Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Županija će osigurati novo vozilo Zavodu za hitnu medicinu

01.12.2020. 08:44


Porast broja oboljelih od koronavirusa doveo je do dodatnog angažmana zdravstvenih timova, pa tako i onih u županijskom Zavodu za hitnu medicinu koji kreće u nabavu novog vozila.
– S obzirom da je došlo do povećanja broja oboljelih od covida-19 te da Opća bolnica Zadar dio njih mora usmjeriti prema Specijalnoj ortopedskoj bolnici Biograd, dio pacijenata do Biograda mora prebacivati naš Zavod. U tu smo svrhu zato izdvojili vozilo koje će biti na usluzi samo za prijevoz do Biograda, a Županija nam je odobrila sredstva za kupnju novog vozila. To će nam jako puno pomoći, budući da se ne zna koliko će pandemija trajati te da bismo u protivnom uvijek na dispoziciji morali imati jedno vozilo Saniteta za odvoz bolesnika, kaže Ivica Erlić, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu.


Dnevno 100 briseva
Unatoč povećanju broja pozitivnih osoba, nema pritisaka na njihovu covid ambulantu na Ravnicama jer su se organizirali na način da dnevno uzimaju do 100 briseva.
– S obzirom da se naša ustanova bavi zbrinjavanjem hitnih slučajeva, izbjegli smo opterećenje postavljajući određena pravila, a to je da dnevno možemo uzimati sto briseva i da dalje od te brojke ne idemo. Na taj se način kroji lista koju nam prosljeđuju sa županijskog Zavoda za javno zdravstvo i po kojoj uzimamo briseve. Naš Zavod ne određuje sam kome će uzimati briseve, već to radimo isključivo po listi Službe za epidemiologiju Zavoda. U tom smo dijelu morali napraviti reorganizaciju upućujući pozive građana koji se moraju testirati Zavodu za javno zdravstvo, pojašnjava ravnatelj kojega smo pitali koliko u tom slučaju Zadrani čekaju na uzimanje brisa:
– Čeka se dva do tri dana, s tim da za vikend radimo samo subotom ujutro. Riječ je o tome da smo jednostavno fizički ograničeni u uzimanju briseva i veći broj izlazaka na teren nije moguć. Da bi radili više testova morali bismo pojačati timove, što znači da bismo u slučaju porasta broja oboljelih morali angažirati još jednu ekipu, pojašnjava ravnatelj.


Uzimanje briseva u staračkim domovima
Nabava novog vozila zasigurno će olakšati rad i Zavodu za hitnu medicinu i Općoj bolnici Zadar jer će sav vozni park sada biti na raspolaganju za vožnju hitnih slučajeva i prijevoz bolesnika na liječenje ili terapije sanitetskim vozilima. Naime, širenje virusa u Domu za starije i nemoće na Sfingi zahtijeva i dodatan angažman mobilnog tima, pa ravnatelj ističe da odlaskom u dom za starije osobe uzimaju i do 30 briseva kako bi pohvatali što više kontakata, što automatski znači manje odlazaka na teren.
– Ukoliko smo od Zavoda za javno zdravstvo dobili više naloga za uzimanjem briseva po kućama ili stanovima, onda imamo i više izlazaka na teren. Sve to ovisi o danima, prije svega o listi briseva koju nam šalju epidemiolozi. Moramo se prilagođavati kapacitetima timova, zbog čega je naša ustanova izbjegla preopterećenost samom limitiranošću broja testova, ističe Erlić.