Slike mu čuvaju srce

Slika korisnika admin
pag_fabijanic2
Alenka FESTINI
Fabijanićeve slike otkrivaju ljubav prema životu

U kafiću "Madona" u Pagu, otvorena je prva samostalna izložba lokalnog samoukog slikara 49-godišnjeg Ante Fabijanića. Ovaj zanimljivi Pažanin po prvi put se javno predstavio sa 50-tak minijatura, najviše ulja na platnu.

- Na ovu izložbu nagovorio me moj prijatelj Paul, vlasnik kafića kada sam mu pokazao svoje slike. Bio je oduševljen i rekao mi da ih trebam izložiti. Ovo što sam izložio nastalo je u posljednjih šest mjeseci, priča Fabijanić te ističe kako je njegovo stvaralaštvo nastalo dok se oporavljao od srčanog udara.

- Zahvaljujući liječnicima ostao sam živ, odlučio sam krenuti ispočetka, napraviti puno toga što sam želio, ali iz nekog razloga jednostavno nisam. Slikanje je moja ljubav iz djetinjstva. O tehnikama u slikarstvu učio sam 7-8 godina od poznatog hrvatskog slikara Josipa Martinka koji je 80-tih godina prošloga stoljeća živio i radio u Pagu. On mi je često govorio kako lijepo slikam, ali da mi treba poduke i puno rada. Martinko je bio moj veliki učitelj. Tada sam puno slikao, a svoje radove sam darivao prijateljima, rodbini. 90-tih godina započeo je Domovinski rat, pa sam se od umjetnosti malo udaljio. Došla je obitelj, kćerkica, radio sam... Po zanimanju sam elektrotehničar. Tako su godine prolazile i najednom mi je srce skoro prestalo kucati. Liječnici su mi preporučili dug opravak. Sjetio sam se svoje najveće ljubavi, boja, kistova, slikarstva. Počeo sam ponovno slikati. To me održava koliko toliko zdravim. Predivan mi je osjećaj kada miješam boje, kada ih stavljam na platno, kada stvaram sliku. Često imam osjećaj da stvaram djelo koje će ostati iza mene. Jer, zaključio sam, kako je divno imati nešto što će me nadživjeti, priča Fabijanić istaknuvši kako ga slikanje opušta i hrani mu dušu.

Na slikama su motivi paškog krajolika, podmorje i ribe, ribarske brodice...

- Slikam skoro svaki dan. Imam još slika za izložiti. Nešto i prodam, kupim boje i tako ispočetka. Samo nek me zdravlje posluži, kaže Fabijanić.

U razgovoru s gostiju kafića čuli smo velike pohvale Fabijaniću.

Paul nam je otkrio kako su se mnogi gosti ugodno iznenadili kada bi im rekao da su sva slikarska djela na zidu rad Ante Fabijanića.

- Gosti do sada nisu znali da on slika, pa su malo iznenađeni. Međutim, većina njih je oduševljena sa slikama. Jučer je bio u kafiću jedan Pažanin i htio kupiti sliku "Fabijanićeva vizija Paga". Rekao sam mu da ta slika nije za prodaju, a složili smo se da je predivna, priča Paul.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno