Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Zadru registrirane 844 osobe oboljele od svinjske gripe

Autor: Teuta Babajko Jamičić

01.01.2010. 23:00
U Zadru registrirane 844 osobe oboljele od svinjske gripe

Foto: FAH



Novi slučajevi se javljaju i dalje, no tjedne brojke ipak lagano opadaju. Hospitalizacija zbog svinjske gripe trenutno nemamo, tako da sve te činjenice ukazuju da svinjska gripa jenjava i u Zadru, govori dr. Medić


Nakon što je krajem mjeseca studenoga dosegnula svoj vrhunac, svinjska gripa sada jenjava posvuda u Europi. Pandemijski virus, otkako se pojavio u travnju prošlegodine, usmrtio je gotovo 10 tisuća ljudi u svijetu. U Hrvatskoj, od virusa nove gripe H1N1, umrle su 23 osobe.
Inače, od početka srpnja, kada su u Hrvatskoj pojavili prvi slučajevi svinjske gripe, registrirano je preko 50 tisuća oboljelih od svinjske gripe. Posljednjih tjedana broj oboljelih se smanjuje, a najviše oboljelih je kao i do sada u dobi između pet i 29 godina, s razmjerno najviše zahvaćenom skupinom od 5 do 14 godina.
Što se tiče Zadra, do sada su registrirane 844 osobe oboljele od svinjske gripe. Kako se tjedne brojke oboljelih smanjuju, dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, navodi da epidemija svinjske gripe i u Zadru lagano jenjava. To potvrđuje i sitaucija na Odjelu za infektologiju u zadarskoj Općoj bolnici, gdje nema hospitaliziranih pacijenata zbog svinjske gripe.
– U Zadru je do sada registrirano 844 slučajeva svinjske gripe. Novi slučajevi se javljaju i dalje, no tjedne brojke ipak lagano opadaju. Hospitalizacija zbog svinjske gripe trenutno nemamo, tako da sve te činjenice ukazuju da svinjska gripa jenjava i u Zadru, govori dr. Alan Medić te nastavlja da se nakon Nove godine očekuju i prvi slučajevi sezonske gripe, pa nije isključena paralelna cirulacija oba virusa.
No, kako će se cijela situacija sa svinjskom i sezonskom gripom dalje razvijati to će se tek vidjeti jer cirkulaciju virusa nemoguće je predvidjeti. Stoga, svi zainteresirani, još uvijek se mogu cijepiti protiv svinjske gripe jer cjepiva ima više nego dovoljno. Podsjetimo, Hrvatska je kupila 1,5 milijuna doza cjepiva protiv svinjske gripe, a do sada se cijepilo svega nešto više od 10 tisuća građana. Cijepeljenje je počelo krajem studenoga, a danas se u Zadru cijepilo tek 80 osoba, i to uglavnom zdravstvenih djelatnika i kroničnih bolesnika. Dr. Medića ne iznenađuje ovakav podbačaj jer, kako kaže, cijepljenje protiv gripe prati negativna kampanja.