Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Pobjeđuje Zadar!

Autor: Roman Morović

01.01.2009. 23:00
Pobjeđuje Zadar!

Foto: Sebastian GOVORČIN



Nema odmora za košarkaše Zadra, treniralo se i na Novu godinu jer već sutra očekuje ih «utakmica sezone». U Dvoranu Krešimira Ćosića po prvi put stiže vječni rival, zagrebačka Cibona. Ušli smo u godinu u kojoj će pasti odluka o tome tko će u sezoni 2009./2010. igrati u elitnom razredu europske košarke, a prvi ovogodišnji korak na tom putu jedna od ove dvije momčadi napravit će već sutra. Tjedan uoči utakmice zagrebačka je momčad započela laganom pobjedom na gostovanju kod Zaboka u četvrtfinalu Kupa Krešimira Ćosića. Što se Zadra tiče ono što se u utorak događalo u Trogiru već je zaboravljeno.
Trogir arhiviran
– Trogir je bez pritiska, uz veliku podršku navijača, odigrao jednu odličnu utakmicu. Mi smo cijelo vrijeme vodili i kada smo imali +14 nismo uspjeli završiti utakmicu već smo im dopustili da se još jednom vrate u igru. U samoj završnici pogodili su par trica preko ruke i tako su uspjeli izboriti produžetak. U produžetku smo mi odigrali puno koncentriranije i agresivnije kako u obrani tako i u napadu, te smo bez većih problema došli do pobjede. Nismo odigrali lošu utakmicu, međutim, oni su iskoristili činjenicu da u toj utakmici nisu imali što izgubiti, odigrali su odlično i dobro su pogađali . Mi smo imali malo problema sa koncentracijom i odrađivanjem nekih dogovorenih stvari kao što je preuzimanje igrača ali mislim da borbenosti nije nedostajalo. Problem nam je stvarala i ta rotacija jer u petorci nisu smjela biti više od dva stranca. Do sada smo igrali potpuno drugačije i trebalo nam je neko vrijeme da se na to naviknemo. Međutim, došli smo do pobjede, ostvarili smo plasman na zavšni turnir i to je u ovom trenutku najvažnije. Ova utakmica je iza nas i sada smo svi koncentrirani samo i isključivo na utakmicu s Cibonom – kratko je prokomentirao plasman na završni turnir kupa kapetan Zadra Todor Gečevski.
Bilo pa prošlo. Najvažnija je pobjeda, a sada Zadar i Zadrani sve snage moraju usmjeriti na sutrašnji veliki derbi. Jer prava na kiks više nema.
– Nakon onog poraza od Vojvodine u Novom Sadu nama svaka utakmica predstavlja «utakmicu sezone» jer svaku moramo dobiti. Nemamo pravo na još puno poraza i svaka nam je utakmica zapravo «biti ili ne biti», a naročito se to odnosi na ovu utakmicu s Cibonom. Imamo dosta problema s ozljedama i od početka sezone smo odigrali vrlo malo utakmica u kompletnom sastavu. Juby je i dalje ozljeđen, Dixon se vratio ali je dugo bio bez treninga, međutim, naša motivacija će sigurno biti maksimalna. Ulog je prevelik i sigurno ćemo dati sve od sebe da dobijemo ovu utakmicu. Mislim da ćemo sutra osvojiti dva važna boda – uvjeren je Gečevski.
Zadar ima ključ pobjede
Cibona u ovom trenutku ima jednu pobjedu više od Zadra, no momčad Denisa Pleslića bi se eventualnim trijumfom mogla bodovno izjednačiti s «vukovima» što bi automatski značilo i preskočiti ih zbog boljeg međusobnog omjera.
– Samim time ova utakmica još više dobiva na značaju jer u bi u slučaju istog broja bodova mi bili u prednosti zbog dvije pobjede u međusobnim susretima. Cibona je bez sumnje puno bolja nego što je bila kada smo ih pobijedili u Zagrebu, a to su pokazali i u regionalnoj ligi i u Euroligi. Neće biti lako ali siguran sam da ćemo uz podršku naših navijača doći do te vrlo važne pobjede.
Zadar je u Zagrebu, još tamo u 2.kolu, 7.listopada prošle godine došao do velike pobjede 87-94. U tom je trenutku Zadar imao omjer 2-0, a Cibona 0-2, a zadarski navijači gotovo da nisu mogli poželjeti bolji početak sezone. Ipak, kriza rezultata na gostovanjima kod Zadra i veliki porast forme Cibone doveli su do toga da drugi derbi ove sezone «vukovi» dočekaju ispred Zadra. Kapetan Zadra zna u čemu je ključ pobjede protiv Cibone.
– U prvoj utakmici u Zagrebu smo dobro odigrali udvajanje na Prkačinu, a isto tako i obranu na Kusu i to su bili ključevi naše pobjede. Jedino smo dozvolili Callowayu da se razigra i bude najbolji igrač na terenu, no to im nije bilo dovoljno. Ta tri igrača moramo zaustaviti što bolje možemo. Sigurni smo da to neće biti lagano i da im se neće ponoviti tako loša večer kao u prvoj utakmici ali moramo im smanjiti postotak šuta na minimum. Ključ pobjede sigurno će biti agresivna obrana – zaključio je Gečevski i još jednom pozvao sve Zadrane da sutra u što većem broju pohode Dvoranu Krešimira Ćosića i pomognu svom klubu na putu ka pobjedi u utakmici koja može biti prekretnica ove sezone.


 CIBONA STIŽE S ANDERSONOM


Dvadesetšestogodišnji Amerikanac Alan Anderson posljednjih je dana 2008. godine potpisao ugovor s Cibonom do kraja tekuće sezone i moći će nastupiti za „vukove” već sutra u derbiju sa Zadrom. Anderson je visok 198 cm, može igrati na pozicijmama „dva” i „tri”, a u Zagreb je stigao nakon raskida ugovora s ruskim Trijumfom. Osim u Rusiji igrao je i u NBA momčadi Charlotte Bobcats, a prošle sezone bio je u Virtusu iz Bologne. Cibona u Zadar stiže bez suspendiranog Marshalla, te ozljeđenih Longina i Trohe. Od vijesti iz NLB lige valja još istaknuti kako francuz Stephen Brun više nije igrač Splita, izraelac Guy Pnini napusio je redove FMP-a, a makedonski reprezentativac Vlado Ilievski iz Olimpije je na posudbu preselio u Tau Ceramicu. Radu Mijanovića na klupi Heliosa iz Domžala zamijenio je njegov dosadašnji pomoćnik Rade Trifunović.