Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vukovi padaju pred punom dvoranom

Autor: Roman Morović

01.01.2009. 23:00
Vukovi padaju pred punom dvoranom

Foto: Zvonko KUCELIN



Rančić: U slučaju pobjede preskačemo Cibonu na tablici i ponovno dolazimo među prvu četvoricu i zato ne želimo razmišljati ni o čemu drugome osim o pobjedi. Ružić: Svjesni smo da utakmica neće biti nimalo lagana i da ćemo se za pobjedu morati boriti od prve do posljednje minute
Napetost raste. Još je svega nekoliko sati ostalo do početka velikog derbija između Zadra i Cibone. Igrači su odradili posljednji trening, navijači su kupili posljednje karte i sada cijeli grad čeka samo jedno. Podbacivanje lopte u Dvorani Krešimira Ćosića točno u 20 sati. Već je mnogo puta napisano što nosi večerašnja utakmica. Ukratko, Zadru može donijeti preskakanje Cibone na tablici regionalne lige i povratak među prvu četvorku, a Ciboni bijeg vječnom rivalu na dvije pobjede razlike, što kasnije Zadranima ne bi bilo nimalo lako dostići. No, derbi je puno više od obične utakmice za bodove.
– Znamo da je, kada dolazi Cibona, to u Zadru poput praznika. Već nekoliko dana svi zovu, pitaju karte, taktiku i sve moguće informacije vezane uz utakmicu. Bio sam nekoliko puta u Jazinama u dresu Cibone, a i godinama dok sam sa Splitom dolazio bio sam pomalo i ljubomoran na igrače Zadra što imaju takvu dvoranu i atmosferu. Ovo će biti prvi put da u dresu Zadra u Zadru dočekujem Cibonu i moram priznati da jedva čekam da utakmica počne – kazao je uoči utakmice Damir Rančić, a sličnog je mišljenja i njegov suigrač Tomislav Ružić.
Jedinstvena zadarska atmosfera
– Ova utakmica za nas predstavlja zaista nešto posebno. Znamo koliko svim Zadranima znači derbi s Cibonom i te su utakmice uvijek nešto više od same bitke za bodove. Ovo je za nas najvažnija utakmica dosadašnjeg dijela sezone. Prvi put nam u goste dolazi jedna momčad iz gornjeg dijela regionalne lige i ne treba posebno naglašavati koliko bi nam značila pobjeda u ovoj utakmici – kaže Ružić.
Upravo su zadarski navijači ono nešto što čini ovu utakmicu posebnom. Ono malo karata što je još ostalo razgrabit će se tijekom jutra, a vjerojatno bi tako bilo da je dvorana još i veća. Nema sumnje da će Tornado i večeras biti šesti igrač Zadra ili, kako to navijači vole kazati, “vaš prvi, a ne šesti igrač”.
– Navijači će sigurno biti naš šesti igrač i vjerujem da će nam oni pomoći da ostanemo neporaženi u našoj dvorani. To nam je vrlo važno i iz bodovnog i iz psihološkog razloga i zato nam ova utakmica u ovom trenutku predstavlja utakmicu sezone. U slučaju pobjede preskačemo Cibonu na tablici i ponovno dolazimo među prvu četvoricu i zato ne želimo razmišljati ni o čemu drugome osim o pobjedi – kaže kaštelanski šuter i dodaje.
– Sigurno je da se osjeća mala nervoza i pritisak, ali mislim da je to sve pozitivno i svi mi s velikim nestrpljenjem iščekujemo početak utakmice.
Puno se proteklih dana pričalo o tome kako zaustaviti Cibonu i na koga treba obratiti najviše pozornosti. Svatko će ponuditi neku svoju teoriju, no konačnu odluku kako će izgledati igra Zadra večeras donijet će trener Denis Pleslić.
– Znamo da su Cibonine najjače karike Prkačin, Kus i Calloway, međutim imaju oni još dosta kvalitetnih igrača na koje treba pripaziti. Svaka utakmica nosi novu taktiku, a kakva će ona biti večeras, odredit će trener. Na nama je da na terenu damo sve od sebe kako bismo njegove taktičke zamisli sproveli u djelo – mišljenja je Rančić.
Dobra obrana ključ pobjede
Jedan od onih koji će imati najviše posla u obrani je Tomislav Ružić, kojemu će jedna od glavnih zadaća biti zaustavljanje Nikše Prkačina. U Zagrebu su on i njegovi suigrači to napravili bez pogreške, jer Cibonin je centar tada ostao bez poena.
– U Zagrebu se vidjelo da Prkačin nije pružio niti približno koliko zna i može, a mislim da je onda bio i nešto ozlijeđen. Sada je u puno boljem stanju i znamo da je to igrač kojeg nije nimalo lako zaustaviti. No, mi ćemo dati sve od sebe da to napravimo i ne sumnjam da ćemo u tome i uspjeti – kaže Ružić.
Kakva će to utakmica biti? Hoće li se jedna momčad odvojiti već u prvom dijelu bez da dopusti veće preokrete u nastavku? Hoće li prijelomno razdoblje biti treća ili početak četvrte četvrtine? Ili, hoćemo li možda gledati dramatičnu završnicu do posljednjeg napada? Svi su scenariji mogući, uostalom, Zadar i Cibona su u prošlosti odigrali sve moguće tipove utakmica pa je gotovo nemoguće predvidjeti što će se događati večeras u Dvorani Krešimira Ćosića. Najbolje je doći i pogledati.
– Svjesni smo da utakmica neće biti nimalo lagana i da ćemo se za pobjedu morati boriti od prve do posljednje minute. Sretan sam što će napokon biti puna dvorana. Do sada je uvijek bila odlična atmosfera i navijači su nam uvijek bili od velike pomoći i siguran sam da će i večeras biti tako. Puno nam je lakše igrati kada imamo tako veliku podršku navijača i oni su nam uvijek bili poticaj da na terenu pružimo i više od onoga što u danom trenutku možemo – zaključio je Ružić.