Dragi Mariću nagrada za životno djelo, Frani Herendi za najboljeg mladog pisca

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Književne nagrade Goran Bujić – Književnici novinari i Donat 21
Žao mi je što Goran Bujić nije s nama kako bi osobno ocijenio da li sam ja zaslužio ovu svoju prvu književnu nagradu ili ne. Prije više od 20 godina počeo sam s radom u redakciji Zadarskog lista, gdje je Bujić postao središnjom osobom moje karijere i osoba koja me uvijek usmjeravala i pomagala mi. Uvijek je u meni vidio više nego ja sam i poticao me da nastavim s radom, istaknuo je kratko Herenda
Marin GOSPIĆ
Donat za kulturno djelovanje i suradnju s udrugama pripao je Filatelističkom društvu Zadar

U Gradskoj je knjižnici Zadar u ponedjeljak održana sedma po redu dodjela nagrada Književne nagrade Goran Bujić – Književnici novinari i Donat 21. Nagrade se dodjeljuju godišnje, 28. studenog na Goranov rođendan, a sastoje se od diplome, medaljona s likom Gorana Bujića i umjetničke slike/fotografije eminentnih zadarskih umjetnika. Prijedlozi su stizali iz svih pet Ogranaka HKD - a: Zadra, Rijeke, Splita, Zagreba i Osijeka.
- Iako kroz svakodnevicu kročimo u čudnim i nepredvidljivim okolnostima, još jednom smo se okupili kako bismo odali priznanja i podijelili književne nagrade Goran Bujić – Književnici novinari i Donat 21. Nagrada je postala prepoznata u regiji i šire, što nas je posebno oduševilo, zbog svoje neobičnosti. Jedan veći dio književnika su ujedno i novinari, koji svoje umijeće pokazuju kroz novinske kolumne, kritike i osvrte, ali i literarna djela, kazao je Nikola Šimić Tonin, predsjednik Hrvatskog književnog društva – ogranak Zadar.

Priznanje za naporan rad

Književnu nagradu Goran Bujić – književnici novinari dobio je Šimo Ešić, hrvatski i bosanskohercegovački pjesnik, koji svojim književnim djelom, a i kulturnim angažmanom godinama doprinosi afirmaciji i razvoju dječje književnosti u BiH i u regiji.
Književna nagrada Goran Bujić – književnici novinari, mlađi od 40 godina dodijeljena je Frani Herendi, izuzetnom hrvatskom afirmiranom autoru.
- Žao mi je što Goran Bujić nije s nama kako bi osobno ocijenio da li sam ja zaslužio ovu svoju prvu književnu nagradu ili ne. Prije više od 20 godina počeo sam s radom u redakciji Zadarskog lista, gdje je Bujić postao središnjom osobom moje karijere i osoba koja me uvijek usmjeravala i pomagala mi. Uvijek je u meni vidio više nego ja sam i poticao me da nastavim s radom, istaknuo je kratko Herenda.
Književna nagrada Goran Bujić – književnici novinari izvan RH pripala je Poljakinji Kolini Izabeli Ziola, vodećoj svjetskoj pjesnikinji, prevoditeljici, književnoj kritičarki, novinarki i animatorici kulture.

Nagrada Filatelističkom društvu Zadar

- Čovjek kojeg ne treba posebno predstavljati, svojim je dugogodišnjim radom i neizmjernim talentom zadužio hrvatsku književnu i novinarsku scenu. Nagrada za životno djelo pripada osobama koji su svojim radom obilježili djelovanje šire zajednice. Donat za životno djelo dobio je Drago Marić, novinar, publicist i povjesničar športa, istaknuo je Šimić Tonin.
Budući da Marić nije mogao prisustvovati dodjeli nagrada, poslao je kratku poruku u kojoj je kazao kako nagradu prima s radošću, srećom i ponosom.
- Dragi kolege i prijatelji, ne znam da li ste precijenili moje djelo i zasluge pa mi dodjeljujete ovu veliku nagradu. Nagrada je tim veća jer dolazi od struke, ali i što nosi ime našeg cijenjenog kolege Gorana Bujića. Veliko hvala svima koji su iskazali želju da ova nagrada pripadne upravo meni, poručio je Marić.
Donat za kulturno djelovanje i suradnju udrugama pripao je udruzi Filatelističko društvo Zadar, koje je osnovano 1946. godine i ljubitelje poštanskih maraka okuplja već 75 godina.

Uz bok najpopularnijima

- Hrvatsko književno društvo – ogranak Zadar je ustanovilo i nagradu koja slavi i štuje čakavsku riječ i otočku tradiciju. No, kako zbog nepovoljne epidemiološke situacije prošlogodišnji laureat nagrade »Joja Ricov«, nije mogao biti nazočan na dodjeli, odlučili smo se Anti Šaruniću ove godine udijeliti zasluženo priznanje, kazao je Šimić Tonin, koji je spomenuo kako valja odati i priznanje Sveučilištu J.J. Strossmayer u Osijeku, gdje je obranjen znanstveni rad Stjepana Horvata, prvi rad koji je sumirao književne nagrade na području Republike Hrvatske.
- Među tim nagradama, uz bok najpopularnijima, navedena je i nagrada HKD Ogranka Zadar – Nagrada Goran Bujić – književnici novinari, zaključio je Šimić Tonin.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)