosti što ranije započeti educirati djecu o važnosti ekologije, zaštite okoliša, očuvanja autohtonih i tradicijskih sorti biljaka te razvijati human odnos prema potrebitima, 2015. godine osnovali su učeničku zadrugu Maraška. Stoga, to je mjesto buđenja ekološke svijesti, humanosti i poduzetničkog duha.
Ova dragovoljna učenička organizacija, kroz različite radionice, pruža priliku osnovcima ove zadarske škole smještene u gradskom predjelu Plovanija da, osim kvalitetno provedenog vremena u radu i druženju, istovremeno u sebi otkriju inovativnost i razviju kreativnost, ali i stvaralački odnos prema radu.
Učenička zadruga Maraška pridonosi postizanju odgojno-obrazovnih i gospodarskih ciljeva škole jer kao oblik izvan nastavne aktivnosti učenicima omogućuje stjecanje ekološkog, gospodarskog obrazovanja te razvoj sposobnosti i korisno provođenje slobodnog vremena.

Odgojna komponenta

- Cilj nam je potaknuti naše učenike na kreativnost, razvijanje različitih vještina kako bi stekli samopouzdanje, kritičko vrednovanje sebe i drugih. Cilje je i prijateljski duh te otkrivanje potencijala koje učenici još nisu spoznali i, naravno, razvijanje poduzetničkog duha u našoj školi, kaže predsjednica Učeničke zadruge Maraška Dušanka Dujić te ističe
da se kroz izvannastavne aktivnosti učenicima omogućava stjecanje ekološkog, gospodarskog obrazovanja, kao i razvoj sposobnosti i korisno provođenje slobodnog vremena.
Izuzetno je važna i odgojna komponenta, razvijaju komunikacijske vještine, postaju još senzibilniji i integriraju se u društvenu zajednicu. Valja naglasiti i timski rad koji razvijaju međusobnom suradnjom, uvažavaju različita mišljenja i njeguju toleranciju.
Surađuju s mnogim institucijama, kako kaže Dujić, sa svima koji imaju interesa. Otvoreni su i komunikativni i ne čekaju priliku za suradnju, već sami iniciraju projekte i realizaciju raznih ideja.
Proizvode maslinovo ulje, čaj lista masline, čaj od ružinih latica i ružino ulje, purpure i ulje od lavande, džem i liker od višnje maraške, džem i liker od planike, ukrasne i uporabne predmete od keramike, stakla i tkanine i drugih prirodnih materijala.
Veliko srce Maraške ogleda se u redovnim posjetima Pedijatriji Opće bolnice Zadar, Udruzi za Down sindrom, domovima za starije i nemoćne, dječjem vrtiću Latica, OŠ Voštarnica i mnogim drugima kojima pomažu i uveseljavaju ih. Pomagali su i zadarskom azilu, kao i knjižnici u Salima.

Učionica izvan zidova

- Više vrijedi povesti dijete jedan ili dva školska sata na takvo mjesto, nego im pričati o tome čitavo polugodište, zaključuje Dujić.
Također, njeguju kulturnu baštinu, sudjelovali su na državnim smotrama promovirajući svoj zavičaj. Tako razvijaju i osjećaj pripadnosti i spoznaju snagu kolektiva.
Sve su njihove aktivnosti popraćene prigodnim, tematskim programom dramsko-scenske skupine koju vodi prof. Meri Popović.
- Odredimo jednu temu pa je obradimo iz svih mogućih aspekata. Tako nastaje šira slika i otvaraju se mnoge mogućnosti, priča Dušanka Dujić te napominje da, kada bi se držali svoje satnice, ne bi nikad ništa napravili.
Pokazatelj je to predanosti Zadruzi, silne volje i ljubavi. Dujić ističe i ljubav prema djeci. Ona to osjete i mnogostruko vraćaju.
U okviru Zadruge djeluje više sekcija.
Likovnu sekciju vodi učiteljica Emina Mijatović, pod njenim vodstvom izrađuju se djela koja se izlažu trajno ili u obliku izložbe u holu škole, stvaraju zidne slike u mozaik tehnici ili akrilu, kaširanjem izrađuju oblike i reljefe, a u novije vrijeme zastupljena je keramičarska glina.
Mladi maslinari, na čelu s profesoricom Dušankom Dujić, brinu o 60-ak maslina i proizvode ekstra djevičansko maslinovo ulje čija je kvaliteta priznata na mnogim natjecanjima usprkos snažnoj konukurenciji.

Čarolija stvaranja

Usmjereni su i na sadnju ljekovitog i aromtičnog bilja, primjerice, lavande, kadulje, ružmarina, agave i sl., kao i na izradu različitih pripravaka poput tinktura, ljekovitih ulja, purpura i čajeva.
Rad s prirodnim materijalima omogućuje učenicima da svakodnevne materijale promatraju drugim očima i udahnu im novi život, a u toj čaroliji im pomažu voditeljice ove sekcije, knjižničarka Irena Stojanov i učiteljica Dušanka Dujić.
Salvetna tehnika poučava učenike kako od dekorativnih salveta uz malo mašte mogu od starih, odbačenih predmeta dobiti prekrasne, unikatne stvari koje se mogu sačuvati, pokloniti ili pretočiti ovu tehniku u hobi. Voditeljica te sekcije je učiteljica Elza Nadarević Baričić koja je, uz knjižničarku Irenu Stojanov, voditeljica i sekcije Izrade uporabnih i ukrasnih predmeta. Osim toga, imaju i sekciju Club creativno pod palicom učiteljice Doris Kožul - Car.
Ni u doba korone nisu posustali sa svojim brojnim aktivnostima.
- Teže nam je, ali našli smo model, djeca se međusobno ne miješaju. Skupa su samo oni iz istog razreda. Nema ni odlazaka vani, ali nalazimo načine da nastavimo s radom, govori Dujić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno