Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Andrej Gaćina osvojio titulu prvaka Europe

01.01.2012. 23:00
Andrej Gaćina osvojio titulu prvaka Europe


Na Europskom prvenstvu u poljskom Gdanjsku hrvatski stolnotenisač Andrej Gaćina osvojio je naslov europskog prvaka u paru s Marcosom Freitasom iz Portugala. Gaćina i Freitas su do zlata došli uvjerljivom pobjedom 4:0 (3, 8, 7, 10) u finalu nad ruskim parom Šibajev – Skačkov, dok su u polufinalu nadigrali još jedan ruski par Pajkov – Livencov s 4:1. Zlato 26-godišnjeg Zadranina jedina je hrvatska medalja s EP-a u Poljskoj. Hrvatska reprezentacija, u čijem je sastavu bio i neuništivi Zoran Primorac, stigla je do četvrtfinala, gdje je poražena od Austrije.
Pet dana uoči službenog početka A-1 lige, košarkaši Zadra doživjeli su neugodan poraz od A-2 ligaša Jazina, 84:87, iako su uoči posljednjih deset minuta igre imali +14. Odmah je doveden pouzdani šuter Goran Vrbanc, s kojim je dogovorena suradnja do kraja sezone, s tim da može otići u slučaju bolje ponude. U prvom kolu Zadrani su poraženi u Križevcima (78:76), nakon čega su nanizali tri uzastopne pobjede. Kod kuće su svladali Brod Svjetlost (80:59) i Dardu (67:51), a u međuvremenu na gostovanju Alkara sa 64:74. Košarkaši Borik Puntamike su se pred prvenstvo pojačali Tomislavom Ramljakom, a nešto kasnije i Josipom Vranešom, jer je momčad, nakon sukoba sa trenerom Nevenom Plantakom, napustio Domagoj Vidaković . U prva četiri kola ubilježili su tri poraza, kod kuće od Jollya (70:77), te na gostovanjima kod Splita (75:70) i Kvarnera (72:64), dok su jedinu pobjedu u listopadu upisali u Jazinama protiv Dubrovnika (91:62). Krajem mjeseca klub je, dolaskom novog sponzora, promijenio ime u Sonik Puntamika. Košarkašice Zadra su na startu sezone očekivano poražene od šibenskog Jollya (53:83). Nakon toga su, u mnogo važnijoj utakmici u borbi za ostanak, također na Višnjiku, na krilima odlične Davorke Balić (28 poena), pobijedile zagrebački Agram sa 71:61. U Puli se Balić početkom utakmice ozljedila pa su Zadranke bile praktički bez šansi. Izgubile su 84:66.
Zadar pobijedio Dinamo
Listopad je nogometašima Zadra donio tri prvenstvena poraza i jednu pobjedu. Ipak, ne bilo kakvu, jer je na Stanovima pao sudionik Lige prvaka, Dinamo. Poveli su „modri” golom Beqiraja u 15. minuti, a izjednačio je Luka Begonja krajem prvog poluvremena. Pogodak vrijedan tri boda postigao je, tko drugi nego Ivan Santini u 56. minuti, nakon čega su igrači Dalibora Zebića velikom borbenošću sačuvali vodstvo do kraja. Prije i poslije te utakmice poraženi su na gostovanjima kod Splita 3-1 (Mršić) i Cibalije 2-0, a poraz koji nikako nisu očekivali je onaj od Slaven Belupa na Stanovima 1-3 (Mršić). Reprezentacija je, u kvalifikacijama za Euro 2012., poražena u Grčkoj sa 2-0, nakon čega je na Kantridi pobijedila Latviju istim rezultatom, golovima Eduarda i Mandžukića.
U premijernu prvoligašku sezonu odbojkaši Zadra krenuli su gostujućim porazom od Splita 3-0, iako su u prvom setu vodili 24:19. U prvoj utakmici pred domaćom publikom i to prvi put u dvorani 1 ŠC Višnjik, pobijedili su Šibenik sa 3-1. Potom su poraženi u Opatiji sa 3-0, te istim rezultatom kod kuće od Siska, što je nagovijestilo probleme koji će usljediti.
Stolnotenisači Donata u svojoj su dvorani pobijedili Vodovod Osijek sa 4-2, a u gostima Pulu 1-4. Trebali su igrati i protiv Dr. Časla, ali je zagrebački klub bez problema, svojevoljno odgodio taj susret, jer je njihov igrač imao obvezu na međunarodnom juniorskom turniru.
Srebrni kuglači
Kuglači Zadra su, na Svjetskom kupu u njemačkog Augsburgu, obranili prošlogodišnje srebro. Nakon što su u kvalifikacijama zauzeli treće mjesto, te u polufinalu pobijedili austrijski St. Polten (5-3), u finalu su poraženi od njemačkog Rot Weis Zerbsta (7-1), koji je prethodno iznenadio favoriziranu slovačku Podbrezovu. Svjetski kup je natjecanje, na kojemu se sastalo 15 najboljih europskih momčadi, prvaka svojih zemalja i ono se smatra, uz Europsku ligu, najjačim kuglačkim natjecanjem. U prvenstvu su Zadrani platili ceh napornom europskom putu pa su, nakon očekivane pobjede kod Zanatlije 1-7, doživjeli prvi poraz u svojoj kuglani nakon dugo vremena, od Medveščaka 2-6. U listopadu su još slavili u Trilju sa 3-5, te kod kuće protiv Velebita 6-2.
Deseti mjesec nije bio uspješan za rukometaše Biograda, koji su doživjeli pet poraza, od Mladog Rudara (-3), Đakova (-4) i Vidoveca (-14) u gostima, te Medveščaka (-2) i Osijeka (-6) kod kuće. Zadrani su, u nižem rangu natjecanja, Drugoj ligi jug, pobijedili Jelsu (+3), Trilj (+6) i Knin (+17) kod kuće, te Krilnika u gostima (+8), a poraženi su kod Hrvatskog dragovoljca sa 30:28. Rukometašice Zadra su u Mocirama svladale Metković sa 12 i Orkan sa 7 razlike, a izgubile su od Knina 27:35, dok su poražene i kod Vranjica (-13), te Kaštela 30:29. Ragbijaši Zadra su kod kuće poraženi od Sinja (13:38) i splitske Nade (6:90).
Na borilačkoj priredbi u Zagrebu Goran Reljić je pobijedio Gorana Šćepanovića, borca iz Srbije, serijom “ground&pound”  udaraca, nakon nešto više od 90 sekundi i tako najavio svoj povratak na veliku scenu. Nino Jukić, član zadarskog Zubaca, osvojio je zlatnu medalju na prvenstvu Hrvatske u sportskom ribolovu štapom s brodice u kategoriji mlađih seniora, a s kolegom Anđelom Kosovićem uzeo je i srebrnu medalju u momčadskoj konkurenciji. Kod seniora je Marko Sikirić, također član Zubaca, osvojio pojedinačnu broncu, a u paru sa Davidom Bajlom momčadsko zlato. Momčad Šahovskog kluba Goran iz Bibinja ostala je u Prvoj A seniorskoj šahovskoj ligi, osvojivši osmo mjesto sa četiri meč boda i 22 pojedinačna. Na tradicionalnoj Zadarskoj Koki, najmasovnijoj zadarskoj regati krstaša, nastupilo je 89 jedrilica s oko 400 sudionika, a pobijedio je Damaco iz JK Galeb Kostrena, ispred Uskokove posade Gringo 2. Leo Bavdek, jedna od najvećih nada Plivačkog kluba Jadera, na međunarodnom mitingu Vidra, najbrojnijem natjecanju u Hrvatskoj za kategorije kadeta i juniora, osvojio je tri srebra i broncu, a srebrom se okitila i Petra Rudić.