Zapošljavanje žena - pomoć u kući za 30 starijih i nemoćnih

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
PODRŠKOM ZA NJIH U Bibinjama početna konferencija vrijednog projekta
Projektom je na 12 mjeseci omogućeno zapošljavanje 5 žena u nepovoljnom položaju u svrhu pružanja potpore i podrške starijim i nemoćnim osobama, obrazovanje i osposobljavanje žena te poboljšanje kvalitete života minimalno 30 krajnjih korisnika na području Općine Bibinje i okolice
Velimir Brkić
Gerontodomaćice: Mirja Prusac, Martina Dijan Iglić, Badema Begović, Margareta Iglić, Damira Lukić

U prizemlju zgrade Općine Bibinje jučer je održana početna konferencija projekta »Podrškom za njih« sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa »Zaželi - program zapošljavanja žena – faza II.« Primjereno trenutku življenja održano je skromno ali za Općinu Bibinje zaista veliko događanje. Naime, konferencija koju je vodila Ivana Vukić Baždarić, novinarka s Diadora TV, održana je pod posebnim uvjetima zbog trenutne epidemiološke situacije.
- Glavni cilj projekta »Podrškom za njih« je pružiti prigodu zapošljavanja žena, koje se susreću s preprekama na tržištu rada, kazao je voditelj projekta Šime Sikirić, viši stručni suradnik za Opću upravu Općine Bibinje.

Obrazovanje i zaposlenje

Uz prijavitelja, Općinu Bibinje, partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Zadar i Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Zadar.
- Projektom se omogućava zapošljavanje 5 žena u nepovoljnom položaju u svrhu pružanja potpore i podrške starijim i nemoćnim osobama, obrazovanje i osposobljavanje žena, te poboljšanje kvalitete života minimalno 30 krajnjih korisnika na području Općine Bibinje i okolice, kaže Sikirić te nastavlja:
- Vrijednost projekta je 464.329,90 kuna. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%), te iz Europskog socijalnog fonda (85), Razdoblje provedbe projekta je 12 mjeseci, odnosno do 1. prosinca 2021. godine, objavio je Sikirić.
Projekt je omogućio obrazovanje i zapošljavanje pet žena: Damiru Lukić, Margaretu Iglić, Mirju Prusac, Bademu Begović i Martinu Dijan Iglić.

Gerontodomaćica, novostečeno zanimanje

- Pučko otvoreno učilište Zadar provodi edukaciju žena u projektu »Zaželi - program zapošljavanja žena«. Novostečeno zanimanje gerontodomaćica upisuje se u radne knjižice žena i tako jača njihov potencijal za zapošljavanje na sličnim poslovima, naglasio je Šime Sekula, zamjenik načelnika Općine Bibinje,
Sekula je izrazio nadu za povlačenje još više sredstava iz Europskog socijalnog fonda te istaknuo važnost ulaganja u socijalne usluge, poglavito u vrijeme korona krize.
- Na tržištu rada posebno su ranjive nezaposlene žene, posebice one žene koje nemaju adekvatne kvalifikacije koje bi im omogućile ponovno zaposlenje zbog nedostatka potražnje za njihovim kadrom, a i poslodavci ne prepoznaju u dovoljnoj mjeri njihove kvalitete i potencijale. Iako su u novije vrijeme poduzete brojne mjere za borbu protiv nezaposlenosti, problem pronalaska posla i dalje pogađa određene skupine ljudi, poglavito žene, istaknuo je Sekula.
Prema službenim podacima HZZ-a nezaposlenost žena na području Zadarske županije iznosi preko 2260 osoba, a realna brojka je još veća iz razloga što mnoge pripadnice ciljane skupine nisu registrirane u HZZ-u kao nezaposlene osobe. Općina Bibinje surađuje s brojnim OCD-ima i JLS-a na području Zadarske županije, a neki od tih OCD-a provode projekte u sklopu programa »Zaželi«.

Poboljšanje kvalitete života korisnika

- Kroz komunikaciju s njima došli smo do zaključka da su spomenuti projekti polučili odličan uspjeh, ali i odaziv krajnjih korisnika te se ukazuje realna potreba za provođenjem novih projekata iste tematike. Brojni ljudi starije životne dobi i dalje trebaju pomoć i potporu koje bi im pružale žene kroz pomoć u kući, rekao je Sekula.
Projekt sadrži tri komponente: komponentu zapošljavanja, komponentu obrazovanja i komponentu osposobljavanja.
- Vjerujem da će sve to poboljšati kvalitetu života korisnika i svakodnevnih aktivnosti na koje osobe zaposlene kroz ovaj projekt utječu, poručio je Šime Sekula.
Ozbiljnu atmosferu konferencije svojom vedrinom »razbila« je jedna od pet žena zaposlenih na projektu, Damira Lukić koja je istaknula kako je sretna što je nakon 15-ak godina »rada« na Zavodu za zapošljavanje ponovno dobila dugo priželjkivano zaposlenje, te kako jedva čeka da krene s radom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)